HAMİLELİK ESNASINDA YENMEK İSTENEN AMA YENEMEYEN YİYECEKLER
Bu inanış halk arasında yaygınlaşmış olan fakat bilimsel geçerliliği olmayan bir inanıştır. Bu inanışa göre hamile iken yenmek istenen bir yiyecek yenemez ise o yiyeceğin şeklinde bebekte doğum lekesi oluşur. Özellikle çilek lekesi bu sebebe bağlanır.
HAMİLELİKTE YENİLEN BAZI YİYECEKLER
Toplum arasında en yaygın düşünce hamilelikte ciğer yendiği zaman bebeğin cildinde leke oluşacağıdır. Bu düşüncenin de bilimsel bir yanı yoktur. Ayrıca hamilelikte gül koklayıp, vücudun herhangi bir yerini kaşıdığı takdirde bebeğin o bölgesinde leke oluşacağı inancı da vardır. Bu da tamamen bilimsel olmayan bir durumdur.
PİGMENTLERİN BAZI NOKTALARDA ODAKLANMASI
Pigmentler cilde rengini verir. Bu pigmentlerin bozulması ile ciltte lekeler oluşabilir. Bu lekeler kahverengi olur. Bu lekelerin takibi önemlidir. 6'dan fazla olması halinde mutlaka doktora başvurmak gerekir. Lekelerin takibi mutlaka yapılmalıdır.
HAMİLELİK ESNASINDA YAŞANAN ENFEKSİYONLAR
Az da olsa hamilelikte yaşanan enfeksiyonlar bebekte oluşacak cilt lekelerine sebep olabilmektedir.
ANNE KARNINDA İKEN ALINAN RADYASYON
Hamilelikte alınan radyasyon bebeklerde cilt lekelerine sebep olabilir.
DAMAR YAPILANMALARI
Doğum lekeleri ile ilgili en çok ortaya konan düşünce damar yapılanmalarıdır. Çok çeşitli şekillerde lekeler oluşabilmektedir. Her lekenin adı ve ne kadar süre ciltte kalacağı, isimleri vardır. Bu lekeler mor, kırmızı ve pembe renklerde olabilir. Bunlar anormal kan damarlarından kaynaklı oluşan renklerdir.