PELVİK AĞRI NEDİR?
Pelvik ağrı, günümüzde kadınların "Kadın Hastalıkları ve Doğum" uzmanlarına başvuru sebepleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Toplumda kadınlarda sık görülen kronik pelvik ağrının adet dönemi kaynaklı doğal ağrılar, yumurtalık kistleri, idrar yolu enfeksiyonları ve psikiyatrik sorunlar gibi pek çok sebebi bulunmaktadır. Pelvik Konjesyon Sendromu (PKS) da,pelvik ağrı yapan önemli sebeplerden bir tanesidir. Bununla birlikte PKS, az bilinen ve tanı konması görece zor olan bir durum olması sebebiyle genellikle atlanan bir tablodur. Kadınlarda sebebi başka patolojiler ile açıklanamayan karın ağrıları, idrarda gizli kanama ve pelvik bölgede, kasıklarda belirgin varisler ile seyreden bir hastalıktır.
HASTALIĞIN BİRÇOK SEBEBİ BULUNUYOR
Hastalığın gelişimine sebep olan neden; gebelik, şişmanlık vb. çeşitli sebeplerle karın içinde bulunan ve kadın pelvik organlarının kanını toplayan toplardamarların varisleşmesidir. Bacaklarda görülen varislere benzer şekilde karın alt kısımdaki toplardamarlarda beliren şekil bozukluğu ilerleyen safhalarda geri dönüşümsüz yapısal bozukluklara ve akım sorunlarına neden olur. Hastalık sürecinde damarlarda genişleme ve kapakçıklarda bozulmalar önemli yer tutmaktadır. Östrojenin, bu toplardamarlar üzerindeki olumsuz etkilerinin de hastalığın oluşumunda ve ilerlemesinde rolü mevcuttur.
PKS NEDENLERİ
PKS oluşumuna neden olan sebepler arasında özellikle karın ve pelvik bölge ile ilgili toplardamarlarda pıhtılaşmalar ve tıkanıklıklar, karın içi basınç artışına sebep olabilecek şişmanlık, gebelik, sürekli ağırlık kaldırma gibi durumlarla birlikte çeşitli karın içi tümör ve diğer sebeplerle oluşacak damar basıları sayılabilir. Bununla birlikte daha önce geçirilmiş karın içi ameliyatlar da PKS sebebi olabilmektedir.
HASTALARIN FİZİK MUAYENE BULGULARI ÇOK BELİRGİN DEĞİLDİR
Hastalarda alt karın bölgesine bastırmakla ağrı oluşabilir veya dolgunluk hissedilebilir. Hastaların bir kısmında kasık, pelvik bölge ve uyluk iç kısım, kalça gibi normalde olağan olarak görülmeyen bölgelerde varisleşmiş damarlar dikkat çeker.
EN ÖNEMLİ BELİRTİ PELVİK AĞRI
PKS'nin en önemli belirtilerinden olan pelvik ağrı, kadınlarda hayatları boyunca çok sık karşılaşılan bir şikayettir. Jinekoloji kliniklerine başvuruların %15'inin sebebi ise kronik pelvik ağrıdır. PKS'nin toplumda kadınlarda görülme sıklığı, çeşitli çalışmalarda %5,6 ila %26,6 arasında bildirilmiştir.
PKS genellikle 20'li yaşların sonundan itibaren başlar. Oluşum sebepleri arasında hormonal nedenler ve gebelik olduğu için 30'lu ve 40'lı yaşlarda iyice belirginleşir. Gebelik öncesinde ve daha genç yaşlarda görülmesi çok olası değildir.
ERKEKLERDEKİ EŞDEĞERİ: VARİKOSEL
PKS, kadınlarda var olan, böbrek toplardamarının bir dalı olan ve kadın iç organları olan over ve uterusun kanını toplayan over veninin bir hastalığı. Ancak erkeklerdeki testis venlerindeki genişleme ile seyreden varikosel hastalığı PKS ile eşdeğer olarak değerlendirilebilir.
HASTALIĞIN EN BÜYÜK RİSK FAKTÖRÜ GEBELİKTİR
Gebelik sayısı arttıkça hastalık gelişme riski de orantılı biçimde artmaktadır. Bununla birlikte şişmanlık da riski arttıran faktörler arasında yer almaktadır. Daha önce geçirilmiş karın içi ameliyatlar, hormon tedavileri, altta yatan bir takım anatomik bozukluklar da PKS gelişimi riskini yükseltmektedir.
ANNE OLMAYA ENGEL DEĞİLDİR
PKS'nin kendisi de günümüzde kullanılmakta olan girişimsel tedavi yöntemleri de gebe kalmayı engelleyen veya zorlaştıran durumlara neden olmaz. Ancak PKS'li kadınlarda gebelik sırasında şikayetler daha da belirgin hale gelebilir.
PKS'NİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Tedavide kullanılabilecek bir takım ilaçlar mevcuttur. Hormon dengesini kuracak bir takım ilaçlar hastalığın ilerleme hızını azaltabilir ve bazen ilerlemeyi durdurabilirler. Bununla birlikte pelvik ağrının geçirilmesi için çeşitli ağrı kesiciler kullanılabilmektedir.
Cerrahi tedavi, özellikle eski dönemlerde kullanılmakta olan bir tedavi yöntemi idi. Açık ameliyat ile sorunlu genişlemiş pelvik damarların bağlanması komplikasyon olasılığı yüksek ve ciddi bir ameliyat olduğu için günümüzde neredeyse hiç kullanılmamaktadır.
TEDAVİNİN TEKNİK BAŞARISI %99
Günümüzdeki teknolojik ilerleme ve olanaklarla birlikte, girişimsel teknikler ile sorunlu pelvik toplardamarların kapatılması en sık kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Kasık veya boyun toplardamarı aracılığı ile ameliyatsız yapılan bu girişimlerde pelvik bölgede yer alan genişlemiş, yapısal olarak bozulmuş toplardamarlar saptanır. Sorunlu olan bu damarlara önce büzüştürücü bir ilaç verilir ve sonrasında içine özel tıkaçlar yerleştirilir. Bu işlemin teknik başarısı %99, tekrarlama oranı ise %5'in altındadır.
İşlemler yılın her mevsiminde yapılabilir. İşlem zamanlamasının adet dönemi ile ilgisi bulunmamaktadır. İşlem sonrası doğurganlık ve adet düzeninde herhangi bir değişiklik meydana gelmez.