Kalp, en hayati organ ve kalpsiz yaşanmaz. Durum böyle olunca kalp nakilleri, kelimenin tam anlamıyla kalpten kalbe bir hayat yolculuğu. Bir yandan beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin kalbi alınarak, kalbi yetmeyen ölümün kıyısına gelen başka bir hastaya naklediliyor. Bu kutsal yolculuğun aracısı ve uygulayıcısı ise kalp nakli uzmanları oluyor. O hayat veren kalbi ilk onlar ellerine alıyor. Hasta kalbi çıkarıp, yerine bağışlanan kalbi takıyorlar. Ve taktıkları kalbin ilk atımını bekliyorlar, hastadan gözlerini 1 salise bile ayırmadan. O ilk kalp atışının sesi ise yepyeni bir hayatın başlangıcının ilk merhabası. Onlar dünyanın en kutsal mesleğini yapıyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü, öncesine kalp nakillerine dikkat çekmek için ülkemizin sayılı kalp nakli uzmanlarından Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi, Kalp Nakli Uzmanı Prof Dr. Kaan Kırali'ye kalp nakli operasyonlarını yaparken, ne hissettiğini sorduk. SABAH'a duygularını anlatan Prof. Dr. Kırali, "Kalp-damar cerrahisi alanında çalışan 33 yıllık hekimim. 10 yıldır kalp nakli ve yapay kalp bölümünün sorumlusuyum. 6 yıldır da hastanenin başhekimlik görevini yürütüyorum. 10 yıl içinde 252 kalp nakli operasyonun içinde bulundum. Ve kalp naklinden sonra hastanın yeni doğmuş gibi ilk kalbinin atışlarına şahit oldum. 130 kalbe dokunarak, bizzat nakillerini yaptım" dedi.
Adeta yeniden doğuşun hikâyesinin yazıldığı kalp nakli operasyonlarında yaşadığı duyguları Prof. Dr. Kırali, şöyle anlattı: "Kalp yetmezliği nedeniyle nakil olmayı bekleyen ülkemizde binin üzerinde hastanın tek istediği bir kalp. Yetmeyen kalpleriyle ölümün kıyısında kalp bağışı müjdesini bekliyorlar. Gelen müjdeyle, acil kalp listesinde kalp bekleyen kişi için yeni bir hayatın da kapıları aralanmış oluyor."
SANKİ BAŞKA BİR ÂLEMDESİNİZ
"Bağışlanan kalbe dokunmak size ne hissettiriyor" Sorusuna Prof. Dr. Kırali, şu yanıtı veriyor: "Ameliyathaneye girildikten sonra dünyadan tamamen kopuyorsunuz. Sanki başka bir âlemdesiniz. Ve özellikle takılacak kalbin, ameliyathaneye getirilmesinden sonraki süreçte, o kalbi soğuk zincirinden çıkarıp elime aldığım an, ona dokunmak, bir insan için yepyeni bir hayatı ellerinde tutmak, ona yepyeni bir hayatın müjde elçisi olmak gibi. O anda kalbimi büyük bir şükür enerjisi kaplıyor. Bu hastaya bu kutsal kalbin benim aracılığımla takılması beni onara ve mutlu ediyor. Hastanın kalbini çıkarıyoruz. Yeni gelen kalbi bunun yerine naklediyoruz."
YENİ KALBİN İLK ATIŞI
Bu noktadan sonra yeni kalbin ilk atışının çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kırali, "Mucizevi bir bekleşiş. Her zaman olumlu olmayabiliyor. O zaman hepimiz üzülüyoruz. Kalbe kan dolaşımı başladıktan sonra kalbin atmaya başlaması gerekir. Takılacak kalbin hastaneye geldiği süreye bağlı, verilen koruyucu solüsyonların etkisine bağlı olarak bazen bu süreç biraz uzayabiliyor. Bu bazen hemen olur, bazen de 15-20 dakikaya kadar uzayabilir. Biz hastanın başında bu ana tanıklık ederiz. Attı, atacak.. Ve kalbin ilk attığı an bizim için en büyük mutluluk. Bir nevi ikinci hayatın doğumu gibi."
KALPTEN KALBE BİR YOL BİZİMKİSİ
Prof. Dr. Kırkali, "Ben bu operasyonları yaparken hiçbir zaman aracı olduğumu unutmam. O nedenle hep şükür de kalırım. Hastanın, yeniden konforlu yaşama adım atmasını sağlamak, çok büyük mutluluk. Hele taburcu ederken, onun yeni bir hayata başladığını görmek, daha da büyük bir mutluluk. Gözler kalbin aynasıdır ya biz hem kalbi hem de gözlerini görüyoruz. Tüm ışıltısı sönmüş gözlerden, yanardağ gibi pırıl pırıl gözlere eviriliyor. Tabii sonra da bu hastalarla hayat boyu aramızda bir bağ kuruluyor. Kalpten kalbe bir yol bizimkisi." dedi.
BİN 414 HASTA KALP BEKLİYOR
Koronavirüs salgınından sonra özellikle kap ve akciğer nakillerinde büyük bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Kırali, "Kalp bağışı için vericinin beyin ölümü gerçekleşmesi gerekiyor. Ülkemizde yılda 100 kalp nakli oluyordu. Şimdi son 3 yılda 25'lere düştü. Türkiye'de genelinde Bin 414 kalp nakli bekleyen hasta var. Bizim hastane olarak listemizde 220 kişi kalp bekliyor. Bu sene ülkemizde 29 kalp nakli yapıldı. Bunun 7'disi bizim hastanemizde gerçekleştirildi. Bu sene yapay kalp taktığımız hasta sayısı ise 33."