Geçtiğimiz yıl Ticaret Bakanlığı tarafından e-ticaret sektöründe rekabet koşullarının yerli firmalar lehine daha adil şekilde düzenlenmesi amacıyla hazırlanan yasa teklifi TBMM'de bütün partilerin desteğiyle kabul edilmişti. Daha sonra CHP'nin itirazı üzerine 'Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun' Anayasa Mahkemesi'ne taşınmıştı.
OY ÇOKLUĞUYLA REDDİLDİ
Anayasa Mahkemesi, E-ticaret kanunun bazı hükümlerinin iptali istemiyle açılan davaya ilişkin yapılan başvuruyu bugün Genel Kurul gündemine alarak görüştü. Anayasa Mahkemesi, iptali istenen e-ticaret kanunun tüm maddelerini oy birliğiyle, bir maddeyi ise 14'e bir oy çokluğuyla reddetti.
SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
Geçtiğimiz yıl Ticaret Bakanlığı'nca hazırlanan E-Ticaret Kanunu, Meclis'te tüm partilerin desteğiyle geçerken, daha sonra CHP dönemin Grup Başkanvekilleri Engin Altay aracılığıyla kanunu AYM'ye taşımıştı. Altay'ın açıklamaları ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu arayarak yasanın AYM'ye taşınmasına aracı olduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca son olarak Cumhuriyet Gazetesi'ne yasanın aleyhinde haberler yapması için e-ticaret lobileri tarafından çikolata kutusunda verilen 500 bin TL'lik rüşvet de skandalı başka boyutlara taşımıştı.
ÖMER BOLAT AYM'DE ESNAFI SAVUNDU
6 Temmuz'da ise AYM'de e-ticaret kanununun bazı hükümlerinin iptali istemiyle açılan davaya ilişkin yapılan başvuru görüşülmüş, sektör temsilcileri ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat AYM üyelerine yasayla ilgili sunum yaparak muhalefetin hedef aldığı küçük esnafın hakkını savunmuştu. Bakan Bolat aynı zamanda yasanın TBMM Genel Kurul'daki görüşmeleri sırasında "Namuslu, yerli, kaliteli ve tekellere savaş açan milli bir kanundur. Helal olsun Ticaret Bakanına" diyen, CHP'li Altay'ın ses kaydını da AYM üyelerine dinleterek, CHP'nin iki yüzlü tavrına dikkat çekmişti.
YASA YERLİ ÜRETİCİYİ KÖLELİKTEN KURTARDI
Ticaret Bakanlığı yetkilileri yasanın önemine ilişkin, "Yasa bu hali ile yerli üreticiyi köleleştirmekten kurtaracak, tüketicinin de korunmasını sağlayacak. Çünkü; fiyatları tek bir aktörün belirlediği piyasada tüketiciler, kısa vadede olmasa da, zaman içerisinde yüksek fiyatlarla karşılaşacaktı. Örneğin pazaryerindeki satıcılara başka bir platformda satış yapma yasağı getirilmesi, küçük satıcılara ödemelerin geç yapılması, satıcı ve tüketici verilerine münhasıran platformlarca sahip olunması ve finans maliyetlerinin küçük satıcılar üzerine yıkılması gibi uygulamalar artık yapılamayacak" değerlendirmesinde bulunmuştu.
SEKTÖRDE UYGULANACAK MADDELER
Yasanın önündeki tüm engellerin ortadan kalkması ile elektronik ticaret platformlarının kendi markalarını satamayacağı, aracılık edemeyeceği; net işlem hacmi 10 milyar TL'nin üzerinde olan platformların, elde ettiği verileri, yalnızca aracılık hizmetlerinin sunulması amacıyla kullanacağı yasa güvencesine alındı. Ayrıca şirket ortaklarının yüzde 5 ve katlarına ulaşan pay devir veya edinimlerini bir ay içinde bakanlığa bildirmekle yükümlü olduğu, bir takvim yılındaki net işlem hacmi 60 milyar TL'yi ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 100 bin adedi geçen platformun aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret pazar yerlerinde, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu kapsamında kredi kartıyla yapılan kredili ödeme işlemleri ile diğer ödeme işlemleri hariç olmak üzere, ekonomik bütünlük içinde bulunduğu bankaların ya da Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamındaki şirketlerin, kredi verme işlemleri dâhil sundukları her türlü hizmetin gerçekleştirilmesine ilişkin faaliyette bulunmasına imkân sağlayamayacağı gibi birçok madde artık sektörde uygulanacak.