Sumak nedir, sumağın faydaları nelerdir, gibi soruların cevapları internet ortamında en çok sorulan sorular arasında yer almaya başladı. Farsçada kırmızı meyve ve limonlu baharat olarak bilinen sumağın sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır.
SUMAK NEDİR?
Sumak, İran, Afganistan, Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Akdeniz'de yetişir. Sumak Türk mutfağında da en çok kullanılan baharatlar arasındadır. Yemeklere ve salatalara ekşi bir tat vermesi sebebiyle çok fazla sevilerek tüketilir. Sumak sağlık açısından da çeşitli ve güçlü kimyasal maddeler içermektedir.
SUMAĞI FAYDALARI
Enfeksiyonel hastalıkları önler. Sumak, vücutta iltihaplanma, ateş, artrit, deri iltihabı, solunum bozuklukları, bronşit ve diğerleri gibi birçok hastalığa şifa olarak kullanılır.. Laboratuvar sonuçları sumak ve ekstresinin iyi antiinflamatuar özelliklere sahip olduğunu doğrulamaktadır. Soğuk algınlığı,artrit ve diğer enflamatuar rahatsızlıkların tedavisinde faydalı olduğu ortaya çıkmıştır.
SUMAK'IN CİLT KORUYUCU ÖZELLİKLERİ
Anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikleriyle sumak, cilt sorunlarının tedavisinde ve yaraların iyileşmesinde yardımcıdır. Çiğnenmiş sumak yaprakları deri döküntüleri, iltihaplı diş etlerine iyi gelmektedir.
SUMAK, KALBİ VE KARACİĞERİ KORUR
Yüksek kolesterol, kalp ve karaciğer rahatsızlıklarının yaygın nedenidir. Fareler üzerinde yapılan bir deneyde sumak meyveleri ekstresinin kan kolesterol seviyelerini düşürdüğü ortaya çıkmıştır. Bu durumda sumak, kalp ve karaciğer korumak için yararlıdır.
ANTİKANSER ÖZELLİĞİ VAR
Sumak üzerinde yapılan bazı araştırmalarda, sumak bitkisinin anti kanserojen olduğu anlaşılmıştır. Yapılan bir çalışmada sumak özütünün diğer sağlıklı hücreler üzerinde olumsuz bir etki yaratmadığı ancak kanserli hücreleri yok ettiği gözlemlenmiştir. Bu sayede sumak, kimyasal tedavi de kullanılan bir ilaç olarak kabul edilmeye başlandı.
KADINLAR ÜZERİNDE OLDUKÇA FAYDALI
Sumak kadın hastalıklarını tedavi etmek amaçlı da kullanılabilen bir bitkidir. Aşırı vajinal akıntı durumunda sumak harici tedavi olarak kullanılır. Aynı zamanda sumak anne sütünün arttılması amacı ile de kullanılmaktadır.
ADET DÜZENSİZLİĞİ VE AĞRILARIN TEDAVİSİNDE
Düzenli sumak kullanımının adet düzensizliğine ve adet döneminde oluşan ağrılara iyi geldiği söylenmektedir.
İNSAN VÜCUDUNDA DETOKS ETKİSİ YARATIR
Zararlı toksinler ve atıklar zamanla insan vücudunda birikebilir. Bu zararlı toksinler zamanla çeşitli sağlık sorunları meydana getirebilir. Sumak, bu atıkların ve toksinlerin vücuttan kolayca çıkarılmasını kolaylaştırmak için tüketilebilir.
SOLUNUM VE SİNDİRİM SORUNLARINI GİDERİR
Sumak, göğüs ve solunum yolları hastalıklarını tedavi etme amacıyla kullanılır. Sumağın çeşitli solunum yolu hastalıklarına iyi gelmesi, bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
İDRAR SÖKTÜRÜCÜDÜR
Sumağın idrar söktürücü özellikleri vardır. Bu nedenle, idrar üretimine yardımcı olarak vücuttan toksit maddelerin atılmasını sağlamaktadır. Ağrılı idrara çıkma ve iltihap ile sonuçlanan mesane iltihabını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Genellikle, bağırsak şikâyetleri için sumaktan faydalanılmaktadır. Ortadoğu'da, ekşi sumak suyu ise mide rahatsızlığını rahatlatmak için sık kullanılan bir seçenektir. Yatağı ıslatma sorununu tedavi etmek için geleneksel bir ilaç olma özelliği taşımaktadır.
TEDAVİ EDİCİDİR
Sumak, kanı arındırmak ve boğaz ağrısını tedavi etmek için faydalı olabilmektedir. Sumağın sahip olduğu büzücü ve soğutucu özellikler bitkiyi sindirim ve mesane sorunları için tedavi edici bir hale dönüştürmektedir.
SUMAK SUYU NASIL HAZIRLANIR?
Sumağı pişirmiş olduğunuz tavuğa, patates salatasına, yoğurdun içerisine veya et yemeklerinize ekleyerek tüketebilirsiniz.
Sumağı aynı zamanda içecek olarak da tüketebileceğinizi biliyor muydunuz?
Sumaktan lezzetli mi lezzetli bir öksürük şurubu hazırlayabilirsiniz. Sumak suyu nasıl hazırlanır diyorsanız işte detaylar…
MALZEMELER
• 1 bardak su
• 1yemek kaşığı bal
• 2 yemek kaşığı sumak
SUMAK SUYU NASIL HAZIRLANIR?
1. Suyu ve balı küçük bir tencerenin içerisine koyum. Orta ateşte kaynatın.
2. daha sonra içerisine vermiş olduğumuz ölçülerdeki sumağı katın.
3. 10 dk karıştırdıktan sonra demlenmeye bırakın.
4. Hava geçirmez bir kabın içerisine koyun ve depolayın.