Akşama misafirlerim var, güzel bir balık sofrası hazırlamak istedim. Levrek buğulama yapacağım, ancak bu sefer farklı, çok lezzetli kremalı bir tarifim var. Yanına da nefis bir çıtır lahana salatası ve tezgahlarda kendini yeni yeni gösteren böğürtlenli pelte hazırlıyorum. Hadi bakalım ben mutfağa, hemen başlamalıyım. Hepsi maksimum 1 saat içerisinde pişer diye düşünüyorum. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tradresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
TATLI LAHANA SALATASI
MALZEMELER
1/2 adet mor lahana
3 adet yeşil biber
2 adet havuç
1 adet soğan
1 su bardağı toz şeker
SOSU IÇIN:
1 su bardağı elma sirkesi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı fesleğen
1 çay kaşığı hardal
1 çay kaşığı kişniş
1 çay kaşığı maydanoz
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI: Karıştırma kabına ince kıyılmış lahana, jülyen doğranmış yeşil biber, rendelenmiş havuç, piyazlık doğranmış soğan ve toz şekeri koyup harmanlayın. SOS IÇIN: Tencereye tüm sos malzemelerini koyun. Orta dereceli ateşte 2-3 dakika kaynatın. Sıcak sosu, karıştırma kabındaki salatanın üzerine gezdirip servis edin.
BÖĞÜRTLEN PELTESİ
MALZEMELER
1 kg. böğürtlen
3 yemek kaşığı buğday nişastası
6 yemek kaşığı şeker
YAPILIŞ: Böğürtlenleri ezin, suyunu süzün ve üç bardak ayırın. Yetmezse su ilave edin. Tencereye önce şekeri, sonra nişastayı ekleyip ikisini iyice harmanlayın. Üç bardak böğürtlen suyunu ilave edin, nişasta ve şekeri iyice erittikten sonra tencereyi ateşe koyun. Sürekli karıştırarak boza kıvamına gelinceye kadar pişirin. 2-3 saat buzdolabında bekletip servis edin. Not: Bu mayhoş pelte Osmanlı geleneğinde pilavın yanına sunulurdu. Osmanlı saray mutfağında 15. yüzyıldan itibaren sürekli bulunan bir tatlıdır.
LEVREK BUĞULAMA
MALZEMELER
BALIK SUYU IÇIN:
Levreğin yüzgeçleri kesilmiş kemikleri
1 adet havuç
1 adet soğan
1 adet kereviz sapı
1 diş sarımsak
Birkaç maydanoz sapı
1 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı tane karabiber
BUĞULAMA IÇIN:
3 adet levreğin filetosu (6 parça)
2 adet domates
400 gr. kültür mantarı
1 adet soğan
3 adet sivri biber
2 diş sarımsak
100 ml. krema (1 kutunun yarısı)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kalığı un
1 adet defne yaprağı
YAPILIŞI: Balık suyu için kemikleri soğuk suda yıkayın. Orta boy bir tencereye tüm malzemeleri alıp tamamını soğuk su ile doldurun. Kaynama noktasına getirin ve ara ara köpüğünü alıp en kısık ateşte kapağı açık olarak 1 saat pişirin. Hazır olunca süzgeç veya tülbent yardımı ile kepçe kepçe süzün. Kenara alın. Uzun ince doğranmış soğanları zeytinyağı ve tereyağında kavurun. Doğranmış mantarları ilave edin. rİi doğranmış biber ve sarımsak ekleyin. Un ilavesi yapıp biriki dakika kavurun. Domates ilavesi yapıp iyice karıştırın. Balık suyundan 3-4 kepçe ilave edip karıştırın. Defne yaprağı, tuz, karabiber, bir çimdik şeker ilave edin. 10 dakika kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirin. Kremayı bir kaba alın ve içine sıcak balık sulu sostan birkaç kaşık ekleyin. Bu karışımı tencereye aktarın. Üçe bölünmüş, tuz ve karabiber ile lezzetlendirilmiş levrekleri üzerine dizin ve kısık ateşte kapağı açık olarak pişirin. Ara ara sosu üstlerine dökün.