Kadın ve Demokrasi Vakfı'nın (KADEM), 2015'ten beri, "Bir Fikrim Var" diyen kadın girişimcilerin yeteneklerini artırmak ve nitelikli istihdam oluşturma potansiyelini desteklemek amacıyla hayata geçirdiği "İnovasyonda Kadın Programı"nın 8. dönem kazananları bugün Sheraton Grand Ataşehir'de açıklandı.
KADEM İnovasyonda Kadın kampına katılan girişimci kadınlara, profesyonel bir ekip tarafından, şirket kurma ve projelerini geliştirme sürecinde ihtiyaç duyabilecekleri eğitimler verildi. Kamp sonunda 31 girişimci kadının projeleri hakem heyetinin değerlendirmesi ile seçildi. İki ayrı kategoride seçilen 6 başarılı girişimci kadına toplamda 1 milyon TL ödüle layık görüldü. SABAH'ın medya sponsoru olduğu programın ödül töreninde başarılı olan girişimci kadınlara ödüllerini, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, İstanbul Valisi Davut Gül ile KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar verdi.
SÜMEYYE ERDOĞAN BAYRAKTAR: "İNOVASYONDA KADIN PROGRAMI"NI 'STRATEJİK BİR HAMLE' OLARAK GÖRÜYORUZ"
KADEM Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar konuşmasından Lübnan'da telsizlerin ve çağrı cihazlarının infilak ettirilmesi yoluyla düzenlenen suikastlara değindi. Filistin'deki soykırıma benzer olarak insanları hedef alan bu saldırıların, ülkelerin teknoloji alanında söz sahibi olmalarının ve bağımsızlaşmalarının ne denli önemli olduğunu gösterdiğinin altını çizdi.
Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin, 'Millî Teknoloji Hamlesi' ile bu alanda ciddi bir ilerleme kaydettiğini belirterek, "Filistin'de masum insanların, bebeklerin artık teröristlermiş devlet tarafından her gün öldürüldüğünü görüyoruz. Ve yine Lübnan'da aynı devlet tarafından insanların ceplerindeki cihazların patlatıldığını gördük. Bu tür mağduriyetler her alanda bağımsız ve güçlü olan devletlerde kolay kolay yaşanmıyor. İşte o yüzden Türkiye'de bağımsızlaşma anlamında teknolojide de inovasyonda da her alanda söz sahibi olma anlamında ciddi bir hamle gösteriyor. Milli Teknoloji hamlesi adında ciddi bir ilerleme yaşanıyor. Bunun gibi daha nice örnek sayabiliriz. Bu bağlamda KADEM olarak biz de "İnovasyonda Kadın Programı"nı 'stratejik bir hamle' olarak görüyoruz" dedi.
"KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİN DESTEKLENMESİNDE ÖNCÜ MARKALARDAN BİRİ OLMAK İSTİYORUZ"
Sümeyye Erdoğan Bayraktar sözlerine şöyle devam etti: "İnovasyonda kadın programımıza bugüne kadar 2700 kadın başvurdu. 235'den fazla kadın girişimci kamplarımıza katılarak eğitimler aldı. Kamplar sonunda ödüle hak kazananlar arasında 16 kadın kendi şirketini kurdu. Bizler kadınların yer almadığı bir inovasyon ekosisteminin eksik kalacağını düşünüyoruz. Ve bu büyük değişime sadece uyum sağlamakla yetinmeyip, aynı zamanda dönüşümün aktörü ve yönlendiricisi olmamız gerektiğine inanıyoruz.
Bilimden teknolojiye, sanattan sanayiye, pek çok sektörde çeşitlilik artarken, girişimcilik de bu zenginlikten payını alıyor. İş dünyasında fikir gücünü öne çıkaran yenilikler, inovasyonla değer kazanıyor. KADEM olarak, sürdürülebilir büyüme için kadın girişimciliğini teşvik etmeyi ve kadınları inovasyon süreçlerine daha fazla dâhil etmeyi amaçlıyoruz. İnovasyonda Kadın Programı'nı, bir sosyal sorumluluk projesinin ötesinde, Türkiye Yüzyılı vizyonu için stratejik bir uygulama olarak görüyoruz. 'İnovasyonda Kadın' çalışmamız, 8. dönemimizde İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından 'Güdümlü Proje' olarak onaylandı. Yani projemiz, 'program' statüsüne kavuştu. İnovasyonda Kadın Programımızın büyüyerek, zenginleşerek uzun yıllar devam etmesini, kadın girişimciliğinin desteklenmesinde öncü markalardan biri olmasını diliyorum."
