CHP’de rant kavgası! İşte aday kaosunun perde arkası… Seçim araştırmasında dikkat çeken sonuç
OPTİMAR Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, ana muhalefet partisindeki aday kaosunun perde arkasını sabah.com.tr’ye anlattı. Kriz ve kaosların bitmediği CHP’de, birçok il ve ilçede aday gösterilmemesinin perde arkasında ‘rant kavgası’ olduğunu iddia eden Daşdemir, olası CHP-DEM ittifakının sonuçlarına değindi. Daşdemir, “Yaptığımız son araştırmalara göre DEM iş birliği neticesinde CHP'lilerin yüzde 15'i geçmişte CHP'ye oy veriyordum, DEM ile iş birliği yaparlarsa oy vermeyeceğim diyor. Bu önemli bir sonuç” dedi.
Türkiye yerel seçime gidiyor. AK Parti ve MHP başta büyükşehirler olmak üzere adaylarını büyük oranda belirledi. Ana muhalefet partisinde kazanılması garanti görülen birçok il ve ilçe dahil adaylar belirlenemedi.
Genel Başkanlık koltuğuna oturan Özgür Özel, bilindiği üzere teşkilata 'ön seçim' sözü vermişti. Ancak bu sözünü tutamadı. Aday belirleme sürecinin henüz tamamlanamamasının nedeni sadece bu değil. Muhalif gazetecilerin de sık sık eleştirdiği, parti içinde 'Benim adamım olsun' krizinin yaşadığı iddia ediliyor. Ekrem İmamoğlu'nun bir eş başkan saikiyle hareket etmesi, sadece İstanbul değil, birçok ilde aday dayatması yaptığı da konuşulan diğer bir iddia.
Yaklaşan yerel seçimleri ve 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası krizlerin ve kaosların eksik olmadığı ana muhalefet partisini, OPTİMAR Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir ile konuştuk.
CHP, BİRÇOK İL VE İLÇEDE ADAY BELİRLEYEMEDİ… 'BENİM ADAMIM OLSUN' KAVGASI
Bu iddiaların temelinde CHP'lilerin kendilerinin ifade ettiği kamuoyunda konuştukları tartıştıkları bir rant kavgası var. Bu rantı kim yiyecek ve kimin adamı buralara gelecek temel mesele bu. Temel tartışma ve uzlaşmazlık meselesi bu. Diğer taraftan da CHP'nin lideri kim? Bu tartışılıyor. Ortada bir lider yok, Ekrem İmamoğlu'nun desteği ile seçilmiş bir Özgür Özel var ve Özel partisine hakim bir isim değil. Partiye hakim olma mücadelesi de vermeye çalışıyor. Ben sürecin oldukça sıkıntılı geçeceğini düşünüyorum. Diğer taraftan da kendileri bir süre önce AK Parti adaylarını açıklayamıyor diyorlardı. Şu an biz birçok il ve ilçede CHP'nin adayları kimler bilemiyoruz. Böyle bir durum var. Önümüzdeki günlerde umarım seçimden önce adaylarını açıklarlar.
SEÇMEN BU GERGİNLİĞİN FARKINDA MI?
Seçmen çok farkında değil. AK Parti tüm illerde adayını açıkladı ama CHP henüz açıklayamadı. CHP, birçok ilde AK Parti ve Cumhur İttifakı'nın adaylarını bekliyordu. Onları gördüler, artık ona göre adaylarını kuvvetle muhtemel yakında açıklayacaklar.