Eski İstanbullular için Tuzla İstanbul'un sayfiye yeriydi. Birçok İstanbullu yazı Tuzla ve civarında geçirirdi. Daha sonra Tuzla sanayisi, tershanesi ve organize sanayi bölgeleriyle anılmaya başlandı. Bugün ise Tuzla çok değişti. Son 20 yılda yaşanan büyük değişim, Tuzla'yı İstanbul'un en yaşanılabilir ilçelerinden biri haline getirdi. Yenilenen sahil yolu, marina, alışveriş merkezleri, Türkiye'nin en önemli lezzet durakları bu değişimin en çarpıcı örnekleri.
YAŞANABİLİR BİR İLÇE
Tuzla'daki büyük değişim denildiğinde 3 dönemdir ilçeye büyük değer katan Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı'yı da unutmamak gerekir. Tıp doktoru olan Şadi Yazıcı 1997'de Tuzla'da sağlık sektörüne atıldıktan sonra 2001'de AK Parti'nin kuruluşunda yer aldı. 2009, 2014 ve 2019 seçimlerinde Tuzla Belediye başkanı seçilen Şadi Yazıcı halka hizmetten keyif alan bir isim. Tuzla gezimiz sırasında kendisi ile uzun sohbet etme imkânımız oldu. Tuzla'nın iş imkânları ve doğal güzellikleri ile yaşanabilir bir ilçe olduğunun altını çizen Başkan Yazıcı, şunları söyledi: "İstanbul'un birçok alanda yükünü alıyoruz. 8 organizenin 5'i Tuzla'da. Sanayi ile yerleşimi birbirinden ayırmayı başardık. Nüfusu en çok artan ilçelerden biriyiz. Bu bize Tuzla'nın yaşanacak bir ilçe olduğunu gösteriyor. Marinası, sahil yolu, eğitime verdiği önem ile vatandaşımız 'Ben Tuzla'da yaşayabilirim' diyor. Gelişen Tuzla'nın her metrekaresinde emeğimiz var. Hizmet etmekten keyif alıyoruz."
İMAMOĞLU TUZLA'YA İLGİSİZ
Birçok İstanbullu gibi Başkan Şadi Yazıcı da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan şikâyetçi. Başkan Yazıcı, "İstanbul'un ve Tuzla'nın meseleleriyle hiç ilgilenmiyor. Ekrem İmamoğlu, İstanbul'a ayırması gereken zamanı Türkiye genelinde kendi kariyer planını için harcıyor. Nurettin Sözen de dahil, İstanbul'un gördüğü en kötü belediye başkanı. İstanbul sistemini korusaydı, üstüne hiçbir şey yapmasa dahi bundan çok iyi olurdu. İmamoğlu yata yata 5 yıl geçirdi" diyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZ KAZANDI
İstanbul deprem riski taşıyan bir şehir. Başkan Yazıcı bu riskin farkında olduğunu söylüyor ve yaptıklarını şöyle özetliyor: "Van Depremi'nin ardından ilk riskli alan ilanı Tuzla'da başladı. Bugüne kadar 8 bin 665 bağımsız bölümde kentsel dönüşüm gerçekleştirdik. 2023 itibariyle 40 sitede kentsel dönüşümü tamamladık. 36 sitede görüşmelerimiz devam ediyor. Yeni bina stokumuz yüzde 60'larda. İstanbul Teknik Üniversitesi ile risk analizi yaptık. Buna göre fay hattına en yakın ilçe olarak Bakırköy ile Tuzla vardı. Biz de kentsel dönüşüme hız verdik. Depremden önce vatandaşlarımızı kentsel dönüşüm için zor ikna ediyorduk. Şimdi dönüşüm kabulleri hızlandı. Bunu tamamen kendi imkânlarımızla yapıyoruz."
TUZLA'NIN ÖRNEK PROJELERİ
Gönül Elleri Çarşısı
Tuzla Marina
Evden Eve İyilik Projesi
Engelsiz Yaşam Merkezi
Türkiye'nin ilk gemi gençlik merkezi
Askıda tablet uygulaması
Digital Kütüphane
Ailelere digital okur yazarlık eğitimi
Bilgi evleri
Kadın Girişimcilik Merkezi
Yaşlılar Merkezi ve Hobi Bahçesi
14 yıldır süren başkan halk günü buluşması Evde sağlık hizmeti
Şehir müzesi
400 yataklı Tuzla Devlet Hastanesi
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi
16 Aile Sağlığı Merkezi
8 bin 665 bağımsız bölümde kentsel dönüşüm
TEKNOLOJİNİN ÖNEMİNİN FARKINDA
BAŞKAN Yazıcı teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor. Türkiye'nin en büyük teknoloji merkezini bize gezdirirken şunları söylüyor: "Belediye Başkanı şehrin emanet edildiği insandır. Her şeyi kapsar. Doğumdan ölüme, bebekten yaşlıya. Biz 300 bin nüfuslu bir ilçeyiz. 60 bin öğrencimiz var. Belediye KOSGEB işbirliğiyle Teknoloji Merkezi kurduk. Bir fikrin ticari bir ürüne dönüşmesindeki tüm aşamalar TEKMER'de gerçekleşiyor. Bilimde sayılı ülkeler arasına girmek için gençleri bilime ısındırmak gerekir. Dijital okuryazarlık dahil birçok alanda çalışma yapıyoruz. Dünyada yarışta yeralabilmek için bunu yapmalıyız."
