CUmhuriyet tarihinin en büyük provokasyonlarından biri olan 6-7 Eylül 1955 olaylarının üzerinden 68 yıl geçti. İktidarda Demokrat Parti vardı. İngiltere'nin Londra'da Kıbrıs için bir konferans düzenlediği günlerde olaylar zincirleme olarak gelişti. Kıbrıs'ta şiddet olayları başladı. 6 Eylül günü radyolardan, "Atatürk'ün doğduğu eve bir bomba atılmıştır" haberi ise şiddet olaylarından gerilen tansiyonunu iyice yükseltti.
Aynı gün İstanbul Express gazetesi, "Atamızın evi bomba ile hasara uğradı" manşetiyle ikinci baskısını çıkardı. Kentin dört köşesinde göstericiler, sokaklara çıktı.
Başlangıçta bomba hadisesine tepki olarak başlayan olaylar, gayrimüslim saldırısına dönüştü. Ülke genelinde Rumların işyerleri ve evleri taşlandı. Toplamda; 4 bin 214 ev, 1004 işyeri, 73 kilise, 1 sinagog, 2 manastır, 26 okul ile aralarında fabrika, otel, bar ve benzeri yerlerin bulunduğu 5 bin 317 tesis saldırıya uğradı. Tahrip edilen işyerlerinin yüzde 59'u Rumlara, yüzde 17'si Ermenilere, yüzde 12'si Musevilere ve yüzde 10'u da Müslümanlara aitti. Olaylar sonrası, çok sayıda gayrimüslim başka ülkelere göç etmek zorunda kaldı.