Turunçgil ailesinin en lezzetli meyvelerinden biri olan kumkuat, hafif ekşimtırak olmasıyla ağızda limon ve portakal arası bir tat bırakır. Kabuğuyla birlikte yenilen kumkuat tadıyla olduğu kadar sağlığa olan faydalarıyla da fark yaratıyor.
KUMKUATIN SAĞLIĞA 13 FAYDASI
1. İçeriğinde bol miktarda bulunan C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir,
2. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur,
3. Güçlü bir idrar söktürücüdür,
4. Kanı temizleyerek kan dolaşımını kolaylaştırır,
5. Damar sertliği ve tıkanıklığını önler,
6. Sivilce ve akne problemlerinin giderilmesinde yardımcıdır,
7. Diş ve diş eti problemlerinin giderilmesinde yardımcıdır,
8. Kansızlığa iyi gelir,
9. Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar,
10. Mide bulantısına iyi gelir,
11. Mikrop öldürücü özelliği sayesinde grip, nezle gibi enfeksiyonlara iyi gelir,
12. Kumkuat antioksidanlardan zengin bir meyve olduğundan dolayı, oksidatif stresi ve kronik hastalıkları önlemede yardımcı olabilmektedir.
13. A, B, B2 ve B3 vit. Yüksek olması nedeniyle sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.
KUMKUAT NASIL YENİR?
Diğer kabuklu meyvelerin aksine kumkuat kabuğu ve çekirdekleriyle yenilen bir besindir. Ancak çekirdekler bir nebze daha ekşi ve acı bir tada sahip olduğundan çekirdekleri çıkarılarak da tüketilebilir. Kabuğunun soyulması zor olduğundan kabuğunu yemek istemeyen bir kişi, meyvenin ucunu keserek suyunu emebilir. Bunun dışında kumkuat;
-Reçel, marmelat veya jöle olarak tüketilebilir,
-Tatlılara veya keklere eklenebilir,
-El yapımı dondurmalarda kullanılabilir,
-Salatalara eklenebilir,
-Bitkisel çay olarak tüketilebilir,
-Turşusu kurulabilir.