15 BİN 407 ÖĞRENCİYE BURS DESTEĞİ VERİLDİ
TUZLA'DA öğrenciler çok şanslı. Başkan Yazıcı öğrenciler için yaptıklarını şöyle özetliyor: "Gençlik merkezlerimizde gençlerimizle sürekli bir araya geliyoruz. Her yıl bin 200 tane öğrencimize üniversiteye hazırlık kursu veriyoruz. Belediyeler İstanbul'da toplamda 6 bin öğrenciye üniversiteye hazırlık kursu veriyor bunun bin 200 tanesini biz yapıyoruz. Bu kurslarda ciddi bir kazanma oranı var. 2014'ten itibaren üniversite öğrencilerimize burs veriyoruz. Toplamda 15 bin 407 öğrencimize yıl boyunca 2 bin TL burs verdik. Bu sene 6 bin TL'ye çıkarttık. Biliyorsunuz ki Anayasa Mahkemesi burs vermeyi yasaklamıştı. Biz de aileye yardım şeklinde 6 ayda bir burs veriyoruz. Öğrenci örgün öğretimse aile ikametgâh belgesini getiriyor. Bu sene 4 bin öğrenciyi bulacak."
***
Faruk ERDEM
İstanbul'un yeni cazibe merkezi
İlçe dediğime bakmayın, aslında birçok Anadolu kentinden büyük bir 'şehir'den bahsedeceğim... Uzak dediğime de bakmayın, bu kavram biraz göreceli... Soru şu "Nereye uzak?.." 15 yıl içinde bir cazibe merkezi haline gelen Tuzla, fırsat buldukça gittiğim, Anadolu yakasında uğrak yerlerimden birisiydi. Her gittiğimde gelişen, büyüyen, güzelleşen bir Tuzla da görüyordum.
Ama Tuzla'yı Başkan Yazıcı'nın rehberliğinde gezince aslında bilmediğim güzellikler olduğunu da fark ettim...
Sanayisi, tersanesi, marinası, sahili, restoranları, parkları, kaplıcası, plajı, müzeleri, tarihi yerleri, çocukları mutlu eden eğlence alanları, alışveriş bölgeleri ile sizi içine çekiyor...
Belediye başkanlarını insanlara ve şehre hizmet için seçiyoruz. Kimisi kendi ikbali için çalışıyor ki, İstanbul'da hepimiz buna 4 yıldır şahit oluyoruz. Ama kimisi de kendini şehrine, beldesine vakfediyor. İşte bunlara en güzel örnek Dr. Şadi Yazıcı... Tuzla'yı gezince ne demek istediğimi anlayacaksınız...
Yüksel AYTUĞ
Hizmet dediğin böyle olur
Sabah yazarları olarak topluca illeri gezip, valileri, belediye başkanlarını ziyaret ederek halkla dertleşiyoruz. Bu kez bizimkiler "Haydi Tuzla'ya gidiyoruz" deyince şaşırdım. İlk kez bir ile değil de ilçeye gidiyorduk. Sebebini sonradan anladım. Tam üç dönemdir (14 yıl) Tuzla'da belediye başkanlığı görevini sürdüren Dr. Şadi Yazıcı ve kendisi gibi doktor olan eşi Fatma hanım, "Büyükşehir" içinde "kocaman bir şehir" kurmuşlar adeta... Sadece altyapı, bina vs. gerçekleştirmemişler, insana dokunup, hayatı ilçe halkı için daha yaşanılır kılmışlar. Gönüllülük prensibiyle öyle bir organize olmuşlar ki, Tuzla çocuklar için de, yaşlılar için de bir yeryüzü cenneti haline gelmiş.Keşke milyonlarca liranın üzerinde oturup, üç yıldır karpuz gibi yatan, otobüs ittirip, çalışmayan yürüyen merdivenlere tırmandırarak İstanbul halkını adeta olimpiyatlara hazırlayan Şehremini Ekrem Bey de Tuzla'yı ziyaret edip, her konuşmasında laf sokmaya çalıştığı Dr. Şadi Yazıcı'nın yanında kurs görse...