Herkese iyi haftalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün tam 30 dakikada hazırlanabilecek, son derece lezzetli ve bir o kadar pratik balık tariflerine yer veriyorum.
Balık sofrası hazırlamak, diğer sofralara nazaran her zaman çok daha kolay olmuştur.
Balık sofrasının hakkını vermek için illa ki fırında balık yapılır, ki hazırlanması en kolay olan ana yemek balıktır.
Çoğunlukla herşeyi çiğden dilimler, fırına atarsınız; sonuç her zaman enfes olur.
Bu sofranın olmazsa olmazından bir diğeri de roka salatasıdır.
İstediğiniz malzemelerle çeşitlendirebileceğiniz bu salatanın yapımı son derece basit olduğu için tarifini burada vermeye gerek görmüyorum.
Olmazsa olmazlardan biri ya ara sıcak ya da meze çeşitleridir. Ben bugün size misafirlerime sıklıkla yaptığım, gerçekten çok sürpriz bir lezzet olan tereyağında karides tarifi veriyorum.
FIRINDA PRATİK BALIK
Herkesin kendine göre bir fırında balık tarifi vardır. Kimi kırmızı soğanla, kimi limon ile, kimi biberiye, kimisi de defne yaprağı ile fırınlar. Benim bugün verdiğim somon tarifi gerçekten çok basit ve fırından çıktıktan sonra hem lezzeti, hem rahiyası bakımından garanti sonuç veren bir reçete. Her ne kadar tarifte belirtmemiş olsam da, küçük bir adet mor soğanı da ince ince kıyarak somonun üzerine serpebilirsiniz. Ben misafirlerim için öyle hazırladım, gayet güzel oldu. Her iki şekilde de denemenizi tavsiye ederim.
GÜVEÇTE HELVA KEYFİ
Her balık sofrasının finalinde fırına atılan
helvayı, bir de içine gizlediğim sürpriz
ile beraber deneyin, bakalım beğenecek
misiniz... Sürpriz havuç rendesi ve portakal
suyuyla pişen tahin helvayı yerken ağzınıza
gelen çıt çıt rendelenmiş havuçlar, adeta portakal
kabuğu hissini verecek ve tadına bakan
hiç kimse onun rendelenmiş havuç olduğunu
anlayamayacak; garanti ediyorum. Üzerini de
susamla kaplayıp öyle fırına verirseniz, balık
sofranızın başyapıtı bu fırında sürpriz helva
olacak. Deneyin, pişman olmayacaksınız.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
TEREYAĞINDA SÜRPRİZ KARİDES
750 gr. karides
4 yemek kaşığı tereyağı
4-5 diş sarımsak (dövülmüş, ince kıyılmış veya doğranmış)
1 adet portakalın suyu
Yarım tavuk bulyon
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
Yapılışı: Öncelikle iki yemek kaşığı tereyağını bir tavada eritiyoruz. Karidesleri tuz, kırmızı toz biber ve karabiber ile beraber pembeleşinceye kadar hafif karıştırarak iki-üç dakika kavuruyoruz. Altını kapatıp karidesleri kenara alıyoruz. Ayrı bir tavada iki yemek kaşığı tereyağını eritip sarımsakları kavuruyoruz. Bir fincan su, tavuk bulyonu ve portakal suyunu tavaya döküyoruz. Kaynamaya başlayınca altını kısıp biraz suyunu çekene kadar pişirmeye devam ediyoruz. Kenara aldığımız karideslerle karıştırıyoruz.
PÜF NOKTASI
Teflon tava yerine güveç de kullanabilirsiniz. Sofraya getirdiğinizde daha uzun süre sıcaklığını koruyacaktır.
FIRINDA SÜRPRİZ SOMON
4 adet somon fileto
Bir miktar maydanoz ve dereotu
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı dijon hardalı
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
Süslemek için 3 adet limon
Yapılışı: Somon filetoları yıkayıp süzüyoruz. Zeytinyağı, sarımsak, maydanoz, dereotu, hardal, limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırıp somonların üzerine döküyoruz. Cam fırın kabına alıp üzerlerine halka halka kestiğimiz limonları diziyoruz. Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında yaklaşık 12 dakika pişiriyoruz.
PÜF NOKTASI
Şayet vaktiniz var ise somonları sosladıktan sonra bir saat buzdolabında marine ederseniz, lezzetleri müthiş olur.
FIRINDA SÜRPRİZ HELVA
1 paket tahin helva
1 portakalın suyu
1 adet havuç
1 avuç kadar ceviz için
Yapılışı: Tahin helvayı ve havucu rendeliyoruz. Portakal suyu ile hepsini eziyoruz. Dövülmüş ceviz içini de karıştırıp güvece alıyoruz. Önceden ısıttığımız 175 derecelik fırında pişiriyoruz.
PÜF NOKTASI
Tahin helvayı ezerken portakal suyu az gelir de, kıvamı koyu olursa süt ilavesiyle kıvamını daha akışkan hale getirebilirsiniz.