Son dakika haberi: Sokak köpekleri sorununun çözümü için hazırlanan yasa teklifine ilişkin tasla çalışma Meclis'e ulaştı. Konuyla ilgili; İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (4 bakanlık) kapsamlı bir çalışma yaptı.
MECLİS'E ULAŞTI!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sahipsiz hayvanlarla ilgili yasal düzenlemeye ilişkin taslağın AK Parti Meclis Grubuna gönderildiğini bildirdi.
Tunç, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde, sahipsiz hayvanlarla ilgili yasal düzenlemeye ilişkin soru üzerine, bu konuda Tarım ve Orman; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği; İçişleri ile Adalet bakanlıklarının çalıştığını belirtti.
Bir taslağın hazırlandığını dile getiren Tunç, şöyle devam etti:
"Taslak çalışma Meclis grubumuza intikal ettirildi. Milletvekillerimiz bunu değerlendireceklerdir. Bu, milletvekillerimizin değerlendirmesine mahsus bir durum. Hayvanları koruma noktasındaki kararlılığımızı sürdürüyoruz. Hayvanları Koruma Kanunu'nu çıkaran iktidarız. Hayvanları korumayla ilgili araştırma komisyonu kurulmuştu, bu komisyonun tavsiye kararları doğrultusunda birtakım düzenlemeler yapmıştık. Hayvanları Koruma Kanunu'nda evcil, sahipsiz hayvan tanımları netleştirilmiştir. Hayvanları eziyet edenlere yönelik cezaları artırmıştık."
Sokaklardaki sahipsiz hayvanların insanlara zarar verdiğinin görüldüğünü, ölümlere yol açan olayların yaşandığını aktaran Tunç, çocuklara, yaşlılara saldırma, trafik kazalarına neden olma gibi durumların söz konusu olduğunu, bunun önlenmesi gerektiğini vurguladı.
Tunç, belediyelere ve bazı kurumlara düşen görevler olacağını, yasal düzenleme ihtiyacı olduğunu kaydederek, "Dengeyi iyi korumamız lazım. Hem hayvanlarımızı koruyalım ama insan sağlığına zarar verecek, insan sağlığını tehdit edecek durumu da ortadan kaldırmaya yönelik orta yol bulunması gerekecektir." dedi.
AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ YENİŞEHİRLİOĞLU'NDAN AÇIKLAMA
AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Nahit Yenişehirlioğlu, sahipsiz hayvanlara ilişkin bir teklifin olduğunu, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşüleceğini belirterek, "Ben çalışmalarımı derleyip toparlıyorum, onların tamamını grup başkanımıza ibraz edeceğim." dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yenişehirlioğlu, sahipsiz hayvanlara ilişkin düzenlemeyle ilgili yöneltilen soruyu, "Grup başkanımız, grup başkanvekilleriyle görüşecek, muhalefet içerisinde bu konuda görüşülebilecek milletvekilleri tespit edilecek. O milletvekillerinin isimleri bana gelecek, onlarla bundan sonra görüşeceğiz." yanıtını verdi.
Bu konuda 10 gün daha çalışacağını, toplumun bütün kesimlerini dinlediğini ifade eden Yenişehirlioğlu, "Gazeteciler, sanatçılar, yurt içinde ve yurt dışında vazife yapan akademisyenler, uzmanlar, toplum önderleri, mağdur aileleri, dernekler, vakıflar, aklınıza gelebilecek pek çok insan... Hiçbir kıstas ve filtreleme yapmaksızın herkesle görüşüyoruz." diye konuştu.
Bir soru üzerine "uyutulma"ya ilişkin ortada bir tasarının ve kesinleşmiş bir kararın olmadığını kaydeden Yenişehirlioğlu, "Teklif var, komisyonda konuşulacak. Tarım komisyonu başkanlığı yürütecek. Ben çalışmalarımı derleyip toparlıyorum, onların tamamını grup başkanımıza ibraz edeceğim. Tarım komisyonunda birçok partinin temsilcisi var. Tarım komisyonu başkanına da vereceğim. Henüz ortada kesin bir şey yok. Sayın Cumhurbaşkanı'mıza sonrasında bir sunum yapılır." ifadelerini kullandı.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da önünde bulunan raporda çarpıcı rakam ve tespitler yer alıyor.
55 ÖLÜM:
Son 5 yılda hayvana çarpma şeklinde; 3 bin 534 trafik kazası, 55 ölüm, 5 bin 147 yaralanma vakası gerçekleşti.
KUDUZ RİSKİ:
Türkiye, kuduz riski konusunda Afrika ve Asya ülkeleri ile aynı yüksek risk kategorisine girdi. 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 260 bin 606 iken 2023 yılında bu sayı 437 bin 601 'e çıktı. Son 20 yılda ise toplam 4 milyon kuduz riskli temas, 30 adet kuduz vakası yaşandı.
84 MİLYAR LİRALIK MAMA:
İç piyasada son 5 yılda 36 milyar lira değerinde 893 bin ton köpek maması üretildi. Son 5 yılda 1,5 milyar dolar (48 milyar TL) değerinde 937 bin ton köpek maması ithal edildi. Böylece toplam mama maliyeti 84 milyar lirayı buldu.
TURİSTLERE UYARI:
İngiltere, ABD ve birçok ülke, Türkiye'ye gelecek vatandaşlarına kuduz riskine ve sahipsiz köpeklerden kaynaklı tehlikelere karşı seyahat uyarısı yapıyor. Evcil hayvanını Avrupa'ya götürmek isteyen Türk vatandaşlarının hayvanlarına ilişkin kuduz testi talep ediliyor.
MALİYET YÜKSEK:
Barınaklarda kalan bir köpeğin aylık beslenme ve bakım giderleri yaklaşık 3 bin 500 lira. Bir köpeğin yakalama maliyeti yaklaşık bin 500, kısırlaştırma maliyeti yaklaşık 630 lira.
2 MİLYON KÖPEK
2 milyon civarında sokak köpeği olduğu düşünülüyor. Köpeklerin, yıl içerisinde 1-2 kez doğum yaptığı ve her seferinde 6-8 yavru doğurduğu düşünüldüğünde sayının kısa sürede katlandığı öngörülüyor.
BAŞIBOŞ KÖPEK SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?
> Başıboş hayvanlar sokaklardan çekilecek
> Süreç sahiplendirme konusunda etkili bir kampanyayla başlatılacak
> Çipi takılan ve bakımı yapılan hayvan sahiplenmek isteyene verilecek, hayvanın tüm sorumluluğu sahiplenen kişide olacak
> Milli Emlak barınaklar için yer tahsis edecek
> Yerel yönetimler bu iş için bütçelerinden pay ayıracak
> Sahiplenilmeyen hayvan verisi Meclis'e taşınacak
> Hasta ve saldırgan huylu hayvanlar uyutulacak