İstanbul'un Fatih ilçesindeki Edirnekapı semtinde bulunan Kariye Camii ve hemen yanında bulunan Sahabe-i Kiram'dan Ebu Said El Hudri (R.A.) hazretlerinin türbesi (makamı) Ramazan ayında ilgi görüyor. Buranın önemi ise yıllar öncesine dayanıyor. Fatih Sultan Mehmed, 1453 yılında şehri fethetmesi ardından Kariye Kilisesi'ne zarar vermeden muhafaza etti. İlk etapta camiye çevrilmeyen Kariye, II. Beyazıd tarafından camiye çevrildi, minaresi eklendi. 29 Ağustos 1945 yılında Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu kararıyla Kariye Camii aynen Ayasofya'nın müzeye çevrilmesi gibi 80 yıl önce müzeye dönüştürüldü. 2020 yılında ise Ayasofya ile birlikte Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Kariye Müzesi camiye yeniden çevrildi. Kariye Camii'nde restorasyon çalışmaları ardından geçtiğimiz mayıs ayında ilk namazın kılınması da büyük bir sevinç yaşattı.
İSTANBUL'UN YENİ RAMAZAN ROTASI KARİYE CAMİİ
İstanbul'un yeni Ramazan ziyaretleri rotasına Kariye Camii de eklendi. Çünkü 80 yıllık ayrılıktan sonra Kariye'de ilk Ramazan ve teravih namazları coşkusu yaşanıyor. Cuma günü tüm gün ibadete açık olan cami, diğer günlerde ise saat 09.00 ila 18.00 arasında namaz saatleri dışında ziyaret edilebiliyor. Bazı kaynaklarda kadınların namaz kılacağı bölüm olmadığı söyleniyor. Bu doğru değil, kadınlar bölümü de mevcut. Kariye Camii'nde tıpkı Ayasofya'da olduğu gibi cami dışında dünyaca ünlü freskler de görülebiliyor. Yabancı turistler ziyaret için 20 Euro öderken, Türk ziyaretçiler herhangi bir para ödemeden ziyaretini yapabiliyor. Ramazana özel olarak Fatih Belediyesi "Hoş geldin Ramazan" yazılı ışıklandırma süslemesi ile iftar saati sonrası cami çevresine bir başka güzellik katıyor. Biz de SABAH Gazetesi olarak iftara saatler kala camiyi ve türbeyi ziyaret edenlerle görüştük, teravih namazı coşkusuna şahitlik ettik. İşte ziyaretçilerin söyledikleri...
"KARİYE CAMİİ'NE MÜSLÜMANLAR SAHİP ÇIKMALI, HUZUR DOLU BİR RAMAZAN İÇİN GELİN"
*Esnaf Melikşah Erzincanlı (43): "Önce Merkez Efendi'den başladık. Sonra Mihrimah Sultan Cami'sinde ikindi namazımızı kıldık. Bir de 'Kariye Camii'ni ziyaret edelim' dedik. Buraya ilk defa geliyoruz. Fetihten sonra kiliseden camiye çevrilen bir yapı olduğu için Müslümanların sahip çıkması gereken bir yer. Herkes bir vakit namazını Kariye'de kılmalı. Yıllar sonra camiye çevirenlerden Allah razı olsun. Camiyi gezdik, çok güzel olmuş. Kariye'nin havası bambaşka ve farklı bir havası var. Henüz tanıdık bir yer değil, tam duyulmamış. Biz gelirken de tereddütteydik. Kariye Camii'ne huzur dolu bir Ramazan geçirmek için İstanbullular gelmeli. Sabahe-i Kiram'ın türbesi de var. Mübareği de ziyaret ettik. Nasip olursa iftarı Eyüpsultan'da yapacağız. Ziyaretlerle Ramazan dolu dolu geçiyor."
*Oğlu Muhammed Hamza Erzincanlı (8): "Ramazanda Kariye'yi çok iyi buldum. Ailem iyi ki beni buraya getirmiş. Bence aileleri ile başka çocuklar da ziyaretler yapmalı. Bu mübarek yerleri çocuklar gezmeli. Ben çok beğendim camiyi..."
*Kızı Sibel Erva Erzincanlı (10): "Ramazanda böyle geziler beni rahatlatıyor. Huzur da hissediyorum. Caminin içi de çok güzeldi. Yaşıtlarım da böyle yerleri gezsinler, Ramazanın nimetinden camileri gezerek de yararlansınlar"
"SANKİ MEDİNE GİBİ BURASI..."
