Samet, bilim dünyasının son dönemlerdeki tartışmalarından birine yaptığı araştırmalarla son noktayı koydu. Bilim dünyası, insanlarda cinsiyeti belirleyen Y kromozomunun çevresel faktörlere bağlı olarak dejenere olmaya başladığını ortaya çıkaran araştırmalar yaptı. Bu sonuç beraberinde, ''Milyon yıl sonra insanlığın sonu gelir mi?" sorusunu gündeme taşıdı. Çünkü Y kromozomu erkek cinsiyetini belirliyor. Bu kromozomun yok olması demek öncelikle canlılarda erkek cinsiyetini yok olması, üreme olamayacağı için de insanlığın yok olacağı anlamına geliyor. Bu tartışmalar üzerinde yoğunlaşan Samet yapay zeka yardımıyla da araştırmalar yapıp bir makale yazdı. Makalesinde bu endişenin yersiz olduğunu kanıtladı. Samet'in bu makalesi Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı "Avrupa İnsan Genetiği Bilim İnsanları Topluluğu" bünyesinde 16.'sı düzenlenen Avrupa DNA Günü Kompozisyon ve Video yarışmasında 3'üncü oldu. Makale aynı zamanda Avrupa İnsan Genetiği Topluluğu'nun her yıl düzenlediği ve dünyaca ünlü Tıp otoritelerinin bir araya geldiği Viyana Tıp Akademisi'nde okundu.
KOKARCA BÖCEĞİNİ YOK EDEN MOLEKÜL KEŞFETTİ
Biyoloji tutkunu olan Samet bir bitkiden keşfettiği molekülle ciddi bir tarım zararlısı olan kokarca böceğini yok etmeyi başardı. Birçok bitkiyi kurutan, hatta Doğu Karadeniz bölgesinin fındık üretimine ket vuran bu böcek tarımın en büyük zararlılarından biri ve mücadelesi oldukça zor. Nerdeyse bütün tarım ilaçlarına karşı direnç geliştirdiği için etkisiz hale getirilemiyor, hızlı üreme yeteneğine sahip. Samet'in yaptığı çalışma bu böceklerin direncini kırarak onların üremesini engelliyor.
NASA İLE ÇALIŞIYOR
Samet'in en büyük hedeflerinden biri Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına çare bulmak. Bu konuda da ciddi projelere imza atan Samet zebra balıkları üzerinde bir çalışma yaptı. Geliştirdiği modelleme ile bu balıkların beyin nöronlarındaki kaybı önledi. Çalışması nöro dejenerasyon hastalıklarına çare olabilecek kadar değer taşıyor. Öyle ki bugün Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin akademisyenleri ile birlikte, NASA'nın Florida'daki laboratuvarıyla ortak çalışmalar yapıyor.
HEDEFİ ALZHEİMER'I DURDURMAK
Samet'in başarıları bunlarla da sınırlı değil. Teknofest yarışmalarında derecelere giren, TÜBİTAK projeleri üreten Samet gelecek hedeflerini de SABAH'a anlattı. En büyük hedefinin Alzheimer'ı durdurmak olduğunu söyleyen Samet "Aynı zamanda DNA hasarlarını da durduran çalışmalar yapmak istiyorum. Üniversite mezuniyetinden sonra ülkemde bir laboratuvar açmak istiyorum" dedi. Başarının arkasındaki en önemli insanın annesi ve "ikinci annem" dediği biyoloji öğretmeni Hülya Ongun olduğunu söyleyen Samet "Annem meslek lisesinde bilgisayar öğretmeni. Çocuk yaşlarımda beni olabildiğince bilgisayar ve teknolojinden uzak tuttu. Ben doğada vakit geçirdim. 10 yaşındayken karıncaların uçuş zamanlarını gözlemlerdim. Doğada olmak çok önemli" dedi.
LİSE SİSTEMİ DEĞİŞMELİ
Varolan lise sisteminin ve üniversite sınav baskısının proje geliştirmek isteyen öğrencileri kısıtladığını söyleyen Samet "Maalesef liseler YKS'ye çok odaklanıyor. Bizler en heyecanlı, en üretken dönemlerimizdeyiz. Ancak sınav baskısı ve akademik ders yükü potansiyeli olan arkadaşlarımıza engel oluyor. Kimse biyoloji ya da kimya ya da fiziğe odaklanmak yerine YKS'ye hazırlanmayı tercih ediyor. Çoğumuz memur ailelerin çocuklarıyız. Tabii ki gelecek kaygımız var. Belki sınıf atlama sistemi yeniden gelebilir. Ya da bizimki gibi bazı liseler üniversiteye girişte araştırma enstitülerine dönüştürebilir. Bizim gerçekten çok değerli lise hocalarımız var. Onlardan çok şey öğreniyoruz" dedi.