KIRILMAYAN KADINLAR
Osteoporoza bağlı kırıkların önüne geçmek ve farkındalık yaratmak amacıyla "Sağlam Kemikler Güçlü Kadınlar" sloganıyla 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü başlatılan "Kırılmayan Kadınlar" kampanyası sona erdi. Türkiye Osteoporoz Derneği'nin Amgen'ın katkılarıyla İzmir, Antalya ve İstanbul'da on ayrı noktada 50 yaş ve üzeri toplam bin 454 kadının kemik ve mineral yoğunluğunun ölçüldüğü kampanya boyunca 7bin 983 kişiyle de online anket yapıldı. Bin 973 kadın "Annen ne kadar kırılgan" testine yanıt verdi. Bu kadınlardan bin 190'nın risk altında olduğu görüldü.
YILDA 24 BİN KALÇA KIRIĞI
Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, Türkiye'de yılda 24 bin kalça kırığı meydana geldiğini belirterek, "Vakaların yüzde 75'ini kadınlar oluşturuyor. 2050 yılında kalça kırığının ülke ekonomisine maliyeti hastalar tedavi edilmezse 205 milyon dolar olacak. Dünyada, osteoporoza bağlı olarak yılda 9 milyon kırık oluşuyor ve bu sayı çok sık görülen meme kanseri, kalp krizi ve inme hastalığının üçünün toplamından daha fazla. Özellikle 50 yaş ve üzeri kadınlarda menopoz sonrası osteoporoz risk faktörlerinin olup olmadığı belirlenmeli, risk altındakilerde kemik dansitometri tetkiki yapılmalı. Ayrıca bir kez kırık geçirildiyse ikincil kırığın oluşmaması için önlem alınması çok önemli." dedi.
Beslenmeyle kemik erimesinin önlenebileceğini kaydeden Prof. Kirazlı "Çocuk yaşta süt ve süt ürünleri, tarhana çorbası, susam, badem, yeşil yapraklı sebze tüketimi ve ip atlama egzersizi kemik erimesi önlenebilir" diye konuştu.
90 YAŞINDA DA TEDAVİ EDİLEBİLİR
Prof. Kirazlı, kemik erimesi hastalığının önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu belirterek, "Aman yaşlılıktan erime önlenemez demeyin. 90 yaşında bile tedavi ediliyor. Türkiye hem tarama hem de dünyadaki en gelişmiş ilaçlar ücretsiz erişilebiliyor" dedi.