Sığınmacıların güvenli geri dönüşü ve yeni göç dalgalarına maruz kalmamak adına Suriye'nin terör örgütlerinden temizlenip toprak bütünlüğünün sağlanması gerekiyor. Konuya ilişkin SABAH'a değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, Suriye'nin yeniden ihya ve imarı için uluslararası kuruluşların destek olması gerektiğini savunarak, bölgedeki huzur ve bütünlüğün Avrupa'nın hayrına olacağını belirtti.
SURİYE MESELESİ TÜM DÜNYAYI İLGİLENDİRİYOR
Prof. Dr. Serhat Ulağlı: "Suriye meselesi tüm dünyayı ilgilendiren bir boyuta ulaşmıştır. ABD ve İsrail'in bölge ile ilgili emperyalist politikaları sonucu Suriye'de meydana gelecek bir istikrarsızlık bölgeyi olduğu kadar Avrupa ülkelerini de etkileyecektir. Suriye'de toprak bütünlüğünün sağlanamaması yeni göç dalgalarına neden olabileceği gibi ülkesine dönmek isteyen Suriyelilerin de vazgeçmesine yol açabilir. Güvenli geri dönüşün sağlanmaması Avrupa'yı sosyal, ekonomik ve uluslararası politikalar bakımından olumsuz etkileyecektir. Yabancı düşmanlığı, İslamofobi ve hatta Türkofobiden beslenen aşırı sağ politikalar, mülteciler ile yerel vatandaşlar arasındaki ayrıştırmaları körüklerken ileride tüm Avrupa'yı sarsacak kitlesel olaylara neden olabilir."
ULUSLARARASI KURULUŞLAR SURİYE'YE DESTEK OLMALI
Prof. Dr. Ahu Tuğba Karabulut: "Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanmasıyla sığınmacılar kendi ülkelerine tersine göç etmek isteyeceklerdir. Kurulacak yeni hükümetin, Avrupa Birliği gibi bölgesel entegrasyonlar, Dünya Bankası, IMF gibi uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaparak projeler geliştirmesi, sığınmacılara girişimcilik ve istihdam için yatırım olanakları sağlaması uygun olacaktır. Zamanla da ülkenin ekonomik açıdan toparlanması amacıyla ihracat, ithalat ve doğrudan yabancı yatırımlar için hukuki mevzuatı şekillendirmesi gerekecek. Ülkede alt yapı yatırımları için de uluslararası kuruluşlardan destek alınarak projeler yapılması gerekecektir. Burada ülkemiz gerek inşaat ve alt yapı yatırımları, gerek diğer yatırımlar için yakınlığı ve tarihi geçmişi sebebiyle aday ülke konumunda olmalıdır. Ülkemizin Suriye ile iyi ilişkiler geliştirmesi gerek askeri güvenliğimiz, gerekse ticari ilişkilerimiz için önceliklidir. Böylece, sınırlarımızı güvence altına alıp, alt yapı ve yatırım projelerinin yanı sıra ihracat olanakları ile ekonomik ve ticari açıdan daha çok gelişme sağlayabiliriz."