Şaban Yasak, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturmalar kapsamında 6 Şubat 2017'de çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yaklaşık 1 yıl süren yargılamanın ardından örgüt üyeliği suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan hükümlünün karara yaptığı itiraz, Samsun Bölge Adliye Mahkemesince reddedildi. Temyiz başvurusunda bulunan Yasak'ın cezası Yargıtay tarafından da onandı.
Yasak, mahkumiyetinin hukuka aykırı olduğunu iddia ederek Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme, yargılamaların bir bütün olarak adil olmadığına dair şikayetin açıkça dayanaktan yoksun olduğuna karar vererek bu şikayeti reddetti. Aynı şekilde hükümlünün savunma haklarına kısıtlama getirildiği iddiasını içeren şikayeti de olağan başvuru yollarının tüketilmediği gerekçesiyle kabul edilmedi. Şaban Yasak'ın Çorum Cezaevi'ndeki tutukluluk koşullarına yönelik bireysel başvurusu da Anayasa Mahkemesince açıkça dayanaktan yoksun bulundu. Bunun üzerine hükümlü, Türk yargısının verdiği kararları, AİHS'in insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele yasağına ilişkin 3. maddesi ile kanunsuz ceza verilemeyeceğine ilişkin 7. maddesine aykırılık teşkil ettiği iddiasıyla AİHM'e taşıdı. Bu süreçte Adalet Bakanlığı nezdinde İnsan Hakları Dairesi Başkanlığınca yapılan savunmayı da dikkate alan AİHM, Yasak'ın Türk hukukuna göre FETÖ üyeliği suçundan mahkumiyetine ilişkin süreçte sözleşmenin 3 ve 7. maddeleri kapsamında bir ihlal bulunmadığına hükmetti.
BU KEZ AİHM KARARINA İTİRAZ ETTİ
AİHM 2. Dairesi kararında, Yasak'ın "mahkumiyetinin hukukun keyfi ve genişletici bir yorumuna dayandığı" iddiasına ilişkin olarak başvuranın mahkumiyetinin, FETÖ/PDY içerisindeki aktif faaliyetlerini gösteren ayrıntılı delil değerlendirmesine dayandığını vurgulandı. Şaban Yasak, AİHM 2. Dairesinin verdiği karara da itiraz etti. Şaban Yasak'ın yaptığı itiraz üzerine davanın Büyük Daire'ye gönderilip gönderilmeyeceğini inceleyen beş yargıçtan oluşan kurul 16 Aralık tarihinde skandal bir karara imza attı.
GEREKÇE BİLE SUNMADAN BÜYÜK DAİREYE GÖNDERİLDİ
Ancak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yorumuna ya da uygulanmasına ilişkin ciddi bir sorun bulunması halinde bir davanın Büyük Daire'ye gönderilmesine karar verilebilmesi mümkünken, söz konusu kurul, FETÖ üyesinin itirazını kabul etti. AİHM 2. Dairesindeki yedi yargıcın oybirliği ile verdiği kararla ilgili hiçbir gerekçe sunmayan kurul, yetki gaspı yaparak dava dosyasının Büyük Daireye gönderilmesine karar verdi.