Normal şartlarda dahi çok önemli bir yere sahip olan hipertansiyon, gebelikte görüldüğünde daha ciddi sorunlara yol açar. Gebelikte çoğu anne ve bebek ölümü yüksek tansiyon nedeniyle meydana gelir. Hipertansiyon gebelik döneminde beraberinde preeklampsi adı verilen rahatsızlığı da meydana getirir. Bu yüzden yüksek tansiyon belirtilerinin ortaya çıkması durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Kalbin düzenli olarak çalışması kan basıncını oluşturur ve bu dolaşım sistemi için gerekli olan durumdur. Kalpten damarlara pompalanan kan damarlar aracılığıyla organlara taşınır ve toplardamarlar pis kanı yeniden kalbe getirerek temizlenmesini sağlar. Kan basıncı her kişide birbirinden farklıdır. Her an aynı düzeyde kalmaz ve gün içerisinde değişiklikler gösterir. Uzun süre yüksek olan kan basıncı bir sorunun olduğunun açık göstergesidir.
Her durumda kan basıncının yüksek olması sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, gebelikte yüksek tansiyonbebeğin sağlığını da riske atabilir. Bebek bilindiği gibi besin ve oksijen takviyesini anneden yapar. Kan basıncı yüksek olduğunda plasentaya yetersiz kan akışı yapılır bu da bebeğin ihtiyacı olan oksijeni ve besini alamaması anlamına gelir. Bebeğin anne karnındaki gelişimi yavaşlar.
Anne adayında yüksek kan basıncı sadece hamile olduğu dönemde değil, daha öncesinde de görülen bir durumsa bu kronik hipertansiyondur. Gebeliğe bağlı gelişmeyen bu durum, doğum sonrasında da devam eder. Kronik hipertansiyon hastalarının sürekli olarak doktor kontrolü altında olmaları gerekir. Tedavisi ihmal edildiğinde kalp yetmezliği ve ne yazık ki kalp krizi gibi sağlık sorunlarını meydana getirecektir. Yüksek tansiyon gebelik sürecinde de annenin bebeği yeteri kadar besleyebilmesine izin vermeyeceği için bebeğin gelişimi oldukça yavaş gerçekleşir. Gebelik sürecinde hipertansiyon ilaçlarınızı kullanıp kullanmayacağınızı doktorunuza danışmalısınız. Uzmanınız gerekirse ilaç değişiklikleri de yapabilir.
Gebelik sırasında gelişen sağlık sorunlarından biri de Gestasyonel hipertansiyondur. Anne adayında gebelik öncesinde yüksek tansiyon sorunu bulunmaz, ama gebeliğin ikinci yarısından sonra ortaya çıkarsa bu gebeliğe bağlı olduğundan Gestasyonel hipertansiyon adı verilir. Sadece gebelik sürecinde oluşan bu sorun bebek dünyaya geldikten sonra ortadan kaybolur. Gebelikte yüksek tansiyon bulgularına rastlanılırsa preeklampsi de oluşabileceğinden uzman kontrolü altında olmak gerekir.