Sokakları süsleyen hanımeli çiçeği, sarmaşık grubuna girer. Doğada yaklaşık 180 türü bulunmaktadır. Bu 180'den 100 sadece Çin'de bulunur. En çok bilinen türü loniceradır. Çan şeklinde olan çiçeklerden bazıları meyve de üretir. Ancak Uzak Doğu ülkelerinde hanımeli çay olarak tüketilir. Yaygın bir tüketim ağı olan çay alternatif tıpta uyku düzenleyicisi ve öksürük kesici olarak kullanılır. Yapraklarından çıkarılan çağ çok az olduğundan yaygın bir kullanım alanı yoktur. Bir damla yağı cildi yenilemeye yetecek kadar güçlüdür. Tohumu alternatif tıpta krem hazırlamada kullanılır. Ilıman iklimde rahatlıkla yetişen hanımeli çiçeği kozmetik sanayinde ciddi bir yeri vardır. Güçlü bir anti inflamatuvar ve anti oksidandır. Yapılan araştırmalarda meyvesinin tüketilebileceği ortaya konulmuştur.
HANIMELİ ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR? HANIMELİ ÇİÇEĞİ NASIL KULLANILIR?
- Geleneksel Çin tıbbında kullanılan hanımeli çiçeği, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırır. Yapılan araştırmalarda meyveleri kurutularak çay olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemindeki hücrelerin aktiflik oranını artırdığı ve oluşabilecek olan kötü hücreleri yok ettiği ortaya çıkarılmıştır.
- Hanımeli çiçeğini sıkarak içinde çıkan yağı hindistan cevizi yağı ve portakal çiçeği ile karıştırıp bir gün boyunca buzdolabında bekletin. Bu karışımı bir sprey kutuya koyup vücut losyonu olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca bir miktar evi temizlediğiniz suya koyduğunuzda günlerce eviniz güzel kokar. Böcek ve örümceklerin artmasını engeller.
- Diş sağlığı hemen hemen herkesin şikayet ettiği ancak ihmal ettiği bir problemdir. Özellikle dişleri fırçalarken ortaya çıkan kanamalar olduğu yerde kurur ve enfeksiyona neden olur. Bu durum şiddetli ağız kokusu ve diş ağrılarının ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Evde doğal yolla bu sağlık sorunu giderilebilir. Kaynayan iki bardak suya hanımeli çiçeği atınız. Bir süre bekledikten sonra süzüp gargara yöntemi yapınız. Her gün düzenli yapılması tavsiye edilir.
- Hanımeli çiçeğinin glukoz seviyesini düşürdüğü ve insülin direncini artırdığı gözlemlenmiştir. Bu sayede diyabet hastaları için bir umut olarak bakılıyor. Henüz araştırmalar tamamlanmazsa da bilim insanları hanımeli çiçeğinin diyabet hastalığını bitirebileceğini vurguluyor.
- Romatizal hastalıklar vücudu kullanılmaz hale getiriyor. Özellikle vücudun kendi kendine ürettiği iltihabın artrit hastalıklarına sebebiyet veriyor. Aslında vücudun ürettiği iltihaplanmanın yayılmasını karaciğer ve akciğer engeller. Ancak bunların deformasyona uğraması iltihabın yayılmasına ve artrit hastalıklarının yaşanmasına neden olur. Bu hastalıklar kemik ve kas sistemini olumsuz etkiler. Hanımeli çiçeği ise karaciğer ve akciğerin fonksiyonlarını düzenleyerek vücudun iltihap tutmasının önüne geçer.
- Kızılderililer taze hanımeli toplayıp kaynatır. Bu suyu yaralarına sürerek yaralan daha hızlı iyileşmesini sağlar. Çin tıbbında ise hanımeli çiçeğinin cilt yüzeyini kontrol ederek hücrelerin deforme olmasını engeller.
- Sindirim sorunlarının en başında mide rahatsızlıkları gelir. Hanımeli çiçeği mide asidini dengeleyerek hastalıkların yaşanmasını önler. Ayrıca kronik uyku çekenler için gece yatmadan bir bardak tüketilmesi tavsiye edilir.
- Güçlü bir antioksidan olduğundan üst solunum yolları hastalıklarının yanı sıra bazı çeşitli sebeplerden ötürü yaşanan kuru öksürüğe da doğal ilaç olarak hanımeli çiçeği çayı önerilir.
HANIMELİ ÇİÇEĞİ ÇAYI YAPILIR MI?
En sık kullanıldığı yöntem çaydır. Kaynayan sıcak suya hanımeli çiçekleri atılır. 5 dakika dinlendikten sonra tüketilebilir. Kekik ve bir damla limon suyu da eklenebilir. Bu karışım özellikle uyku problemlerinde kullanılır. Karışa pamuk batırılıp yüzünüze de tonik olarak uygulayabilirsiniz.
HANIMELİ ÇİÇEĞİNİN ZARARI VAR MIDIR?
Aşırı tüketildiğinde zehirlenmeye neden olur. Bu yüzden tüketmeden bir uzmana danışılmasında fayda var. Zehirlenme belirtileri arasında mide ağrısı baş dönmesi ve kusma vardır. Hanımeli çiçeği çayından bir saat önce ve bir saat sonraya kadar ilaç alınmaması gerekir. Güçlü bir antioksidan olduğundan ilacın göstereceği etkiyi öldürür.