T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, TEKNOFEST ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST'in dünyanın en büyük teknoloji etkinliği haline geldiğini belirterek, "Savunma sanayisinde ülkemiz önemli bir atılım başardı ama tüm diğer sivil alanlarda da bunu başarması gerekiyor, onları da genç kardeşlerimiz başaracak" dedi. TEKNOFEST'i kurgularken "Acaba teknolojinin festivali olur mu?" diye düşündüklerini ifade eden Bayraktar, "Acaba sorusu yüzyıllardır geçerli. Medeniyetimizin bilim ve teknolojiyle olan bağı koptuğundan beri böyleydi ve hep 'Acaba başarır mıyız? Sadece Avrupa yapar, Batı yapar' düşüncesiyle büyüdük. TEKNOFEST'i de ilk kurguladığımızda 'Acaba milletimiz teveccüh eder mi?' soru işareti vardı. TEKNOFEST, Tuz Gölü'nün ortasında, neredeyse hiçliğin ortasında diyebileceğimiz yerde nasıl roketler fırlıyorsa, gençler hayallerimizi yeşertiyorsa, umutlarımızı çoğaltıyorsa aynen o şekilde ilk yılıyla başladı ve büyük bir volkan patlaması gibi bugünlere geldi" diye konuştu.
YARIŞMALARA 1 MİLYON BAŞVURU
TEKNOFEST'in ilk yıl 500 bin ziyaretçi ağırladığını, 2023'te rekorlar kırarak dünyanın açık ara en büyük teknoloji etkinliği olduğunu vurgulayan Bayraktar, sadece teknoloji yarışmalarına 1 milyondan fazla öğrencinin başvurduğunu söyledi. Bayraktar, TEKNOFEST'e en yakın benzer yarışma etkinliğinin 20'de, 30'da biri olduğuna işaret ederek, "Bu anlamda TEKNOFEST adeta bir volkan patlaması gibi büyüyen, çığ gibi büyüyen ve her geldiğinde bizleri coşkuyla dolduran bir mevsim. Bizler için bir tutku haline dönüştü. 7'nci TEKNOFEST'i düzenliyoruz. Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılında 3 büyük TEKNOFEST düzenlemeye karar vermiştik. İlki İstanbul'da gerçekleşti, ikincisini de çok anlamlı bir tarihte 30 Ağustos'ta Ankara'da kutlayacağız. Üçüncüsü de İzmir'de olacak ve TEKNOFEST coşkusuyla devam edecek" ifadesini kullandı.
GENÇ KARDEŞLERİMİZ BAŞARACAK
Gençlerin gelecekteki misyonu ile ilgili de konuşan Bayraktar, "Bugünleri hayal etmemiz nasıl zor olduysa onu şimdiden hayal etmek çok zor. Biz aslında bir kıvılcım yaktık ama bu kıvılcım milletimizin duasıyla, inancıyla, iyi niyetiyle tutuştu, öğrencilerimizin gayretiyle bugünlere geldi. Dünyanın en büyük teknoloji etkinliği haline dönüştü. Daha yürüyecek çok yolumuz var. Evet, savunma sanayisinde ülkemiz önemli bir atılım başardı, bütün dünyada adından söz edilen milli ve özgün eserler geliştirdi. Bu eserleri tasarlayıp, geliştirip, üretmeyi başardı ama tüm diğer sivil alanlarda da bunu başarması gerekiyor. Onları da burada gördüğümüz genç kardeşlerimiz başaracak" dedi.
BAYRAKTAR TB3, KIZILELMA VE SEYİR FÜZELERİ
Baykar'ın gündeminde bulunan projelere ilişkin bilgi veren Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3'ün ilk uçuşu için gün saydığını söyledi. Bayraktar, "TB3, dünyada kısa pistli gemilere konuşlu ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Biz projeyi duyurduktan hemen kısa süre sonra Amerika Birleşik Devletleri'nden ve İsrail'den benzer alanda çalışan kurumlardan 'İlk biz olacağız' diye açıklamalar geldi. Yarış halen daha devam ediyor. Tabii ilk uçuşla bitmiyor, ondan sonra gemiye, TCG ANADOLU'ya inip-kalkması gerekiyor. O yüzden Bayraktar TB3'ü azami gayretle ilk uçuşa ve sonraki aşamalarına hazırlıyoruz. Bayraktar KIZILELMA'nın da geliştirme faaliyetleri devam ediyor. İnşallah 2024'te üretime hazır hale gelmiş olacak ve üretime başlayacağız" dedi.
DÜNYADA EŞİ VE BENZERİ OLMAYAN BİR İŞ
Kacır, TEKNOFEST'in çok önemli kurumlardan destek aldığını belirterek şunları kaydetti: "Biz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak TEKNOFEST'in T3 Vakfı ile düzenleyici kurumuyuz ama 100'den fazla paydaşımız var. İşte bu Roket Yarışmaları'na ROKETSAN ev sahipliği yapıyor. Bu da dünyada eşi ve benzeri olmayan bir iş. Yani dev kurumlar, kapılarını, imkânlarını gençlere açıyor, onların ihtiyaç duyduğu malzemeleri, ekipmanları sunuyor. Böylelikle çok erken yaşlardan itibaren aslında belki 20- 30 yıl önce hayali bile kurulamayacak işleri gençlerin bu yaşlardan itibaren başarmasına vesile oluyorlar."