EVDE NEDEN KÜF OLUŞUR?
Tavanların ve duvar yüzeylerinin nemli kalması, farklı noktalardaki tesisatlardan gelebilen sızıntılar, yalıtım eksiklikleri gibi sebeplerle meydana gelebildiği gibi ortamdaki sıcaklık değişimleri nedeniyle duvarların terleme yapması sonucunda küf sorunu ortaya çıkabilir. Düzenli olarak havalandırılmayan evlerde daha çok rastlanan küf probleminin tüm evinizi sarmaması için her mevsim günde en az 2 veya 3 defa 15 dakika süre ile havalandırmak gereklidir.
EVDE OLUŞAN KÜF NASIL YOK EDİLİR?
Oluşmuş ve yayılmış küf mantarı görüntüsünü kendi imkanlarınızla temizlemek için öncelikle temizlik eldiveni, maskesi ve gözlüğü kullanarak küfün oluştuğu bölgeyi ıslak olmayan bir mikrofiber bez ile tamamen silebilirsiniz. Sonrasında aynı bölgeyi duvar zımparası ile kazıyıp yoğun bir çamaşır suyu veya asit içerikli leke çıkarıcı ile temizleyebilir ve en az 10 dakika kadar bekletebilirsiniz.
Ayrıca duvarlar haricinde pencerelerin kenarlarında oluşmuş ufak küfler de fırça yardımı ile alkol sürülüp bekletilip silinerek çıkartılabilir. Lekeler çıkarıldıktan sonra kurutma işlemini iyi çalışan bir kurutma makinesi ile yapabilirsiniz. Küf yok edilse bile tekrar oluşmasını önlemek için bir yalıtım uygulaması yapılması kesin çözümdür.
Evde küf olamaması için neler yapılabilir?
Her gün düzenli şekilde ortamın havalandırılması, kuru ve temiz tutulması küf oluşumunu önleme konusunda en önemli işlemdir. Özellikle su tesisatının bulunduğu banyo, mutfak gibi nemin yoğun olduğu yerler aspiratör, kurutucu, klima gibi cihazlar ile havalandırılmalıdır. Çiçek ve bitkiler nem oluşturduğundan dolayı camlara yakın yerlerde konumlandırılmalı, penceresiz odalara mutlaka hava geçişi sağlanacak bir montaj sistemi yapılmalıdır.
Yağmurlu geçen aylar sonrasında; odalar, çatıya yakın yerler ve bodrum katlarında küf belirtisi olup olmadığı ile ilgili iyi bir gözlem sağlanmalıdır. Sıva çatlakları, su sızdırması muhtemel arızalar varsa önceden önlem alarak tamir ettirilmeli, gerekirse ilave yalıtım yaptırılmalıdır. Odalar arasındaki nem oranını ve sıcaklık farkını minimuma indirmek için nem alıcı aparatlar kullanılabilir ve evin duvarları küf önleyici boyalarla kaplanabilir.