Bugün sizlere ilginç isimleri ile şaşırtıp güldüren, şaka gibi tatlı tarifleri hazırladım: Isparta'nın Derdimi Alan tatlısı, Urfa'nın Şıllık Tatlısı ve Alanya'nın Öküz Helvası...
ŞILLIK TATLISI
MALZEMELER
2 su bardağı un
2 adet yumurta
300 gr. ceviz içi
600 gr. şeker
3 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: İki yumurta,
iki su bardağı un ile dört su
bardağı suyu, akıcı bir kıvam
olana dek çırpıyoruz. Bir
krep tavası alıyoruz ve tereyağı
ile yağlıyoruz. Harçtan
birer kepçe alarak tavaya
döküyoruz, arkalı önlü pişiriyoruz.
Şerbeti için; bir
kaşık tereyağını eritiyoruz,
daha sonra 600 gr. şeker ve
üç su bardağı su ilave edip
kaynamaya bırakıyoruz. Ceviz
içini dövüp az miktarda
toz şekerle harmanlıyoruz.
Kreplerin aralarına serpiştirip
şerbetini sıcak sıcak
döküyoruz. Şerbetini çeken
şıllık tatlımız servise hazır
hale geliyor.
DERDİMİ ALAN
MALZEMELER
1 su bardağı pekmez
3 çorba kaşığı tereyağı
2 adet kuru yufka
YAPILIŞI: Kızdırılmış tereyağına pekmez ilave ederek kaynatıyoruz. Yufkaları küçük parçalar halinde bölerek pekmezin üzerine ekleyip servis ediyoruz.
ÖKÜZ HELVASI
MALZEMELER
1.5 su bardağı pekmez
1.5 su bardağı un
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
ÜZERİ İÇİN:
4 yemek kaşığı tereyağı
Ceviz
YAPILIŞI: Pekmez, su ve zeytinyağını teflon bir tavaya alıyoruz. Bu karışımın dörtte birini ayırıyoruz. Tavadaki karışım kaynayınca unu ekleyip topaklanmaması için karıştırıyoruz. Ayırdığımız pekmezli karışımı ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. Helva kendini toparlayıp hamur kıvamını alınca oldu demektir. Helvamızı düz bir tepsiye alıp ortasına kaşık yardımıyla küçük bir havuz yapıyoruz ve erittiğimiz kızgın tereyağını önce bu havuza, sonra etrafına gezdirip cevizle süslüyoruz.