Sosyal medyanın farklı uzmanların bilgi birikimine erişimde kolaylık sağladığını belirten Prof. Dr. Ali Murat Kırık, "Sosyal medyanın bilgi edinme konusunda bazı eksiklikleri vardır. Yanıltıcı bilgiler ve sahte haberler, doğrulanmamış içeriklerin hızla yayılmasıyla birlikte büyük bir sorun teşkil eder. Bu durum, kullanıcıların doğru bilgiye ulaşmasını zorlaştırabilir ve toplumda yanlış anlaşılmalara yol açabilir.
Sosyal medya platformları, herkesin anında içerik oluşturup paylaşabileceği bir alan sunar, bu da kontrolsüz ve doğrulanmamış bilgilerin hızla yayılmasına zemin hazırlar. Ayrıca, kullanıcılar genellikle bu bilgilerin doğruluğunu sorgulamadan, kendi inançlarına veya ön yargılarına uyan içerikleri yayma eğilimindedir. Bu durum, yanlış veya yanıltıcı bilgilerin geniş kitlelere ulaşmasına ve hızla yayılmasına neden olur." diye konuştu.
Paylaşım yaparken yanıltıcı başlıklardan uzak durulması gerektiğinin altını çizen Kırık, "Öncelikle bilgilerin doğruluğunu ve güvenilirliğini kontrol etmek önemlidir. Paylaştığınız bilgilerin kaynağını araştırarak, güvenilir ve doğrulanmış bilgiler olup olmadığını teyit etmelisiniz. Ayrıca paylaşımın içeriğinin kimseye zarar vermediğinden veya yanlış anlamalara yol açmadığından emin olun. Yanıltıcı başlıklardan, sansasyonel ifadelerden ve gereksiz spekülasyonlardan kaçınmak da önemlidir.
Son olarak, paylaşımın hedef kitlenizi ve toplumsal duyarlılıkları göz önünde bulundurarak yapıldığından emin olun, böylece daha sorumlu ve bilinçli bir dijital vatandaş olarak hareket edebilirsiniz" dedi. Dezenformasyonu önlemek için ilk adımın bireylerin ve kurumların daha bilinçli ve sorumlu davranması olduğunu dile getiren Kırık, "İlk adım, dijital okuryazarlığı artırarak, bireylerin karşılaştıkları bilgilerin doğruluğunu sorgulama yeteneğini geliştirmektir." ifadelerini kullandı.