İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, uygun bütçeli ancak şık ve farklı bir mönüyü nasıl hazırlayabileceğinizi anlattım.
Çok kolay bulabileceğiniz malzemelerle ve kendinizi zorlamadan, son derece ekonomik davet sofraları hazırlayabilir, misafirlerinizi en iyi şekilde ağırlayabilirsiniz.
Misafirine çok önem veren bir mutfak kültürüne sahibiz ancak misafirimizin yiyebileceğinden çok miktarda yemek sunduğumuz zaman, aslında hazırladığımız yemeklerin hakkını tam veremiyoruz ve misafirlerimizin çoğu zaman mide fesatı geçirmiş şekilde evimizden ayrılmalarına sebep oluyoruz.
Davet mönüleri temelde birkaç dinamiğe ihtiyaç duyar. Çorba ya da bir başlangıç, ardından ana yemek ve eşlik eden beğendi, pilav ya da garnitür ve son olarak da tatlı... Bu sayı elbette çoğalabilir; konsepte bağlı olarak başlangıç yerine çorba ve ayrıca zeytinyağlı bir yemek, börek ve fazlası ile çeşitlendirilebilir.
Ancak şunu unutmamamız gerekir ki; misafirlerimizin de bizler gibi bir midesi vardır ve bir öğünde yiyebilecekleri yemek miktarı sınırlıdır.
SOMON FÜME SALATA
MALZEMELER
1 paket maskolin yeşillik ya da 1 kase mevsim yeşilliği
1 avokado
1 paket somon füme
1 küçük konserve bebek mısır
4 ince dilim parmesan peyniri
SOS İÇİN:
Zeytinyağı
Limon
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI: Yeşillikleri geniş bir kaba aldıktan sonra zeytinyağı, limon, tuz ve karabiber ile hazırladığınız salata sosu ile harmanlayın. Salatayı servis edeceğiniz tabağa yeşillikleri koyup sekiz eşit dilim şeklinde kestiğiniz avakadoyu ekleyin. Füme somon dilimlerini ekledikten sonra bebek mısır, çeri domates ve parmesan ile sunumunuzu tamamlayın.
KABAKLI KARİDESLİ PENNE
MALZEMELER
Yarım paket penne makarna
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 dal taze biberiye
100 gr. çimçim karides
1 adet kabak
2 adet domates
1 avuç çeri domates
Tuz
Karabiber
Varsa balık suyu
SERVİS İÇİN:
Maydanoz
Taze fesleğen
YAPILIŞI: İşleme başlamadan önce makarna haşlama suyuna tuz atın. Penne makarnayı haşlamaya başlayın. Pişme süresi 8-10 dakikadır. Makarna pişerken bir yandan da suyun hazırlığını yapacağız. Isınmış tavaya zeytinyağı ve tereyağını eritin, erittikten sonra bir diş sarımsağı tavaya koyup çevirin. Ardından bir dal biberiye ilave edin. Beraber lezzetini saldıktan sonra ikisini de tavadan alın. Daha sonra tatlandırılmış yağın içine karidesleri atın ve pembeleşinceye kadar kavurun. Kabakları ilave edin. İki tane olgun domatesi doğrayıp ilave edin. Dört adet çeri domatesi ikiye bölüp tavaya ekleyin. İçerisine 100 ml. yani bir kepçe balık suyu, yoksa normal su ilave edip beş dakika kaynatın. Tatlandırmak için beş tur değirmen karabiber çekin, bir çay kaşığı tuz ilave edip karıştırın. Sosumuz hazır. Az pişirdiğimiz makarnamızı sosumuz ile harmanlayıp dilerseniz fesleğen ve maydonozla servis edebilirsiniz.