Başkan Erdoğan, Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki "Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni'ne telekonferans yöntemi ile katıldı. Erdoğan, "Tüm depremzedeler kalıcı konutlarına yerleşinceye kadar durmak ve dinlenmek yok" dedi.
Yoğun hava muhalefeti nedeniyle helikopter uçuşlarının gerçekleşmemesi üzerine İslahiye ilçesinde düzenlenen törene canlı bağlantıyla katılan Başkan Erdoğan, "Depremin hemen ardından 21 Şubat'ta İslahiye'ye gelmiştik. Depremin ilçemizde yol açtığı yıkımı bizzat yerinde görmüştük. Kolları sıvadık, hemen çalışmalara başladık.
Seçim gündeminin deprem gündeminin önüne geçmesine asla izin vermedik. Bu samimi çalışmamızı deprem bölgesindeki vatandaşlarımız da yakinen gördüler. Deprem bölgesinin imarı ve ihyası için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Şu ana kadar acil yıkılacak 6114 binanın tamamını kaldırdık, 11 bin 554'ünün enkaz kaldırma işlemleri bitti. Gaziantep'e toplamda 4,8 milyar liralık kaynak aktardık. Çadır sayısı 54 bin 554'tür, 20 yerde kurulan 8 bin 660 konteynerde 26 bin kişi kalıyor. Bunlar, yaptıklarımızın bir kısmı.
10 bin 90'ı şehirde 608'i kırsalda olmak üzere konutlarımızın kurasını çekiyoruz. En son hak sahibi vatandaşımız konutuna yerleşinceye kadar bize durmak, dinlenmek yok. Türkiye asrın felaketinin yaralarını sarıyor. Hasarın ve faturanın büyüklüğü karşısında asla yılgınlığa kapılmadık. Yatırımlarımızın aksamasına müsaade etmedik. Eksiklerimiz olmuştur, gecikmeler yaşanmış olabilir. Deprem bölgesinde ne kadar samimi çalıştığımıza 85 milyon şahittir" dedi.
Yerinde dönüşüm için 255 binin üzerinde başvuru yapıldığını açıklayan Erdoğan, "Gaziantep'te bu sayı 1068'dir. Gaziantep'te 14 bin konutumuzun yapımı hızla sürüyor. Bunları da söz verdiğimiz şekilde tamamlayarak, hak sahibi kardeşlerime peyderpey teslim edeceğiz. Türkiye, en zor olanı alnının akı ile geride bırakmıştır. Sadece 1 yılda çok ciddi mesafe kat ettik.
104 milyar dolar maliyeti bulan felaket karşısında asla yılgınlığa kapılmadık. Farklı projelerle süreci hızlandırmanın gayretindeyiz. Yerinde dönüşümde başvuru 255 bini aştı. Yerel yönetimlere 56 milyar liralık hibe desteği sunuyoruz. Büyük bir gayretle çalışarak en kısa sürede afet bölgemizi ayağa kaldıracağız. Türkiye, çok güçlü bir devlettir. Çözümün parçası olmak yerine sorundan nemalananları, Allah'a havale ediyoruz. Canla başla çalışmayı sürdürüyoruz. Kura ile yuvalarına kavuşan vatandaşlarımızı kutluyorum.
Depremden etkilenen şehirlerimizin meydanlarını, ana caddelerini de yapıyoruz. Altyapı projeleri için İlbank aracılığıyla 56 milyon liralık hibe desteği sağlıyoruz. Yazın altyapı çalışmalarına başlayacağız. Büyük bir gayret ve öz veriyle çalışarak, deprem bölgemizi en kısa sürede ayağa kaldıracağız. Türkiye kerim vasfıyla çok güçlü bir devlettir" diye konuştu.
Tören için İslahiye ilçesinde kurulan platformda bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da, "Durmayacağız, duraksamayacağız, son anahtar teslim edilinceye, hayat normale dönünceye kadar burada, deprem bölgesinde olmaya, gece gündüz sizlerle birlikte çalışmaya, sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.
Deprem bölgesindeki yapılan çalışmalara dikkat çeken Bakan Yerlikaya, "6 Şubat'tan itibaren dünyanın en büyük arama kurtarma ve iyileştirme operasyonunu gerçekleştirdik. 7'den 70'e bir olduk. Asrın felaketini birlik ve dayanışma içinde olduk" dedim
Bakan Yerlikaya, Gaziantep'te 19 bin 927 hak sahibi için 17 bin 425 konut, bin 663 işyeri ve 839 sanayi tesisinin çalışmalarının devam ettiğini, 10 bin 698 konutun kura çekimi ve anahtar teslim gerçekleşen törenle yapacaklarını söyledi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise konuşmasında deprem bölgesindeki konut çalışmalarının hızla devam ettiğini belirterek, "Bu bir hafta içerisinde 46 bin konutun teslimatını yapıyoruz. 2 ay içerisinde 75 bine çıkacak sayı. Sene sonuna kadar da inşallah biz 200 bin konutumuzu teslim edeceğiz" dedi.
Konuşmanın ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depremzede hak sahiplerine anahtarlarını teslim etti.