Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, GAP Eylem Planı için gittiği Şanlıurfa'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bayraktar'ın mesajları şöyle:
YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN DÜZENLEME: Yenilenebilir enerji rüzgar ve güneş santrallerinin bir an önce devreye alınmasıyla alakalı üzerinde çalıştığımız konu artık epeyi olgunlaştı. Konuyu Meclis gündemine getireceğiz inşallah. Çünkü iddialı yenilenebilir hedeflerimiz var COP öncesinde ve COP'ta Cumhurbaşkanımız bunu ilan etti. Şu anda hedefimizdeki enerjinin tamamını rüzgar ve güneşten karşılıyoruz, bu çok önemli bir şey mevcut kurulu kapasitemizde, ama gideceğimiz yol çok daha uzun, 120 bin megavata 11 yıl içerisinde gitmemiz lazım, onun için de bu izin süreçlerini mutlaka hızlandırmamız gerekiyor.
HEM CARİ AÇIK HEM İSTİHDAM: Benzer şey aslında madende de yapmayı hedefliyoruz, yeraltı kaynaklarımızı da ekonomimize kazandırmamız hem cari açığı düşürmekte, hem de istihdama yapacağı katkı anlamında fevkalade önemli. Dolayısıyla en önemli yapısal reform kalemlerimiz
YENİ TARİFE SİSTEMİ: 2025'te enerji tarafında bu izinlerle ilgili olacak. Ama onun dışında gerek yeni fiyat ve desteklerimizin yine OVP'de olduğu şekilde verimli hale gelmesi, destek programının o anlamda etkinliğini artırmayla alakalı fiyatlamada yapacağımız düzenlemeler söz konusu. Bunu aslında uzun bir süredir basımız da takip ediyor, bildiğiniz konulardan bir tanesi. Belli tüketim seviyelerinin üzerindeki tüketimlerin enerjinin gerçek maliyetleriyle karşılanması konusu, ki abonelerin aslında sadece yüzde 3'ünü etkileyen, ama tüketim anlamında tüketimin yüzde 17'sini etkileyecek bir düzenleme elektrik tarafı için söyleyeyim onun özelinde.
GABAR'DA ÜRETİM: Şırnak önemli bir ilimiz haline geldi özellikle enerji ve petrol için, burada da bugün itibarıyla üretimimiz 70 bin varilin üzerine çıktı günlük üretimimiz, yaklaşık 2 milyar dolarlık direkt olarak ekonomimize bir katkısı olan, ekonomik değeri olan bugünkü fiyatlarıyla bir büyüklükten bahsediyoruz. Orada da özellikle, TPAO özelinde ve diğer enerji kitleleri özelinde onların kurumsal yapılandırmasıyla alakalı ve bu yaptıkları işlerin büyüklüğüne, insicamına uyun yapısal kapasiteye, insan kapasitesine kavuşmasıyla alakalı bir düzenlemeyi de inşallah 2025 yılı içerisinde gerçekleştirmiş oluruz.