TBMM'nin 1 Ekim'de yeni yasama yılına başlaması öncesinde medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile bir araya gelen Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, özellikle yeni anayasa mesajı verdi. Neşet Ertaş'ı vefatının 11. yılında rahmetle anan ve toplantı öncesi Kültür Bakanlığı sanatçılarının Neşet Ertaş repertuvarından icra ettiği eserleri dinleten Kurtulmuş, Meclis içtüzüğü ve anayasa konusuna özel bir başlık açtı. Meclis'in etkin çalışması ve saygınlığının artırılması için içtüzüğün süratle ele alınması gereğine değinen Kurtulmuş, yeni anayasaya ilişkin bakışını ise şöyle özetledi: "Parlamento, Cumhuriyetin ikinci asrına gireceği için tarihi bir eşikte. Meclis'in bu döneminde çok sesli, çok farklı partilerin siyasi görüşleri yer alıyor.
Yeni bir anayasa, demokratik olarak Türkiye'nin önünü açacak önemli çalışmalardan birisidir. Yeni bir anayasa yapmak, Türkiye'nin boynunun borcudur. Cumhuriyetimizin ikinci asrına yakışan önemli bir adım olacaktır. Bunun için hiçbir önyargı olmaksızın bu çalışmaları inşallah güçlü bir şekilde başlatarak sonuç almayı hedefliyoruz. Anayasa bir siyasi gündem değil, bir Türkiye gündemi olarak tartışılmalıdır. Anayasa meselesi bir fantezi değil, ihtiyaçtır. Sadece siyasi parti veya partilerin anayasası olmaz. Milletin anayasası olur. Fikri olan herkesin fikrinin ortaya konulabilmesi için bir siyasal iklim oluşturmak durumundayız. 12 Eylül darbesinin en kalıcı arızalarından biri, darbecilerin kontrolünde olacak bir gelecek inşa etmek için yaptırdıkları 1982 Anayasası'dır. Bürokratik oligarşi dediğimiz, seçilmişler yerine atanmışların, milli irade yerine belli seçkin zümrelerin iradesini esas alan bir anayasa dizayn edildi. Şimdi bu anayasadan kurtulmak zorundayız."
İSVEÇ'İN ÜYELİĞİ
Kurtulmuş, İsveç'in NATO üyeliğine dair süreci ve Türkiye'nin ilkesel duruşunu şöyle özetledi: "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi'ni TBMM Başkanlığı'na gönderecek. TBMM Başkanı olarak ben de yasalaşma sürecinin başlaması için Dışişleri Komisyonu'na havale edeceğim. Komisyondaki görüşmelerin ardından konu TBMM Genel Kurulu'na gelecek ve Meclis bu hususta karar verecek.
CHP'Lİ TANRIKULU'NA MESAJ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun TSK'ya yönelik sözlerine ilişkin açıklaması hatırlatılan Kurtuluş, dokunulmazlık fezlekeleriyle ilgili soruya şu yanıtı verdi: "Dosyada ifade edilen hususlara göre Meclis karar verir. Hiçbir dosya için ayrıcalıklı bir karar verme süreci yoktur. Milli konularda hassasiyetimizi korumak asgari müştereğimiz olmalıdır. Terörle mücadelede Türk Silahlı Kuvvetleri'ni rencide etmek, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni töhmet altında bırakmak ve uluslararası alanda Türkiye'nin itibarını hiçe sayacak bu anlamdaki sözler hangi milli menfaatlere destek olur?"