Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda herkesin çok sevdiği acıbadem kurabiyesi dosyasını açıyorum.
Acıbadem kurabiyesi, 19'uncu yüzyıl Osmanlı mutfağında evlerde yapılan bir kurabiye olduğu gibi, kurabiye fırını denilen çarşı fırınlarında da yapılan bir yiyecekti.
Acıbadem, 19'uncu yüzyılda içine acıbadem katılarak yapılan, ana malzemesi badem ve başka sert kabuklu kuruyemişlerden biri olan kurabiye grubunun genel adıydı.
Günümüzde bu kurabiyeyi, ev mutfağında meraklıları dışında yapan bulmak çok zor. Daha çok pastanelerde ve fırınlarda yapılır. Malzemelerinden biri olan acıbademin kendine has kokusu ve lezzeti bu kurabiyenin ayırt edici özelliği olduğundan kurabiyeye bu ad verilmiştir.
Acıbadem lezzetini belirgin hale getirmek için kurabiyenin içine acıbadem yağından, yalnızca birkaç damla konabilir. Acıbadem kurabiyeleri, daireler halinde yapılır. Kurabiye pişerken hafifçe kabardığından dairelerin üstü kubbemsidir.
İki parça birbirine sıcakken yapıştırılarak küremsi bir biçimde acıbadem kurabiyesi elde edilir.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
ÇİKOLATALI ACIBADEM KURABİYESİ
YAPILIŞI: Yumurta aklarını katı hale gelene kadar çırpın. Kalan malzemeyi ekleyin. İki tatlı kaşığı yardımıyla malzemeyi kalıplara paylaştırın. 130 derecede 40-45 dakika pişirin. Piştikten sonra çok fazla soğumalarına fırsat vermeden kalıplardan çıkarın.
MALZEMELER
3 adet yumurtanın akı
250 gr. pudra şekeri
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tutam tuz
150 gr. rendelenmiş çikolata
100 gr. çekilmiş fındık
100 gr. çekilmiş badem
KOLAY ACIBADEM KEKİ
YAPILIŞI: Bütün malzemeyi iyice karıştırın. Hazırladığınız karışımı, pandispanyanın tek katına sürün. 180 derece fırında ve fırının en üst rafının bir alt katında 15 dakika pişirin. Kek zaten pişmiş olduğu için fırının alt katına bir tepsi daha koyup fazla ısının geçerek keki yakmasını önleyin. Üzeri kızarıncaya kadar pişirip sıcakken servis edin.
MALZEMELER
1 adet hazır pandispanyanın tek katı
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı çekilmiş fındık veya ceviz
1 çay bardağı Hindistan cevizi
1 adet yumurta
ACIBADEM KURABİYESİ
MALZEMELER
1 su bardağı badem
1 su bardağı+ 1 yemek kaşığı pudra şekeri
2 adet yumurta beyazı
1 tatlı kaşığı nişasta
3 damla limon suyu