İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, çok pratik ve lezzetli üç tarifle karşınızdayım.
İlki yemek pırasa oturtma. Patlıcan ile yapmaya alışkın olduğumuz oturtmayı, pırasa ve nohut ile denedim. Hazır pırasa hâlâ tezgahlarda bulunabiliyorken bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim.
ARKADAŞLARIM DAKIKA TUTUYOR
Bütün sofrayı hazırlamam yarım saatimi aldı, misafirlerim de şaşırdı. Artık iddia konusu oluyor, arkadaşlarım ben yemek yaparken dakika tutuyorlar. Koştur koştur 30-35 dakika içerisinde hakikaten bu yemekleri hazırlıyorum. Eee çalışan hanımlarımız da eve gelir gelmez, alelacele harikalar yaratmıyorlar mı?
Bilenler bilir, ben Egeli'yim. Hemen hemen tüm arkadaşlarımın benden istediği, bizim usul cacık olan cacikinin tarifini daha önce de vermiştim. Bence pırasaya en çok yakışan lezzet.
CACIK IÇINDE TURP NASIL FIKIR?
Caciki biraz Giritli işi aslında, normal cacıktan farkı; yaparken salatalığın suyunu sıktığımız için kıvamı çok çok koyu oluyor. Hem meze, hem kahvaltılık ezme, hem de cacık niyetine tüketilen cacikinin yerini hiçbir şey tutmuyor; hele de söz konusu pırasa oturtma olunca.
Bugün ekstra olarak içine bir tane de turp rendeledim. Öyle nefis oldu ki, siz de mutlaka denemelisiniz.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
PIRASA OTURTMA
1 kg. pırasa
2 adet kuru soğan
500 gr. dana kıyma
2 yemek kaşığı domates salçası
1.5 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı sıcak su
Karabiber
Pul biber
Kimyon
Tuz
1 kase kurutulmuş domates
YAPILIŞI: Öncelikle soğanları minicik doğrayıp sote ediyoruz. Soğanlar pembeleşince kıymayı ilave edip hepsini birden kavuruyoruz. Üzerine haşlanmış nohut, tuz, karabiber, kimyon ve pulbiber ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Diğer yandan sıvı yağın kalan kısmında pırasaları sote ediyoruz, salça ve baharatları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Yuvarlak cam bir kaba önceden sıcak suda yumuşattığımız kurutulmuş domatesleri diziyoruz, üzerine kıymalı harcı bastırarak yerleştiriyoruz. Üzerine pırasalı harcı bastırıp ters çevirerek servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Arzu ederseniz hepsini beraber 10 dakika kadar fırınlayıp pişirebilirsiniz.
TURPLU CACİKİ
2 orta boy salatalık
1 adet rendelenmiş turp
2 diş sarımsak
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı sirke
3 su bardağı süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım limon kabuğu rendesi
YAPILIŞI: Salatalıkları ve turbu, rendenin ince kısmıyla rendeliyoruz. Tuz serpip sıkıyoruz ve suyunu süzüyoruz. Diğer malzemleri çırpıyoruz, salatalık ve turp rendesini ekleyip karıştırıyoruz. Zeytinyağı ile servis ediyoruz.
ŞEKERLEMELİ SÜTLÜ TATLI
1 lt. süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
Çeyrek su bardağı incir reçeli
1 paket vanilya
Çeyrek su bardağı portakal reçeli
SÜSLEMEK İÇİN:
Çekilmiş Antep fıstığı,
file Antep fıstığı ya da badem
YAPILIŞI: Bütün malzemeyi bir tencereye koyup pişiriyoruz. Portakal ve incir reçelini minik minik doğruyoruz. Pişen muhallebinin içine incir ve portakalları ilave edip karıştırıyoruz. Muhallebiyi kaselere paylaştırıyoruz, Antep fıstığı ile süslüyoruz.