İslam alemi için aç olanı anlama, huzur ve bereket manası taşıyan Ramazan'ın coşkusunu yaşıyoruz. Bu anlamlı ayda, sevdiklerimize de gerek iftar gerekse sahurda yapılacak lezzetli yemekler oldukça araştırılıyor. Bu bağlamda, 'Bugün iftarda ne yemek yapsam?' sorusu sofralarına lezzet katmak isteyenler için yoğun bir şekilde sorgulanıyor.
Haberimizin detaylarından, Ramazan'ın 6. günü için yapabileceğiniz birbirinden lezzetli iftar menüleri ve yemekleri bilgilerine ulaşabilirsiniz.
İşte, sizin için seçtiğimiz bugünün menüsü;
KÖFTELİ HAMURLU ÇORBA
MALZEMELER
KÖFTE İÇİN:
HAMUR İÇİN:
YAPILIŞI
Köfte için kıymayı tuz ve karabiberle yoğurun. Harçtan nohut büyüklüğünde köfteler yaparak sıvı yağda kızartın. Fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın. Hamur için un, tuz ve suyu yoğurup katı kıvamlı bir hamur elde edin. Gerekirse su miktarını artırabilirsiniz. Hamuru bol unlayarak oklava yardımıyla yuvarlak açın. Yufkayı oklavaya sarıp, ortasından oklavayı çıkarın ve ortadan ikiye kesin. Erişte kalınlığında küçük şeritler yapın ve daha sonra küçük kareler kesin. Çorba için et suyu, domates suyu ve 1 çorba kaşığı tuzu 5 su bardağı suya ekleyip kaynatın. Hamurların yarısını karıştırarak dikkatlice suya atın. Kaynayana kadar karıştırma işlemine devam edin. Kalan hamuru bir mutfak bezi üzerinde kurutun ve bir kenara (daha sonra yine bu çorbayı yapmak istediğinizde kullanabilirsiniz ) kaldırın. Hamurlar pişince köfteleri içine atın. Ayrı bir yerde yoğurt, nişasta, yumurta ve 1 çay kaşığı tuzu iyice çırpın. Kesilmemesi için çorbaya 2 su bardağı soğuk su ekleyin. Yoğurtlu karışımı yavaş yavaş ve karıştırarak tencereye ilave edin. Kaynayınca, tereyağı ile naneyi kızdırarak çorbanın üzerine gezdirin ve servis yapın.
FIRINDA SEBZELİ TAVUK
MALZEMELER
YAPILIŞI
Yıkanıp kurulanmış derili tavuk baget, kabuğuyla iyice yıkanmış patates, temizlenmiş arpacık soğan, irice doğranmış havuç, sarmısak, zeytinyağı, toz kırmızıbiber, kekik ve damak tadınıza göre tuzu fırın poşetine koyup, ağzını sıkıca bağlayın ve sallayarak karışmalarını sağlayın. Fırın tepsisine yerleştirip, 2-3 yerinden bıçak yardımıyla delikler açın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
KARABUĞDAY (GREÇKA) PİLAVI
MALZEMELER
YAPILIŞI
Tereyağını tencerede alıp eritin. Kıyılmış soğan ve biberleri ilave edip 2 dakika soteleyin. Salça ekleyip bir iki karıştırın. Karabuğday, tavuk suyu, su, tuz ve karabiber katın. Kaynayana dek harlı, kaynadıktan sonra kısık ateşte ve kapağı kapalı suyunu çekene dek pişirin. Ocaktan alıp, tahta kaşıkta harmanlayın ve 5 dakika dinlendirip ılık servis yapın.
PÜF NOKTASI
Pilavı hazırlama aşamasında, soğanı kavururken içine 2 diş kıyılmış sarımsak da ilave edebilirsiniz.
VİŞNE SİRKELİ YEŞİL SALATA
MALZEMELER
YAPILIŞI
Otlu peynir topları (yumuşak peynirin ezilerek top haline getirilmesi ve otlara bulanması ile oluşturuluyor) Arzu edilirse bir avuç kızılcık Salatanızı dilediğiniz yeşilliklerle ve salatalıkla hazırlayın.Top haline getirip yuvarladığınız yumuşak beyaz peyniri otlara (maydanoz, frenk soğanı, taze kekik) bulayarak salatanın üstüne serpiştirin. Sos olarak vişne sirkesi, zeytinyağı ve limon suyunu ayrı bir kasede karıştırıp salataya ekleyin.
EKMEK KADAYIFI
MALZEMELER
EKMEK KISMI İÇİN:
ŞERBETI İÇİN:
SERVİS İÇİN: Kaymak
YAPILIŞI
Ekmek kısmı için tüm malzemeyi iyice yoğurup bir hamur elde edin. Orta boy fırın tepsisini yağlayıp, hamuru yerleştirin ve üzerini mutfak havlusu ile örtüp, oda sıcaklığında, hamur iki misli kabarana dek yaklaşık 2-3 saat dinlendirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25 dakika pişirin. Şerbet için toz şekerin 200 gramını tavaya alın ve karamel olana dek orta ateşte pişirin. Karamel, su ve kalan toz şekeri tencereye alıp, hafif kıvam alana dek ara sıra karıştırarak şerbeti hazırlayın. Limonun suyu ve limonu tencereye ilave edip 3 dakika pişirin. Daha sonra ocaktan alın.Ekmeği, kendinden üç kat daha büyük bir tepsiye alın. Ocağa oturtup, üzerine sıcak şerbeti azar azar gezdirin. Kısık ateşte ekmek şerbeti çekene dek pişirin. Şerbeti çektiğinde ocaktan alın. Arzunuza göre dilimleyerek kaymakla birlikte servis yapın.
...