İtalya'da eğitim hakkı kazanmalarına rağmen vizelerini alamayan Türk öğrencilerin mağduriyetleri sürüyor. Öğrencilere verilen ret mektubunda 'iltica riski, maddi yetersizlik ve maddiyatın yeterli olmaması' gibi nedenler yer alıyor. İstanbul ve İzmir'de bulunan İtalya Konsolosluğu önünde bir süredir sesini duyurmaya çalışan öğrenciler yetkililerden yardım bekliyor. Maddi imkanlarının yeterli olmasına rağmen çeşit çeşit bahanelerle vizelerini alamayan Türk öğrenciler, SABAH'a konuştu.
Göktürk İşcan, "Diğer ülke vatandaşları için vize süreçleri sorunsuz şekilde ilerlerken, biz Türk öğrenciler yalnızca kimliğimiz nedeniyle ayrımcılığa uğruyoruz" diye konuştu. Aynı mağduriyeti yaşayan Yiğithan Köse, "İltica riski diyorlar ama ortada bir iltica yok. Başvurumda eğitimimi aldıktan sonra Türkiye'ye geri dönüp işime devam edeceğimi belirtmiştim" derken, Berjin Akbağa ise, 1 yıllık emeklerinin tamamen çöp olduğunu belirtti.
"TÜRK ÖĞRENCİLER OLARAK AYRIMCILIĞA UĞRUYORUZ"
İtalya'da eğitim hakkı kazanan fakat vize engeli ile karşılaşan Göktürk İşcan (21), "Bologna Üniversitesi'ne, İtalya'da gerçekleştirilen mühendislik sınavını başarıyla geçerek kabul edildim. Yaklaşık bir yıldır bu sınavlara hazırlanıyordum ve Hacettepe Üniversitesi'nde eğitim almama rağmen Bologna Üniversitesi'nden kabul aldıktan sonra okulumu dondurma kararı verdim. Bologna Üniversitesi, akademik itibarı açısından İtalya'nın en iyi üniversitesi olmasının yanı sıra dünyanın en köklü üniversitelerinden biridir. İtalya İstanbul Konsolosluğu'nda aylardır bekliyoruz. Ayrımcı tutumlar nedeniyle eğitimime başlayamıyorum. Bu sorun, yalnızca benim değil, birçok Türk öğrencinin hayatını olumsuz etkileyen ciddi bir mağduriyet haline geldi. Türk öğrenciler olarak, vizelerimizin sebepsiz yere reddedilmesi veya aylarca sonuçlanmaması nedeniyle eğitim hayallerimiz ve geleceğimiz ciddi bir tehdit altında.
Başvurularımız, 90 günlük yasal işlem süresi açıkça ihlal edilerek aylarca bekletilmekte ve okul kayıt süreleri geçtikten sonra 'Biz vize verecektik ama kaydınız silinmiş' gibi yanıltıcı açıklamalar yapılmaktadır. Bu etik dışı uygulamalar, öğrencilerin emeklerini hiçe saymakta ve onların eğitim hayallerini mahvetmektedir. Diğer ülke vatandaşları için vize süreçleri sorunsuz şekilde ilerlerken, biz Türk öğrenciler yalnızca kimliğimiz nedeniyle ayrımcılığa uğruyoruz. Bu durum hem kişisel hem de toplumsal olarak kabul edilemez bir noktaya ulaşmıştır. Eğitimin geleceğimiz için ne kadar hayati olduğunu düşündüğümüzde, bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi için acil müdahale gerekmektedir" şeklinde konuştu.
"İLTİCA RİSKİ BAHANE EDİLDİ AMA ORTADA BİR İLTİCA YOK"
Boğaziçi Üniversitesi'nin Makine bölümünden 2023 yılında mezun olduğunu söyleyen Yiğithan Köse (25), "1 sene kadar Türkiye'de çalıştıktan sonra eşimle beraber yurt dışında ağırlıklı olarak master programları yapmaya başladık. İtalya'da bir üniversiteden kabul aldık ve birlikte buraya gitmeye karar verdik. Okulla olan süreç sıkıntısız geçti ama biz de vize engeline takıldık. Eşimle beraber yazın başından beri toplamda 3 vize başvurusu yaptık, üçü de reddedildi. Ön ret mektubunda finansal yetersizlik olmaması için konsolosluğun hesabımızda 10 bin 800 Euro görmek istediği söylendi. Sonraki başvurumda çok daha üzerindeki miktarları hesabımda gösterdim. İki başvurumdan da red aldım. Burada genel problem, iltica riski veya maddi yetersizlik olmamasına rağmen 'iltica ve finansal güvensizlik' denilerek açıklama yapılmadan reddedilmesi. Tarafıma gelen red mektubundaki özensizlik de cabası. İsmim yanlış yazılmış, başvurduğum tarih mektupta doğru değil, başvurduğum okul da yanlış yazılmış. Bir enteresan şey de red mektubunda daha önce dil eğitimi almadığım öne sürülerek başvurumun şüpheli değerlendirildiği yazıyor. İltica riski bahane edildi ama ortada bir iltica yok. Başvurumda eğitimimi aldıktan sonra Türkiye'ye geri dönüp işime devam edeceğimi belirtmiştim. Red mektubu da özensiz ve yazım hatalarıyla dolu" ifadelerini kullandı.
"EĞİTİM HAYATIMIZDA KARA BİR LEKE OLDU"
İstanbul'da yaşayan Berjin Akbağa (20) ise şunları söyledi: "İlk başvurum maddi yetersizlik ve yasadışı göç şüphesiyle reddedildi. Hesabımda yeterince para vardı ve ailemin bütün gelir evraklarını belirten her şeyi başvurumda göstermiştim. Üstelik konsolosluğun belirttiği miktarın 2 kat fazlası hesabımda vardı. Bu durum benim sağlığımı da olumsuz yönde etkiledi. İkinci redden sonra başvurduğum okul, kaydımı sildi ve 1 buçuk yıllık emeğim tamamen çöp oldu. Ailem de bu duruma çok üzüldü. Nitelikli öğrenciler olarak orada okuyup geri dönmek istedik ama böyle bir sonuç aldık. Benim gibi ciddi emek veren arkadaşlarım da bu konuda mağduriyet yaşadı. 1 yılımız tamamen gitti ve aldığımız burslar da yandı. Konsolosluk yeni başvuru da açmıyor. Bu durum eğitim hayatımızda kara bir leke oldu"