İdilika'nın aceleyle hazırladığı sofrasında bugün buz gibi günlere yakışır sıcacık kremalı bir pazı çorbası var.
Bonfileye kim hayır diyebilir ki, enfes bir bonfile sosu ile karşınızdayım; tavuk bonfileniz var ise onun üzerinden de pekala süzülebilir. Meyveli profiterol isimli bir tatlım var, hani yalancı olanlardan. Bu tatlının adını profiterol koydum çünkü elmalı-armutlu toplar üzerine profiterolün çikolata sosundan döküyorum.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz...
MEYVELİ KOLAY PROFİTEROL
1 adet elma
1 adet armut
1 paket petibör bisküvi
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı dövülmüş fındık
SOSU İÇİN:
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı nişasta
1 çay bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
70 gr. bitter çikolata
YAPILIŞI: Elma ve armutu, kabuklarını soyup rendeliyoruz ve iyice suyunu sıkıyoruz. Bisküvileri ufalıyoruz ve diğer tüm malzemeyi bir kapta karıştırıyoruz. Yoğuruyoruz minik toplar elde ediyoruz.
Sosu için; kakao, nişasta ve toz şekeri içine yavaş yavaş su ekleyerek çırpıyoruz. Ocağın üzerine koyup yavaş yavaş süt ilave ediyoruz. Pişerken bitter çikolatayı kırıp içine ilave ediyoruz ve erimesini sağlıyoruz. Soğuyunca üzerine sosu dökerek servis edin.
PÜF NOKTASI
Çikolata sos soğuyunca katılaşacaktır, bunun için bir miktar süt ile sos kıvamı almasını sağlayabilirsiniz.
KREMALI PAZI ÇORBASI
1 kg. pazı
3 orta boy soğan
1 çorba kaşığı yağ
2 kahve fincanı un
2.5 litre et suyu
Yarım yemek kaşığı
Tuz
300 ml. krema
YAPILIŞI:Pazıların yapraklarını yıkayıp beş dakika haşlayın, süzüp sıkın. Piyazlık doğranmış soğanı katıp dört-beş dakika kavurun. Ununu ilave edip iyice karıştırdıktan sonra tuzu ve et suyunu katıp orta ateşe pişiriyoruz. Pazıları ilave edip bir-iki dakika daha pişirdikten sonra kremayı ilave ediyoruz. El blenderı ile çekiyoruz, servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Pazıları blanching yöntemi ile yani kaynar suya atıp ardından soğuk suda şokluyorum. Buzdolabı poşetleri ile porsiyonlayıp buzluğa kaldırıyorum. Çorba yapmak istediğimde poşetinden çıkarıp buzlu olarak doğruyorum.
PRATİK SOSLU BONFİLE
4 dilim dana bonfile
MARİNE İÇİN:
Sızma zeytinyağı
2 diş sarımsak
3-4 dal taze kekik
Karabiber
SOSU İÇİN:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1-2 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı zerdeçal
2 adet havuç
500 gr. mantar
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Taze kekik
YAPILIŞI: Marinat malzemelerini hazırlıyoruz ve bonfileleri 20 dakika marine ediyoruz. Sos için; havuç, mantarı doğruyoruz. Yüksek ateşte soteliyoruz. Ayrı bir tavada tereyağı ve unu kavuruyoruz, süt ilave ediyoruz, baharatları ilave ediyoruz. Sotelediğimiz havuç ve mantarları ilave ediyoruz. En son taze kekik ile lezzetlendiriyoruz. Marine ettiğimiz bonfile dilimlerini mühürleyerek pişiriyoruz. Üzerine sos dökerek servis ediyoruz.