İdilika'nın Mutfağı'nda bugün tam 30 dakika hazır olan nefis bir menü ile karşınızdayım. İş çıkışı cuma yorgunluğunu size unutturacak tatlıyı da unutmadım. Deneyin bayılacaksınız. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
MERCİMEKLİ YOĞURT ÇORBASI
MALZEMELER
250 gram süzme yoğurt
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
1 su bardağı ev eriştesi
5.5 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
ÜZERI İÇİN:
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı nane
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
YAPILIŞI: Zeytinyağı ve tereyağını tencereye alıyoruz. Tereyağı eriyince un ilave edip, orta ateşte kokusu çıkana dek karıştırarak kavuruyoruz. Ayrı bir yerde yoğurt, yumurta sarısı ve 2-3 çorba kaşığı suyu çırpma teli ile çırpıyoruz. Karıştırarak tencereye ilave ediyoruz ve 2-3 dakika sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Sıcak su ekleyip kaynayana dek pişiriyoruz. Kaynamaya başlayınca erişteyi ilave edip hafif yumuşayana dek pişirmeye devam ediyoruz. Mercimeği katıp, 5 dakika daha pişiriyoruz. Tuz ve karabiberini ayarlayıp ocaktan alıyoruz. Üzeri için tereyağı ve zeytinyağını tavaya alıp tereyağını eritiyoruz. Nane ve toz kırmızıbiber ilave ediyoruz. Ocaktan alıp çorbanın üzerine gezdirip servis yapıyoruz.
MAYONEZ SOSLU TAVUK
MALZEMELER
1 kilo kadar tavuk eti
3-4 adet iri patates
2-2.5 su bardağı su
SOS İÇİN:
3 tepeleme çorba kaşığı mayonez
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı sirke
2 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz
1 fiske karabiber
YAPILIŞI: Patatesleri soyup elma dilimi şeklinde dilimliyoruz. Etleri yıkayıp süzüyoruz. Bir kapta sos malzemelerini çırpıyoruz. Tüm malzemeyi sos ile harmanlıyoruz. Kabın üzerini kapatıp bir-iki saat dinlendiriyoruz, daha sonra tepsiye diziyoruz. Üzerine 2-2.5 su bardağı su döküp önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
ÇIKOLATALI TRÜF
MALZEMELER
2 paket hazır çikolatalı kek
1 paket hazır krema (200 ml)
40 gr. sütlü çikolata
80 gr. bitter çikolata
1/2 (yarım) su bardağı dövülmüş fındık
BULAMAK İÇİN:
Hindistan cevizi
Damla çikolata
Fındık
Ceviz
Çam fıstığı
YAPILIŞI: Kremayı tencereye koyup kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra çikolataları ekliyoruz ve eriyene kadar karıştırıyoruz ve ılımaya bırakıyoruz. Hazır kekimizi bir kapta ufalıyoruz. Ilıyan kremayı ufalanmış kekin üzerine döküyoruz ve fındığı da ekleyip yoğuruyoruz. Karışımı derin dondurucuya koyup bir saat bekletiyoruz. Bir saat sonra buzluktan aldığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde yuvarlayıp top şekline getiriyoruz. Topları istediğimiz malzemeye buluyoruz ve soğuk olarak servis ediyoruz.