*Servis şoförü Hasan Yılmaz (49): "Kariye'nin yıllar sonra camiye çevrilmesi çok gurur verici. Burada Sahabe-i Kiram'dan Ebu Said El Hudri (r.a) hazretlerinin türbesi var. Burada maneviyat var, dualar kabul oluyor. Çok dertleri olup gelip dua edip kabul olanların olduğunu çok duydum. Benim de dualarım kabul oldu. Sık sık gelirim. Ramazanda daha bir maneviyatı ve feyzi var. Mehmed Emin Tokadî hazretleri, Hz. Yuşa. (a.s.) gibi birçok türbeye giderim. İstanbul'da türbe ve cami ziyaretleri bir gelenek olmuş. Kimi dini duygularla gidiyor kimi gelenek örf olarak gidiyor. İnsanların buraya gelip görmesini tavsiye ederim. Kariye Camii'ne illa gelmeleri lazım. Burası tarihi bir öneme sahip. Mahmud Efendi hazretlerimiz vardı, vefat etti. O, 'Sanki Medine gibi burası, Sahabe-i Kiram efendilerimizle dolu' derdi."
KARİYE CAMİİ'NDE TERAVİH BİR BAŞKA
*Mahallenin iki dönem muhtarı olan emekli Galip Akçay (65): "Kariye Camii, Müslümanlar için ayrı bir kazanım. Olması gereken gibi cami oldu. Yapanlardan Allah razı olsun. Ramazan çok güzel bir atmosferde, çok güzel bir havada geçiyor. Cemaati mahallede oturanların cemaati değil sadece, değişken bir cemaat, çok güzel bir ortam oluyor. Herkesi Kariye Camii'nde teravihe davet ediyorum. Kariye'de ilk Ramazan yaşanıyor, ilk teravihleri kılınıyor. Bu nedenle daha farklı geçiyor. Camiye yeniden çevrilmesi ayrı bir haz ve tat veriyor. Sıcak ve güzel bir ortam var. Şevkle Kariye'ye teravihe geliyorum. Ayasofya Camii'nden altı sene önce yapılmış Kariye. Ayasofya'dan daha eski. Sahabe türbesi de var. Camimiz her şeyi ile dört dörtlük. Ramazanda İstanbul'da birçok ziyaret yeri var, buraya da gelsinler..."
"HUZURLU BİR ORTAMI VAR"
*Akademisyen Hakan Karaman (32): "Biz bu muhite sık geliyoruz. Bu bölgede tarihsel olarak bu kadar önemli bir yapının varlığını iki-üç sene önce duydum. Restorasyon sonrası açıldıktan sonraki ilgiyi görünce buranın ne denli önemli olduğunu fark ettim. Hâlihazırda Selahattin camileri, farklı kültürel yerleri dolaşmaya çalışıyoruz ama buranın bu kadar ilgi gören bir yer olması beni şaşırtmıştı. Ramazan güzel geçiyor. Hava güzel olursa camilerde de iftar yapıyoruz. Sahabe-i Kiram'dan Ebu Said El Hudri hazretlerinin türbesi de huzur dolu bir ortam yaşatıyor. Camiye yeniden çevrilmesi önemli. Tarihte yıllarca cami olarak kullanılmış. Ramazanda sakin ve huzurlu bir ortamda hem sahabe türbesini hem de camiyi mutlaka ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum. Ramazanın güzel günlerinde herkesin buradan bir nasip almasını temenni ederim."
"FERAHLIĞI, MANEVİYATI, HOŞNUTLUĞU İNSANA VERİYOR"
*Emekli Taşkın Kılıçarslan (54): "Eyüpsultan'dan geliyorum. İstanbul'un geneli kutsaliyet içerdiği için kadim bir tarihten bugüne işaretlenmiş yerler üzerine Müslümanlar ibadethaneler ve camiler yapmış. Ferahlık, manevi hoşnutluk veriyor. Ramazanda ise daha güzel bir duygu veriyor, oruç ibadeti çok daha güzel geçiyor. Türbeleri sırasıyla ziyaret ediyorum. Eyüpsultan'dan yola çıktım, uğradığım camilerde ibadetimi yapıp, namazımı kılıp, sahabe türbelerini ziyaret ede ede Kariye Camii ve sahabe türbesine vardım. Ayasofya Camii gibi Kariye Cami'si de çok önemli. Yetişemedim, ama bir başka gün camiyi de ziyaret edeceğim."
"RAMAZANDA KARİYE CAMİİ'NİN MANEVİ ATMOSFERİ FARKLI"
*Öğretmen Resul Evgin (28): "Geçen gün Eyüp Sultan hazretlerini ziyaret ettik, kabrinde dua ettik, camide namazımızı kıldık, iftar çadırında iftarımızı yaptık. Bugün durağımız burası. Kariye Camii'nin ayrı bir yaşanmışlığı var. Çok değerli bir yapı, bir Ayasofya kadar olmasa da Ayasofya'nın yanında Ayasofya gibi güzel ve değerli bir eser burası da. Çok beğendik, çok sevdik. Buyursunlar, gelsinler, kaçırmasınlar... Sahabe türbesini ziyaret ettik. Tam ortasından bir ağaç çıkmış, o dikkatimizi çekti. İstanbul'un her yerinde sahabelerimiz, kabristanda büyüklerimiz var. Ramazan böyle mübarek yerlere giderek geçiyor."