Aydın'da bir önceki dönem CHP'den Koçarlı Belediye Başkanlığı yapan Mutlu Öztürk, belediyenin muhasebe sisteminin geliştirilmesi, hataların giderilmesi ve mali raporların oluşturulmasına yönelik danışmanlık hizmet alım işini açık ihale yöntemi yerine rekabet koşullarının oluşmadığı doğrudan temin yöntemini kullandı. Koçarlı Belediyesi danışmanlık ihalesi için belirlediği 3 firmadan teklif aldı. Teklif veren 3 firmanın da FETÖ Belediyeler İmamı Erkan Karaarslan ile bağlantılı olduğu tespit edildi. Danışmanlık ihalesini FETÖ Belediyeler İmamı Erkan Karaarslan'ın E-Yöntem isimli şirketi aldı. Böylece Karaarslan'ın firmasına haksız menfaat sağlandığı belirlendi.
2 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ
İçişleri Bakanlığı, Karaarslan'ın şirketi ile olan ihale sözleşmesini imzalayan Koçarlı Belediyesi CHP'li eski Belediye Başkanı Mutlu Öztürk ile piyasa fiyat araştırması tutanağını hazırlayan A.Ü.A, E.T., Ç.B., O.M., isimli belediye çalışanları hakkında soruşturma izni verildi. Savcılık tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 5 sanığın 'görevi kötüye kullanma' suçunu işlediği tespit edildi. Başkan Öztürk ile birlikte 5 sanık hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
'HİZMET ALIMI YAPIN' DEDİM
CHP'li eski başkan Mutlu Öztürk ifadesinde, "Ben Aydın Büyükşehir olduktan sonra Koçarlı'ya Belediye Başkanı oldum. Önce 5 mahalleydi. 2 de beldesi vardı. Daha sonra köylerle beraber 52 mahalleye ulaştı. Personel arkadaşlar yetişemediklerini söyleyince danışmanlık hizmeti alınması için daire amirlerine gerekli araştırmaları yapın, diğer belediyelerle görüşün, ihaleyle hizmet alımı yapın dedim. Araştırın kim iyi yapıyorsa, nasılsa yapalım diye konuştuk. Personelimiz bu şekilde doğrudan temin ile bu işi yaptık. Faydalı da olduğunu düşünüyoruz" dedi. Önceki ifadesini de doğrulayan Mutlu Öztürk, "En düşük fiyatı veren E-yöntem Eğitim ve Danışmanlık Anonim Şirketi'yle gerekli anlaşma yapılarak hizmet alınmış ve ödemesi yapılmıştır. Teklif veren 3 firmayı tanımıyorum" dedi.
ŞİRKET İLE İLGİLİ USÜLSÜZLÜKLERİ BASINDAN ÖĞRENDİK
Belediyede zabıta olarak görev yapan sanık Ç.B, "Ben TSK'dan kendi isteğimle ayrıldım. 2014 yılında danışmanlık hizmet alımı işi için doğrudan temin usülüyle E-yöntem Eğitim ve Danışmanlık Anonim Şirketi'yle 38 bin lira karşılığında anlaştık. Belediye personeli olan yaklaşık 30 kişiye eğitim verilmişti. Piyasa fiyat araştırması yapılarak en düşük fiyatı veren E-Yöntem Eğitim ve Danışmanlık Anonim Şirketi ile anlaşma sağlandı. Piyasa fiyat araştırmasını ben, A.Ü.A, E.T. ve O.M. ile birlikte yaptık. Bu sözleşmeyi mevzuat gereği dönemin Belediye Başkanı olan Mutlu Öztürk'e imzalaması için arz ettik. Başkan da imzaladı. Bu işler bitince firma bizimle tekrar başka konularda çalışmak istedi. Ancak biz reddettik. Sonradan diğer usulsüzlükleri vasıtasıyla öğrendik" dedi.
BAŞKAN 8 AY HAPİS CEZASI ALDI
Aydın 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan CHP'li eski Başkan Mutlu Öztürk hakkında 'görevi kötüye kullanma' suçundan 8 ay 10 gün hapis cezası verildi. Başkan Öztürk hakkında verilen ceza, 5 yıl boyunca denetime tabi tutularak hükmün açıklanması geri bırakıldı. Başkan Öztürk 5 yıl içinde başka bir suça karışırsa, 8 ay 10 gün hapis cezasına yeniden açıklanarak hüküm giyecek.
DİĞER SANIKLARA DA CEZA YAĞDI
Ayrıca diğer sanıklardan A.Ü.A.'ya 'görevi kötüye kullanma' suçundan 6 ay 20 gün ceza verildi ve hükmün açıklanması geri bırakıldı. Sanık E.T.'ye aynı suçtan verilen 6 ay 20 gün hapis cezası ertelenmedi. Hapis cezası günlük 30 liradan 6 bin lira adli para cezasına çevrilerek 12 eşit taksitte ödenmesine karar verildi. Sanık O.M. ve Ç.B., hakkında da 'görevi kötüye kullanma' suçundan 6 ay 20 gün hapis cezası verildi ve hükmün açıklanması geri bırakıldı.
DOĞRUDAN TEMİNDE REKABET KOŞULLARI OLUŞMUYOR
Doğrudan temin yönteminde ihalede 3 teklif şartı aranıyor. Belediye teklif verenler arasında istediğini seçebiliyor. Açık ihale yöntemi yerine doğrudan temin kullanılınca rekabet koşulları oluşmuyor. Dolayısıyla belediye daha ucuza yaptıracağı işi daha pahalıya yaptırıyor. Böylece kamu zararı oluşuyor.