Bugün Türk kadının seçme ve seçilme hakkına kavuşmasının 89'ncu yıl dönümü. Türkiye, dünyada kendilerini modern ve ileri demokrasiye sahip olduklarını iddia eden birçok ülkeden önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı verdi. Cumhuriyeti kadın ve erkeklerle birlikte kuran Mustafa Kemal Atatürk'ün attığı devrim niteliğindeki adımlar tek parti iktidarı ve darbelerle sekteye uğradı. 2002'de iktidara gelen AK Parti hükümetiyle birlikte kadınlar önlerindeki tüm engellerin kaldırılmasıyla yeniden eşit haklara sahip oldu. SABAH, kadınların 89 yıl önce sahip oldukları seçme ve seçilme hakkı yıl dönümü nedeniyle simge isimlerle bir araya geldi. Türkiye'nin ilk kadın büyükşehir belediye başkanı Fatma Şahin, Diyarbakır Milletvekili Suna Kepolu Ataman ve Türkiye güzeli Aydın Milletvekili Seda Sarıbaş kadınların kazanımlarını anlattı.
İLK BELEDİYE BAŞKANI
Hem AK Parti'nin hem bölgenin seçilmiş ilk kadın büyükşehir belediye başkanı olan Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin: Bu hikâye AK Parti'nin 22 yıldan beridir bir başarı hikâyesi, bir kalkınma ve Türkiye modeli oldu. Bundan sonraki süreçte de genç kızlarımız bizleri rol model alarak bizden sonra sürdürülebilirliği sağlayacaklar.
BÖLGENİN İLK BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI
Hem AK Partinin hem bölgenin seçilmiş ilk kadın büyükşehir belediye başkanı olan Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, "2002'de ilimin ilk kadın milletvekili olarak seçildim. Alana girmek zor, alanda kalmak çok daha zor. 3 dönem üst üste parlamentoda görev yaptım daha sonra 61. Hükümette kurucu aile bakanı olarak görev yaptım. 2014'te Gaziantep Büyükşehir belediye başkanı olarak seçildim. 2'nci dönemdeyim. Parlamentoya 13 kadın milletvekiliyle beraber girdik" dedi.
KALKINMA VE TÜRKİYE MODELİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "kadın siyasetin nesnesi değil, öznesi olacaktır" sözünü anımsatan Şahin, "Bu duruşun gereği olarak her girdiğimiz seçimde hem meclis üyeliğinde hem parlamentoda kadın temsilini artırarak bugünlere geldik. Mesele kadın erkek meselesi değil, ehliyet ve liyakat meselesi. Bu bir kalkınma meselesi. Bu hikaye AK Partinin 22 yıldan beridir başarı hikayesi bir kalkınma ve Türkiye modeli oldu. Bundan sonraki süreçte de genç kızlarımız bizleri rol model olarak görüyorlar, onlar da bizden sonra sürdürülebilirliği sağlayacaklar" ifadelerini kullandı.
YARININ BAŞKANLARI OLABİLİRLER
Kadının kılığına kıyafetine şekline göre ötekileştirilmemesi gerektiğini vurgulayan Şahin, "Önemli olan kadının iyi yetişmiş, ehliyetli olmasıdır. Başörtüsü nedeniyle ikna odalarının kurulduğu, katsayı problemlerinin yaşandığı bir ülkeydik. Parlamentoda da hayatın her alanında da bütün ayrımcılıklar kaldırıldı ve fırsat eşitliği verildi. Cumhurbaşkanımızın bu liderliğinde kadınlar kendini çok daha özgüvenli çok daha karar mekanizmasında hazır şekilde yetiştirmeye devam ediyor" diye konuştu.
KADIN DEVRİMİ DENİLİNCE AKLA ERDOĞAN GELİYOR
Diyarbakır Milletvekili Suna Kepolu Ataman, "90lı yıllarda Batman Hasankeyfe bir kadın kaymakam atanmıştı, o dönem kadın kaymakamı görmek için Hasankeyf'e kadar gitmiştim. Bizim ilçemizde de kadın kaymakam olsun isterdim, çok özenirdim onlara. Hayatın her alanında tüm meslek gruplarında kadın sayısı şükür artıyor. Geçmişte hak ettiğimiz mesafeyi alamamıştık fakat AK Parti iktidarı ile büyük mesafe kat ettik. Kadın devrimi deyince akılımıza Recep Tayyip Erdoğan geliyor" diye konuştu.
