Ancak, Memorial Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Nadide Korkut, tüm bu doğru bildiklerimizin yanlış olduğunu açıkladı. Hamileyken iki kişilik yemek yemenin, gebelik süresince tüm seyahatleri iptal etmenin ve az hareket etmenin yanlış olduğunu söyleyen Dr. Korkut, gebelikte doğru bilinen 10 yanlışı şöyle sıraladı:
HAMİLELİK 9 AY 10 GÜN SÜRER
Yanlış! Gebelik, adet döneminin son gününe göre hesaplanır. Son adet tarihine 7 gün eklenir ve aydan 3 gün çıkarılır. Buna göre son adet tarihinden itibaren 40 hafta olarak doğum tarihi belirlenir. Bu tahminler doğrultusunda doğum tarihinin tutma olasılığı yüzde 70 civarındadır.
2 KİŞİLİK YEMEK YEMELİ
Yanlış! Anne adayının hamile kaldıktan sonra iki kişilik yemek yemeye başlaması, hatalı bir beslenme davranışıdır. Anne adayı hamilelik süresince sadece 9-16 kilo almalıdır. Ayrıca gıda kalitesi ve yeme düzeni de çok önemlidir.
CİNSELLİK ZARAR VERİR
Yanlış! Gebelik cinsel hayat için engel oluşturmaz ve bebeğe zarar vermez. Anne adayının düşük ve erken doğum riski varsa cinsel hayat kısıtlanır.
BEBEĞİN SAÇI ÇOKSA BULANTI FAZLA OLUR
Yanlış! Bebeğin saçları anne adayında bulantı yapmaz. İlerleyen gebelik haftalarında bebeğin diyafram ve mideye baskı yapmasıyla ya da fazla yemek yenilmesiyle mide şikayetleri artar.
UÇAĞA BİNMEK DÜŞÜĞE NEDEN OLABİLİR
Yanlış! Gebelikte seyahat sakıncalı değildir. Ancak kısa mesafeler, en fazla 2 saat sürecek arabalı yolculuklar ve mümkünse uçak yolculuğu tercih edilmeli.
SAÇ BOYATMAK DOĞRU DEĞİL
Yanlış! Anne adayları gebelikte saçlarını boyatabilir ancak genel olarak kimyasal maddelerden kaçınılması gereklidir. Yapılan araştırmalar, gebeliğin 3. ayından sonra saç boyatmanın sakıncalı olmadığını ortaya koymuştur. Makyaj maddelerinde ise minimal dozda kullanıldığı müddetçe bir sakınca görülmemektedir. Bakımlı olan anne adayı kendini iyi hisseder.
SPOR YAPMAK ZARARLIDIR
Yanlış! Gebelikte hareketsizlik, hem anne adayının hem de bebeğin hayatı için risklidir. Bu dönemde ağır ve zorlu sporlar yapılmamalıdır ancak düzenli yürüyüş, yüzme ve hafif egzersizler önerilmektedir. Düzenli spor yapan anne adaylarının doğum sürecini çok daha kolay atlattıkları da unutulmamalıdır.
AŞERDİĞİ GIDAYI YEMEZSE BEBEĞİN BİR UZVU EKSİK OLUR
Yanlış! Aşermek gebeler için psikolojik bir durumdur. Hamilelikte anne adayının temel kuralı, doğru ve dengeli beslenme olmalıdır. İstenilen her yiyeceği tüketmenin bebekte organ eksikliğine neden ola- cağı inanışı doğru değildir.
X- RAY CİHAZINDAN GEÇEMEZ VE AKCİĞER FİLMİ ÇEKTİREMEZ
Yanlış! Radyon gebeler için risklidir ancak X-Ray cihazları gebeler ve bebekleri için büyük bir risk taşımamaktadır. Ayrıca akciğer filmi esnasında alınan radyasyonunun dozu da çok düşük olduğu için güvenilirdir.
ERKEN DOĞAN BEBEK YA YAŞAYAMAZ YA DA SAĞLIKSIZ OLUR
Yanlış! Erken doğan bebeklerin yaşama ihtimali düşük değildir, aksine giderek yükselmektedir. Özellikle yenidoğan yoğun bakımı tam donanımlı olan hastanelerde artık 24-26 hafta ve üstünde dünyaya gelen bebekler de yaşayabilmektedir. Bebeğin normal şartlarda anne karnında kalması gereken ideal süre 38 haftadır ve zamanında doğum daha sağlıklıdır. Erken doğan bebek iyi bakımla kısa zamanda yaşıtlarının gelişim düzeyini yakalayabilmekte ve yaşamını sağlıklı sürdürebilmektedir.
Kaynak: Takvim