Adımınızı atar atarmaz kadın elinin değdiğini anladığınız yerler vardır ya hani, işte Gönül Elleri Çarşısı da öyle bir yer. Çarşıya girer girmez duvarları süsleyen fotoğraflar da içeride olan bitenin habercisi gibi...
4 BİN 500 KADIN
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı; 'En önemli projem' diyor burası için. Bence haklı da... Tuzla'da 4 bin 500 Kadın Kent Gönüllüsü, Tuzla Belediyesi Gönül Elleri Çarşısı organizasyonunda Tuzla'yı sokak sokak, kapı kapı, ev ev dolaşarak yardıma ihtiyaç duyan aileleri bulup, raporlayıp, çözüm üretiyorlar. Bunları yaparken sokak hayvanlarını da unutmuyorlar. Gönül Elleri Çarşısı'nda ihtiyaç sahibi ailelerdeki kadınlar, ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla halı dokuyor, dikiş dikiyor, kıyafetlerin geri dönüştürülmesine yardımcı oluyorlar. Aynı zamanda hayatın yoğunluğundan uzaklar. İçeri girer girmez beni en çok etkileyen hissettiğim huzur oldu. Makine tıkırtısından başka bir ses yoktu... Sanki hayat, orada bir kaç saatliğine de olsa durmuş, başka bir zaman dilimine geçmiştik.
SAATLER ANLAŞILMIYOR
Kilim dokuyan Şadiye Hanım da bir süredir Gönül Elleri Çarşısı'na geliyor. Gündüzleri kilim dokuyup, akşamları evine gidiyor. Oradaki zamanın nasıl geçtiğini anlamadığını söylüyor: "Aslında yerimde duramam, hareketli bir yapım var ama buraya geldiğimde, kilim dokumaya başladığımda saatler nasıl geçiyor hiç anlamıyorum. Bir bakmışım akşam olmuş. Buraya gelmek bana çok iyi geliyor." Bu arada kilim dokumayı az da olsa deneyimledim; zor ama bir o kadar da keyifliydi... Tekrar görüşeceğimize dair söz vererek ayrıldık. İş hayatında, kadınlar için pozitif ayrımcılığı önemseyen biri olarak Tuzla'daki Gönül Elleri Çarşısı'nı çok sevdim. Dilerim, kadınların ön planda tutulduğu, hayallerini gerçekleştirebildiği yerler çoğalır, tüm belediyelere örnek olur.
Nihan GÜNAY