İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Örnekköy'de kurucuları arasında CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'nun da bulunduğu İş İnsanları Yapı Kooperatifi eliyle başlattığı kentsel dönüşüm projesi patladı. Nisan 2022'de temeli atılan ve Ağustos 2024'te teslim edilmesi öngörülen 380 konut ile 27 işyerini kapsayan 4. Etabın inşaatı finansman krizi nedeniyle durdu. İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZBETON Şirketi denetiminde gerçekleştirilen projenin yapımını üstlenen yapı kooperatifi, üyelerle toplantı yaparak 'Yaka City' adını verdikleri projede 10 aylık bir gecikme olduğunu duyurdu. Ardından da projenin tamamlanması için 468 milyon TL gerektiğini belirtip üyelerden daire başına 1.1 milyon liralık ek ödeme talebinde bulundu. İstenen paranın projenin sadece yüzde 70'lik bölümünün tamamlanmasını sağlayacağını belirten üyeler yaşananlara isyan etti. Aynı projenin 3. Etabı eksik demir ve beton kullanımı nedeniyle mühürlenmişti.
YETKİ, MECLİS KARARI İLE İZBETON'A DEVREDİLDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tunç Soyer, Örnekköy'de kentsel dönüşüm için belediye şirketi İZBETON'a meclis kararı ile yetki devri yaptı. İZBETON da 4. Etabın yapım işini Aralık 2020'de imzalanan protokolle, kurucuları arasında CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'nun da bulunduğu İş İnsanları Örnekköy Yapı Kooperatifine verdi. O süreçte taraflar arasında imzalanan protokole kooperatif adına Aslanoğlu imza attı. 'Yaka City' adı verilen proje kapsamında 380 konut ve 27 işyerinin yapımı öngörüldü. Nisan 2022'de düzenlenen törenle temeli atılan konutların 28 ayda tamamlanacağı açıklandı. O süreçte konutların yapım işinin ihalesiz olarak İZBETON tarafından protokolle kooperatife devredilmesi tartışma konusu oldu.
EKSİK DEMİR VE HATALI BETON KULLANIMI NEDENİYLE İNŞAAT MÜHÜRLENDİ
İnşaatlar devam ederken 3. Etabın yapımı sırasında 300 metrekarelik bir imalatta eksik demir ve hatalı beton kullanıldığı tespit edildi. Bunun üzerine Karşıyaka Belediyesi, inşaatı mühürledi. Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, hatalı imalatın yıkılacağını açıkladı.
ÇEVRE ŞEHİRCİLİK İNCELEME BAŞLATTI
Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, yaşanan şok gelişme sonrası kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapımına başlanan tüm blokları projeye uygunluk ve kooperatif yapısı bakımından mercek altına aldı. Yapılan incelemelerde İZBETON'un yetkisi olmadığı halde konut ve işyeri inşaatlarının yapım işini ihalesiz olarak yasal mevzuata aykırı şekilde iş insanları yapı kooperatifine devrettiği belirlendi.
KOOPERATİF YÖNETİCİLERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, kooperatif yöneticileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunup İçişleri Bakanlığından müfettiş talebinde bulundu. Bu arada İzmir Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde Nisan 2022'de 380 konut ve 27 işyerini kapsayan Örnekköy 4, Etap Kentsel Dönüşüm Projesinin temeli atıldı.
KONUTLAR SATIŞA ÇIKARILDI
Kooperatif, bir yandan yapım işini sürdürürken diğer yandan da 'Yaka City' adı verilen proje kapsamında kendi payına düşen konutları, 2022 yılında 1+1 evler 689 bin, 2+1 daireler 968 bin, 3+1 daireler ise 1 milyon 379 bin TL'den satışa çıkarıldı.
İNŞAATLAR DURDU
Normal koşullarda Ağustos 2024'te hak sahiplerine teslim edilmesi öngörülen 4. Etabın yapımı, kooperatifin içine düştüğü mali kriz nedeniyle durdu. Önceki gün üyelerle toplantı yapan kooperatif yönetimi, teslim sürelerinde 10 aylık bir gecikme yaşanacağını duyurdu. Ardından da projenin tamamlanması için 468 milyon TL gerektiğini belirtip üyelerden daire başına 1.1 milyon liralık ek ödeme talep etti. İstenen paranın projenin sadece yüzde 70'lik bölümünün tamamlanması için istendiğini belirten üyeler yaşananlara isyan etti.
TUGAY DEVREYE GİRSİN
İsminin açıklanmasını istemeyen üyeler projedeki gecikmeden yapılan toplantıda haberdar olduklarını belirtip tepki gösterdi. Satış bedeli üzerine daireler teslim edilirken ikinci bir ödemenin yapılacağının başından beri belli olduğunu belirten üyeler: "Doğrusunu söylemek gerekirse bu kadar beklemiyorduk. Madem böyle bir rakam ödenecekti neden daha önceden bu konuda bilgi verilmedi? Toplantıda projenin bitim tarihinde 10 aylık bir gecikme olduğu söylendi. Bunu da yeni öğrendik. Üstelik ödeyeceğimiz bu rakamlarla projenin ancak yüzde 70'inin tamamlanacağı ifade edildi. Yani geri kalan yüzde 30'luk bölüm için tekrar bizden para isteyecekler. Bu projeye büyükşehir belediyesi garantör olduğu için girmiştik. Resmen öksüz kaldık. Proje garip bir hal aldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'dan bu konuyla ilgilenmesini istiyoruz" diye konuştu.