Prof. Dr. Yanık, bir sanatçının evinde yaptığı doğumla gündeme gelen hipnozla doğum yönteminin sağlık camiasında çok tartışılan bir konu olmadığını söyledi.
Hipnozla doğumun Türkiye'de yaygın olmayan bir yöntem olduğunu dile getiren Yanık, hipnozun uzmanlık ve profesyonellik isteyen bir alan olduğunu, yetkisi bulunmayan kişilerin kesinlikle bu yöntemi uygulamaması gerektiğini belirtti.
Anestezi ve reanimasyon ana bilim dalının algoloji yan dalının hipnozla ilgilendiğini ifade eden Yanık, hipnozla doğum yapacak anne adaylarına mutlaka bu eğitimi almış kişileri tercih etmesini önerdi.
Hipnozla doğum yapacak annenin her şeyden önce gebeliğin başından sonuna kadar bütün aşamalardan bilgi sahibi olması gerektiğini vurgulayan Yanık, şunları kaydetti:
"Anne adayı, doğru nefes alıp verebilmeli, hekimin ve ebenin talimatlarına uyacak psikolojik yapısı olmalı. Hipnozda iletişim bilinçsiz haldedir. Hastanın bilincinin kapalı olduğu bir yöntem söz konusu. Hasta doğru nefes alma, ıkınma ve sağa sola dönme gibi talimatları alamayabilir. Hipnozla doğum, henüz bilimsel anlamda sonuçları ispatlanmış bir yöntem değildir. Sadece annenin bir şekilde bilincinin ve ağrı duyusunun etkilendiği bir yöntemdir. Bu nedenle bu yöntemi fazla önermiyoruz."
Yanık, hipnozla doğumun suistimale de açık olduğuna işaret ederek "3 günlük hipnoz koçuyla bu iş yapılmaz. Bu işin yaygınlaşması durumunda suistimaller yaşanabilir" dedi.
"İnsanoğlunun tek fizyolojik ağrısı, doğum ağrısıdır"
Annenin normal doğum veya sezaryene bilinçli şekilde hazırlandığı zaman hipnoza gerek olmadığına dikkati çeken Yanık, şöyle devam etti:
"Doğumda ağrı olabilir. İnsanoğlunun tek fizyolojik ağrısı, doğum ağrısıdır. Yani doğal bir ağrıdır, hastalık kaynaklı değildir. Bunun dışındaki bütün ağrılar, patolojiktir yani bir hastalık sonucu ortaya çıkmaktadır. Doğum sırasında ağrı çekenlerde annelik iç güdüsünün daha yüksek olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bütün anne adaylarına öncelikle normal doğumu öneriyoruz ancak ağrısız bir doğum gerçekleştirmek isteniyorsa hipnoz gibi bilimselliği henüz kanıtlanmamış bir yöntem yerine epidural doğum tercih edilmeli."
Prof. Dr. Ali Yanık, bölgesel anestezi şeklinde uygulanan epidural yöntemde anne adayının doğum süresince ağrıları duymadığını, bilincinin yerinde olduğunu sözlerine ekledi.