Gilaburu, beyaz demet halindeki çiçeklerinden dolayı Kartopu Ağacı olarak da bilinir. Mineral açısından zengindir ve çay halinde de tüketilebilir. Gilaburu suyunun faydaları olduğu kadar zararları da vardır. Sizler için gilaburu suyunun faydaları, gilaburu suyunun zararları ve gilaburu nasıl tüketilmeli başlıklarını araştırdık ve paylaşmak istedik…İşte Dr. Muammer Yıldız'ın tavsiyleri ile Gilaburu faydaları...
Gilaburu suyunun faydaları
- Böbreklerin çalışmasını arttırır ve böbrek taşlarını ve kumunu düşürmeye yardımcı olur.
- İdrar söktürür ve kabızlığı giderir.
- Adet sancılarını azaltır ve aşırı kanamaları önler.
- İdrar yolu hastalıkları ve prostata karşı faydalıdır.
- Romatizma hastalarına çok iyi gelmektedir.
- Sakinleştirici etkileri ile spazmları çözer ve uykusuzluğa iyi gelir.
- Yaşlanmanın etkilerini geciktirir.
- Tansiyon ve kalp hastalıklarına iyi gelir.
- Astım hastalıkları,
- Sara nöbetleri (epilepsi),
- Kabakulak,
- Doğum sonrası spazmlar,
- Gilaburu suyu, ayrıca safra kesesi hastalıkları ile bazı karaciğer hastalıklarına da iyi gelmektedir.
- Gilaburunun bazı kanser tümörlerini azaltmada olumlu etkileri vardır.
- Zayıflama konusunda da oldukça etkilidir.
Gilaburu suyu içeriğindeki asitler nedeniyle antikanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir. Antioksidanlar, vücutta serbest radikalleri bağlayarak, sağlığa zararlı birçok olumsuz etkiyi durdurmaktadır.
Gilaburu suyunun zararları
Gilaburu asitli bir yapıya sahip olduğu için gilaburu suyunu mide ve bağırsaklarında ülser sorunu olan kişiler içmemelidir.
Çoğu zaman bu yan etkilere rastlanılmamış olsa da gilaburu tüketimi bulantı, kusma ve ishale sebep olabilir. Ayrıca çeşitli alerjik yan etkilerin oluşmasını önlemek adına, herhangi bir yan etki görüldüğünde gilaburu tüketimi bırakılmalı ve bir doktora danışılması doğru olacaktır. Bu tip önlemler alarak herhangi bir zarara maruz kalmadan, sağlıklı bir şekilde gilaburu tüketebilirsiniz.
Gilaburu meyvesinin üç şekilde tüketimi mümkündür.
Eğer zamanınız kısıtlıysa en hızlı ve kolay tüketim şekli, salamura içerisinden meyve tanelerini alıp direkt olarak tüketmektir.
Direkt olarak tüketemiyorsanız salamura kavanozundan çıkarttığınız gilaburunun suyunu sıkarak içebilirsiniz. Bu iki yöntemi de kendinize uygun bulmadıysanız, dilerseniz suyu sıkılan meyvenin kabuklarını kaynatarak da içebilirsiniz.