Ne yediğimiz önemli
Düzenli sebze ve meyve tüketimi, detoks etkisi yaratarak zararlı toksinlerin vücudumuzda birikimini engeller. Bunun için tek tip beslenmek yerine tüm yıla yayılan içeriği zengin, güvenilir ve doğal gıdalarla dengeli beslenmek önem taşıyor.
Kilo verme sürecinizi hızlandırın
Sebze ve meyveler ihtiyacımız olan vitamin ve mineral depolarıdır. Aynı zamanda sağlığımız için pek çok yararı olan fitokimyasal maddeleri de içerirler. Zayıflama diyetlerinde sebze ve meyveye ağırlık vermek, vücudumuzun bağışıklığını kuvvetlendirirken bizi çeşitleri hastalıklardan da korur. Öyle ki vücudumuzda gerçekleşen kimyasal olayların hepsinde sindirim sisteminden sinir sistemine, dolaşım sisteminden enerji metabolizmasına kadar pek çok sistemde tüm vitamin ve mineraller görev alır. Eğer bu sistemler iyi çalışırsa vücudun metabolizması da iyi çalışır ve kilo verme süreci hızlanır.
Kalorisi düşük ama fruktoza dikkat!
Sebze ve meyveleri, kalori değerleri düşük olduğu için diğer besin gruplarına göre daha fazla tüketebiliriz. Fakat meyvelerde bulunan doğal şeker "fruktoza" dikkat etmek gerekir. Yediğimiz porsiyonlara dikkat edip, gün içinde ölçülü tüketirsek hem tatlı isteğimizi azaltmış oluruz hem de sebze ve meyvelerin içerdiği antioksidanlarla hastalıklardan da korunmuş oluruz.
Probiyotik besinleri daha fazla tüketin!
Bağırsak florasını oluşturan probiyotik bakterilerin, birçok hastalıkta olduğu gibi obezitede de önleyici olduğu biliniyor. Probiyotik besinleri daha fazla tüketirsek bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirebiliriz. Bunun için daha çok enginar, pırasa, soğan, sarımsak, kefir, hindiba, muz tüketmeliyiz.
Sebze ve meyvelerle ödemi atın
Bazı gıdalar vücuttaki ödemi atmaya yardımcıdır. Özellikle dolaşım problemi olan, tansiyon hastası kişilerin bol yeşillik, pırasa, ıspanak, pazı, muz, armut gibi besinleri tüketmeleri yani potasyum bakımından zengin beslenmeleri vücuttaki ödemi atmalarına yardımcı olur.
Baharatlı gıdalarla metabolizmanızı hızlandırın
Zencefil, acı biber ve köri metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir. Zencefil ve zerdeçalın karaciğer koruyucu etkisi de vardır. Nane, fesleğen, dereotu gibi aromatik bitkilerin ise gazı ve sancıyı azaltıcı ve midedeki gastriti rahatlatıcı etkileri kanıtlanmıştır.
İştahınızı baskılayın
Kokulu baharatlar ve taze otlar iştahınızı baskılar. Nane, dereotu, reyhan, kişniş, kakule, tarçın vb kokulu bitkilere sofranızda yer verin.
Lifli besinler yiyerek kolesterolle baş edin
Daha çok sebze tükettikçe kandaki kolesterol değerleri azalır. Çünkü lif içeren besinler bağırsaklardan kolesterol emilimini azaltır.
Yağ yakıcı sebze meyve diyeti
Bu diyeti yaparken her gün 2-2.5 litre su, 1 fincan yeşil ve beyaz çay içmeye çalışın. Gün içinde açık ve şekersiz çay, 2-3 fincan kahve içebilirsiniz. Metabolizmanızı daha iyi çalıştırmak için haftada en az 2.5-3 saat yürüyüş yapmalısınız.
Yağ yakıcı sebze meyve diyeti
Kahvaltı
• 1-2 dilim tam buğday ekmek
• Az yağlı peynir
• 1 porsiyon meyve
• Buharda sebzeler; brokoli, havuç, kabak
Ara öğün
• 1 porsiyon meyve + 1 kase yoğurt
Yağ yakıcı sebze meyve diyeti
Öğle yemeği
• Izgara et/ tavuk veya balık veya 6-7 kaşık kurubaklagil veya 2 tane yumurta
• 1 tane fırın patates
• 1 kase yoğurt
• Bol salata
Ara öğün
• 1 porsiyon meyve + 1 dilim ekmek+ 1 dilim peynir
Yağ yakıcı sebze meyve diyeti
Akşam
• 1 tabak az yağlı sebze yemeği
• Bol salatalık içeren cacık
• Bol salata (çoğunlukla koyu yeşil yapraklı otlar, dereotu, nane, tere, roka)
Yağ yakıcı sebze meyve diyeti
Gece
• 1 küçük kase yoğurt + 3-4 kaşık yulaf
• 1 porsiyon meyve (nar, çilek vb kırmızı meyveler antioksidan içeriği yüksek metabolizmayı hızlandırır)
Dengeli beslenerek sağlıklı zayıflayın
Bol yeşillik, sebze ve protein ağırlıklı düzenli bir beslenme programı yağ yakımı için en ideal olanıdır. Çünkü çok düşük kalorili diyetlerle kısa sürede su kaybederiz. Sağlıklı yağ yakabilmek için yeterli ve dengeli bir diyet izlemeliyiz. Ayrıca yoğurdu beslenme programımıza mutlaka dahil etmeliyiz. Bu şekilde hem günlük kalsiyum ihtiyacımızı karşılarız hem de yağ yakımını hızlandırırız.