Aydın'ın Didim ilçesinde yaklaşık 2 bin 500 kişinin yaşadığı 53 yıllık 1137 konuttan oluşan Sahil Sitesi ölüme davetiye çıkartıyordu. Mavişehir Mahallesi'nde 53 yıl önce inşa edilen Sahil Sitesi S.O.S. veriyordu. Tabut binalar olarak adlandırılan evlerin bazılarının kolonlarındaki betonlar kendiliğinden dökülürken, sıvaların döküldüğü kolonların demirleri bile ortaya çıkmıştı.
BELEDİYE RİSKLİ YAPI İLAN ETMEDİ, BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ
Korku yaşayan vatandaşlar evlerine bile giremezken, bu durum site sakinlerinde büyük tedirginlik ve korku yaratıyordu. CHP'li Didim Belediyesi tarafından bugüne kadar riskli yapı ilan edilmeyen tabut binalarla ilgili yıllardan beri kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılamadı. Site sakinlerinden yüzde 50+1 çoğunluk sağlanamadığı için de dönüşüm anlamında bir adım atılamadı. SABAH'ın 19 Ağustos'ta yayınlanan "53 yıllık sitede ölüm korkusu' başlıklı haberi sonuç verdi. CHP'li Didim Belediyesi tarafından riskli yapı ilan edilmemesi nedeniyle yıllardan beri kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatılamadığı tabut binalarla ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçti. Bakanlığa bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Aydın Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ekipleri Mavişehir semtindeki binaları 'depreme dayanıksız riskli yapı' ilan etti.
ACİL KODU İLE BİLDİRDİ
SABAH'ın haberinin ardından Aydın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü durumu bakanlığa acil koduyla bildirdi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da durumu acil kodu ile gündeme aldı. Bakanlık kısa süre sonra Mavişehir Mahallesi'ndeki tabut binaların bulunduğu Sahil Sitesi'ne durum tespiti için bir ekip gönderdi. Binaların dayanıklılığını ölçmek için iki kez karot testi yapıldı. Bakanlık riskli yapı olarak tespit edilen yapılara ilişkin tutanak tuttu.
RİSKLİ YAPI İLAN EDİLDİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Aydın Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından hazırlanan tebligat tutanağında, "Aydın ili, Didim ilçesi, tapunun 4904 ada, 1 parselinde kayıtlı ve Mavişehir Mahallesi, 3410 sokak. No: 1 Didim/Aydın adresinde yer alan yapı 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 296303 Yapı Kimlik Numarası (YKN) ile "Riskli Yapı" olarak tespit edilmiştir" denildi.
OLASI BİR CAN KAYBINDA BAŞKAN YARGILANABİLİR
CHP'li Didim Belediyesi bakanlık tarafından riskli yapı ilan edilen tabut binalarla ilgili bugüne kadar bir adım atmadı. Vatandaşlar tabut binalarda ölüm korkusu ile yaşarken, CHP'li Didim Belediyesi'nin 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası'na aykırı davranması tepkileri bir kat daha arttırdı. Belediye yetkilileri Türk Ceza Kanunu'na göre görevi ihmal ve disiplin suçunu işliyor. Yıkılma riski taşıyan binalar olası bir depremde can kaybına yol açabilir. Olası bir depremde binaların yıkılması ve can kaybı yaşanması durumunda Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan yargılanabilir.
DİDİM BELEDİYE BAŞKANI HATİCE GENÇAY
RESEN KAROT TESTİ KARARI ALMASI GEREKİYOR
Didim Belediyesi'nin 'resen karot testi' kararı alarak tüm binalarda kontrol yapması gerekiyor. Vatandaşlar tabut binalarda ölüm korkusu ile yaşarken, CHP'li Didim Belediyesi'nin 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası'na aykırı davranması tepkileri bir kat daha arttırıyor. Binaların bulunduğu alan zemin bilgi sisteminde 'en zayıf zemin' ve 'orta katı, katı kum çakıl veya çok kati kil tabakaları' olarak yer alıyor.