KADIN KANUNDUR
Kadınlara seçme seçilme hakkı sandığın, demokrasinin temel taşı halk iradesinin yönetime yansıması olduğunu ifade eden Türkiye güzeli Aydın Milletvekili Seda Sarıbaş, "Demokrasi kadınla vardır. Demokratikleşmeden bahsederken, kadın varlığını yükseltmeyi öncelemeliyiz. Kadın namustur. Medeniyetimiz bize kadının namus olduğunu bildirirken aslında zannedilenin tersine şunu söyler: 'Kadın kanundur' Seçilme hakkı sonradan eklenmiş olsa bile günümüzde bir kimsenin "seçsin ama seçilmesin" demesi bile ciddi bir akıl tutulması olarak görülür. AK Partinin kuruluşundan bugüne kadarki hükümetleri zamanında kadın hakları için birçok yasal düzenlemelerde bulunuldu" dedi.
DAHA FAZLA KADIN ELİ DEĞMELİ
Eski Türkiye'de insanları inancından, kılık kıyafetinden, fikirlerinden dolayı insanlar ötekileştirildiğini anlatan Sarıbaş şunları söyledi: "Başörtülü insanlar, en temel haklardan olan ve anayasal güvence ile korunan eğitim başta olmak üzere kamuda çalışmaları engellenmişti. Bugün kadın siyasetten kamuya her alanda görünür oldu. Bakanlarımızdan, milletvekillerine, Merkez Bankası başkanımızdan, kadın valilerimize, genel müdürlerimize, güvenlik kuvvetlerimizden, hâkim ve savcılarımıza kadar hem kadınlarımız hem de özgürce başörtülü kardeşlerimiz liyakatle görev yapıyor. İş, siyaset, bilim hayatında kadın varlığımızın ağırlığı arttıkça mevcut potansiyelimiz artacak, Büyüyen Türkiye'ye kadınlarımız daha bir güç verecektir. Türk siyasetine daha fazla kadın eli değmesini diliyorum."
İLK HAK 1930'DA TANINDI
Türkiye'de kadınlar siyasal haklarını ilk kez 1930'daki belediye seçimlerinde kullandı. Artvin ili Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya beldesinde belediye başkanı seçilen Sadiye Hanım, "Türkiye'nin İlk Kadın Belde Belediye Başkanı" oldu ve bu görevi iki yıl yürüttü. Türkiye'nin ilk kadın il belediye başkanı ise çok partili siyasal yaşama geçildikten sonra seçildi. 3 Eylül 1950 tarihinde yapılan yerel seçimlerde 27 üyesi bulunan Mersin Belediye Meclisine seçilen Müfide İlhan, ilk kadın il belediye başkanı oldu. 93 yıl önce tanınan seçilme hakkı darbeler ve yasaklar dönemi nedeniyle sekteye uğradı. Başörtülü kadınlar değil milletvekili seçilmek kamu kurumlarına dahil başörtüsü ile giremiyordu. 2013 yılında Türkiye bu ayıbından kurtuldu. Başörtülü kadın vekiller, mecliste ilk kez 2013 Ekim'inde, 24. dönemde parlamentoda yer aldı. AK Partili 4 kadın milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar, Gönül Bekin Şahkulubey, Nurcan Dalbudak ve Gülay Samancı, TBMM Genel Kurulu'na başörtüsüyle katıldı.
YÜZDE 4'TEN YÜZDE 20'YE DAYANDI
Cumhuriyetten günümüze kadınların parlamentoda temsil oranı AK Parti iktidarı ile birlikte artış gösterdi. 1935'te kadın milletvekili oranı yüzde 4,1 idi. 2002 seçimlerine kadar bu oran bir puan bile aşılamadı. AK Parti 2002'den beri her seçim bu oranı artırıyor ve şu an bu oran 19,8 oldu.