SABAH'A KATKILARINDAN DOLAYI PLAKET VERİLDİ
KADEM, SABAH Gazetesi'ne programın medya sponsoru olduğu ve sunduğu katkılardan dolayı plaket verdi. Sabah Gazetesi Muhabiri Fatma Damla Kayayerli SABAH'ı temsilen plaketi aldı.
"KARBON EMİSYONUNU AZALTACAĞIZ"
Birincilik ödülünü Helios Bilim ve Teknoloji projesiyle alan Gizem Uysal, SABAH'a yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Endüstriyel baca gazlarından karbondioksit yakalanması ileri teknolojik bir malzeme. Bu malzemeyi geliştirdik. Bu malzeme ile iklim değişikliklerine yönelik adımlar atıyoruz. Karbon emisyonunu azaltacağız. Hepimizin projeleri çok kıymetliydi ama ödül alınca çok heyecanlandım."
ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLEN PROJELER
Kuluçka kategorisi ödül alan girişimciler ve projeleri:
• Birincilik ödülünü Helios Bilim ve Teknoloji projesiyle katılan Gizem Uysal kazandı. Uysal'a 225 bin TL'lik birincilik ödülünü İstanbul Valisi Davut Gül verdi. Uysal'ın tarım teknolojileri ile çevre teknolojileri alanında geliştirdiği Helios projesi ile; ileri teknolojik malzemeler kullanarak havadan karbon yakalayıp, bu karbonu seralarda tarımsal verimliliği artırma yönünde kullanılması hedeflemekte.
• İkincilik ödülünü Advoard Robotics projesi ile katılan Pınar Oğuz Ekim kazandı. Ekim'e 175 bin TL'lik ödülünü KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan verdi. Ekim, otonom araç teknolojileri ve yapay zekâ lojistik teknolojileri alanında geliştirdiği Advoard Robotics ile; Birbirinin konum ve rota bilgisinden haberdar olarak, iş birliği içinde hareket eden, tamamen otonom mobil filo robotları ve yazılımları geliştirmekte.
• Üçüncülük ödülünü ise BIOPROBIF projesi ile Havva Bozkurt kazandı. Bozkurt, 100 bin TL'lik üçüncülük ödülünü İSTKA Genel Sekreteri Ziya Taşkent'in elinden aldı. Bozkurt'un tarım ve gıda teknolojileri alanında geliştirdiği BIOPROBIF projesi ile; Probiyotik (probif) bakteri tabanlı yenilenebilir gıda ambalajı biyoplastik ürünlerin kullanımı ile plastik atıkları ve karbon emisyonunu azaltacak alternatif bir ürün geliştirilmesi hedeflenmekte.
Ön Kuluçka kategorisinde ödül alan girişimciler ve projeleri:
• Birincilik ödülünü HER projesi ile katılan Selen Tavtın kazandı. Tavtın'ın geliştirdiği proje ile; BioCell teknolojisi yardımı ile dericilik sektörü için, geri dönüştürülebilir, döngüsel ve sürdürülebilir; sıfır atık ve doğal dokusuyla deriye benzer biyomalzeme üretimini hedeflemekte.
• İkincilik ödülünü Palgae projesi ile katılan Eylül Er kazandı. Eylül Er geliştirdiği projeyle; alg bazlı, karbon emisyonu düşük, biyobozunur ve doğa dostu biyohammadde üreterek kullanılan elastik ambalajlamaların toprakta mikroplastik oluşturmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.
• Üçüncülük Ödülünü ise KUMAT Deniz Teknolojileri ile katılan Ümmügül Yedican Derici kazandı. Derici'nin geliştirdiği proje ile; Otonom olarak deniz, göl ve baraj dip haritalandırması yapabilen insansız su üstü araç KEMİ ile özellikle, kıyı bölgelerinde etkin haritalama ve gözetleme faaliyetlerinin yerli komponentleri ve tasarımıyla haritalama gerçekleştirilebilecek.