Dört kişilik bir ailenin rahatlıkla doyabileceği ve çorbasından tatlısına kadar bütün tabakları barındıran 20 liralık çok güzel bir sofra hazırladım.
EN SEVDİĞİM ÇORBA
En sevdiğim çorbalardan birini yaptım, közlenmiş kırmızı biber çorbası. Tadı İspanyolların gaspacio çorbasına benziyor, tek fark onlarınki soğuk, bizimki sıcak içiliyor. Bu çorbanın en önemli özelliklerinden birisi içine gizlediğim sürprizi. Dışardan görünmeyen, yalnızca içerken kaşığa gelen bu sürpriz, bazen krema ve labne karışımı, bazen süzme yoğurt-labne karışımı olabilir. Hatta bir keresinde manda kaymağı ile labneyi çırpıp çorbanın dibine gizleyince muazzam bir lezzet ortaya çıkmıştı. Karnıyarık sevmeyen var mıdır? Uygun bütçeli ancak lezzetinden asla taviz vermeyen bir karnıyarık yaptım. Hatta püf noktasında belirttiğim gibi patlıcanları kızartmaz, fırınlarsanız çok daha hafif ve leziz bir sonuç alırsınız. Eminönü'ndeki dükkanlardan birinde tıpkı deodorant şişesine benzeyen yağ spreyi almıştım. Patlıcanların her tarafını spreyleyip fırınlıyorum böylece son derece hafif, diyete uygun karnıyarıklarım oluyor.
AŞURE TADINDA MUHALLEBI
Bugün size tatlı olarak önerdiğim muhallebiyi bence mutlaka denemelisiniz.
İsterseniz şeker ölçüsünü azaltabilirsiniz.
Haydi buyurun o zaman ekonomik iftar soframa, hepiniz davetlisiniz.
KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER ÇORBASI
1 adet közlenmiş kırmızı biber konservesi ya da yarım kg. kırmızı kapya biber
1 adet 300 ml. çiğ krema
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım et bulyon
1 yemek kaşığı un
SERVIS IÇIN:
2 yemek kaşığı labne peyniri
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
YAPILIŞI: Biberleri közlüyoruz, kabuklarını soyuyor ve ince ince doğruyoruz. Çorba tenceresinde yağları eritip unu kavuruyoruz. İçine doğranıp közlenmiş biberleri ilave ediyoruz, biraz daha kavurmaya devam ediyoruz. Kaynar su ilavesi ile inceltiyoruz ve bulyon ekliyoruz, arzuya göre acı ilavesi yapabilirsiniz. İyice kaynadığına emin olunca altını kısıyoruz, kremayı ilave ediyoruz, iki dakika daha kaynatıp blendardan çekiyoruz. Servis ederken; labne ve süzme yoğurdu karıştırıp kaseye bir kaşık koyup çorbayı üstüne döküyoruz ve çorbayı içerken kaşığa gelen bu enfes lezzetin ne olduğunu soran kimseye söylemiyoruz.
TAVUK KIYMASINDAN KARNIYARIK
6 adet patlıcan
200 gr. tavuk kıyması
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil sivri biber
1 adet kırmızı biber
2 adet domates
1 yemek kaşığı biber salçası
KIZARTMAK İÇİN:
Ayçiçek yağı
SÜSLEMEK İÇİN:
Çeri domates
YAPILIŞI: Patlıcanları alacalı soyuyoruz ve kızartıyoruz. Havlu kağıdın üzerine alıp fazla yağını çekmesini sağlıyoruz. Soğanı, sarımsakları ve biberleri minik minik doğruyoruz ve soteliyoruz. Pişince tavuk kıymasını ilave ediyor, pişirmeye devam ediyoruz. Küp küp doğradığımız domatesleri ilave ediyoruz; tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve kekik ile lezzetlendiriyoruz. Ortalarını yardığımız patlıcanların ortasına harcı paylaştırıyoruz. Biber salçasını su ile açıp karnıyarıkların üzerine döküp fırında pişiriyoruz.
MUHALLEBİ
1 lt. süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
Çeyrek su bardağı kuru incir
1 paket vanilya
Çeyrek su bardağı portakal kabuğu
SÜSLEMEK İÇİN:
Çekilmiş Antep fıstığı, file Antep fıstığı ya da badem
YAPILIŞI: Bütün malzemeyi bir tencereye koyup pişiriyoruz. Portakal kabuklarını doğrayıp kaynar suda haşlıyoruz. İncirleri doğruyoruz. Pişen muhallebinin içine kuru incir ve portakalları ilave edip kaselere paylaştırıyoruz.