Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde başlatılan ve tüm dünyaya örnek olan Sıfır Atık Projesi'nde rekor rakamlara ulaşıldı. 2017'den bu yana 50 milyon ton atığın ekonomiye kazandırılmasını sağlayan Sıfır Atık Projesi sayesinde 440 milyona yakın ağaç kurtarılırken, 5 milyon tonu aşkın sera gazı salınımı da önlendi. 2023 yıl sonu itibarıyla geri kazanım oranı yüzde 35'e yükselerek rekor kırdı. Türkiye Yüzyılı'nın bir numaralı çevre hareketi olan projeyi en başarılı şekilde hayata geçirenler ise AK Partili belediyeler oldu.
HERKES KAZANIYOR
Türkiye'nin ilk sıfır atık belgesine sahip olan Selçuklu Belediyesi, peş peşe hayata geçirdiği projelerle adından söz ettirdi. İlçedeki tüm okullarda sıfır atık eğitimleri verilirken, otellerden alışveriş merkezlerine kadar birçok noktaya geri dönüşüm kabinleri yerleştirildi. "Atık Kumbaram Projesi" ile vatandaşların getirdiği kâğıt, plastik ve metal gibi geri dönüşebilen atıkları alarak onlara özel bir kart ile harcayabilecekleri tutarlar ödeyen belediye, 2022 yılında ödüle layık görüldü.
DÖNÜŞTÜR, BİRİKTİR, KAZAN
Benzer bir uygulamayı hayata geçiren Esenler Belediyesi de "Akıllı Geri Dönüşüm Toplama Noktaları" kurdu. 20'ye yakın toplama noktası bulunan ilçede, vatandaşlar; atıklarını atıp puanlar toplayarak anlaşmalı fırın, market ve okul kantinlerinden alışveriş yapma imkânına erişti. Bu uygulama da 4 yıl önce "En İyi Sıfır Atık Projesi" seçilerek ödülüne kavuştu.
PİLOT BÖLGE OLDU
2019 yılında "Sıfır Atık Pilot Bölgesi" ilan edilen Kızılcahamam'da da büyük bir seferberlik yürütüldü. Çalışmalar kapsamında 3 bin tona yakın atık geri dönüşüme kazandırıldı. Tasarruf sayesinde elde edilen kazançla, ihtiyaç sahibi yüzlerce aileye ekonomik destek sağlandı.
HER YER 'SIFIR ATIK' OLACAK
Projede ön plana çıkan bir diğer ilçe ise Sincan oldu. 134 noktaya geri dönüşüm kumbarası koyan belediye, 9 bin konteynerle projeye destek verdi. Okullarda ve resmi kurumlarda yer alan toplam atık kutularının sayısı 5 bine yaklaştı. Geçici depolama alanları ve 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi hayata geçirildi. Bu çalışmalar, 2021 yılında Sincan Belediyesi'ne "Sıfır Atık Yerel Yönetimler Ödülü"nü kazandırdı.
ATIK YÖNETİMİNDE ÖDÜL ALDI
İstanbul Fatih Belediyesi ise bu süreçte "Sıfır Atık" bilincinin artırılması amacıyla 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi'nde eğitimler verdi. Çocuklar burada geri dönüşüm ürünlerinin nasıl ayrıştırılıp, ne tür işlemlerden geçtiğini yerinde inceledi. Simülasyon odasında ise Sıfır Atık serüveni çizgi film ve belgeseller halinde anlatıldı. Merkezde bulunan ve 200 litre hacme sahip olan kompost makinesi 24 saat kesintisiz kompost üretimine geçti. Merkezdeki başarılı çalışmalar, 2022 yılında atık yönetimi dalında ödül kazandı.
ATIKLAR SİZDEN, ÖDÜLLER BİZDEN
Sancaktepe Belediyesi, proje kapsamında "Doğa Kart" uygulamasını hayata geçirdi. Bu sayede vatandaşlar, geri kazanılabilir atıklarını evlerinde ayrı ayrı biriktirip teslim ederek Doğa Kart'larına lira puanlar yükledi ve alışverişlerinde kullandı. Hem çevreye hem de vatandaşa kazandıran proje, 2022 yılında "Sıfır Atık'ta En İyi Uygulama Ödülü"ne layık görüldü. Belediye aynı zamanda vatandaşların evlerinde kullanmış olduğu bitkisel atık yağlarını adreslerinden toplayarak lisanslı firmalar tarafından da bertaraf edilmesini sağladı.