Yüksek İhtisas Üniversitesi Koru Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydan Asyalı Biri, son yıllarda sezaryen doğum oranlarında yaşanan artışın sezaryen doğumlarda daha az ağrı çekildiği ya da bebek için daha sağlıklı olduğu gibi yanlış algılardan kaynaklandığını ifade etti.
Biri, yaptığı açıklamada, doğum yapacak anne adaylarının çevresel faktörlerden etkilenerek doğumun şeklini belirlememeleri gerektiğine vurgu yaptı. Normal doğumun anne ve bebek sağlığı açısından her açıdan daha faydalı olduğunu ifade eden Biri, gebelik sürecinde yapılacak doğru bilgilendirmenin anneyi bu sürece en iyi şekilde hazırlayacağını ifade etti.
Sezaryen doğumlarda daha az ağrı çekildiği gibi yanlış bir algının da olduğuna dikkati çeken Biri, "Çevresel faktörler burada yine devreye giriyor. Olumsuz doğum hikayelerinden etkilenilmemesi gerekiyor. Anneler kendi tecrübelerini kadına dayatma haline dönüştürebiliyorlar. Kendi yaşadığı deneyimleri ağrı ya da süreci doğum yapmak üzere olan kişiye aktarabiliyorlar. Çevrenin gebelik sürecindeki oluşturduğu algı, gebelik tercihini etkileyebiliyor. İyi öyküler yerine, insanlar olumsuz öykülerden etkileniyor" diye konuştu.
BAKANLIKTAN 4 YILLIK EYLEM PLANI
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de gerçekleşen doğumların yüzde 51'den fazlası sezaryen yöntemi ile gerçekleşiyor. Devlet hastanelerinde bu oran yüzde 35,5. üniversite hastanelerinde yüzde 63,8. özel hastanelerde ise bu oran yüzde 70.
Bakanlık sezaryen oranlarını kontrol altına almak ve bu oranını düşürmek için 4 yıllık bir eylem planı hazırladı. Özellikle özel hastaneleri kapsayacak olan eylem planı 2018 yılına kadar kademeli olarak ilerleyecek. Bu çerçevede hastanelerde sezaryen oranlarını düşürmek için bilimsel sezaryen sınırlarının üzerinde bir sınır belirlenecek. Bu sınırın üzerine çıkan hastanelerdeki sezaryen ödemeleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılmayacak. Ayrıca, hastanenin sınırlarının yüksek seyretmesi halinde de sözleşmesi feshedilecek.
Anne adaylarının güvenli, kaliteli doğum hizmetine ulaşmalarını sağlamak amacıyla geliştirilen anne bebek ve aile dostu modelin de de tek kişilik doğum üniteleri geliştirildi. Normal doğumu özendirmek, müdahale oranlarını azaltmayı hedefleyen bu uygulamayla, anne adayı bir refakatçi ile kendilerini rahat ev ortamında hissedebilme ve hareket özgürlüğü sağlanıyor