Yazıları, eserleri ve fikirleriyle yüreklere mühür vuran gönül mimarlarının aramızdan ayrıldığı 2023 senesi, hüzün yılına dönüştü. SABAH ailesinin vefakâr isimlerinden Hıncal Uluç, Şaban Arslan, Engin Ardıç ve Mehmet Barlas fani hayata bir bir veda etti. Ömürleri mücadeleyle geçti, kalemlerini bükmeden hakikati savundular. Kimi zaman övgüleri kimi zaman da eleştirileriyle dik duruşun sembol haline geldiler. Onlar gittikten sonra eleştiriler öksüz, kelimeler nefessiz kaldı.
TÜRK MEDYASININ 'HINCAL ABİ'SİYDİ
Keskin zekâsı, birikimi ve entelektüel kimliğiyle birçok değişimin öncüsü olan Hıncal Uluç, Türk medyasının en çok konuşulan isimlerden biri oldu. Kasım 1939 tarihinde Kilis'te dünyaya gelen Hıncal Uluç, 20 Kasım'da tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Gazetecilikten şarkı sözü yazarlığına kadar hemen her alanda saygınlığıyla örnek gösterildi. İyi bir gazeteci olabilmek için çok çalışmak, çok okumak ve çok araştırmak gerektiğini aşıladı. Türk medyasının 'Hıncal abi'si, 22 Kasım'da Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.
RAMAZAN'DA SON NEFESİNİ VERDİ
SABAH'ta uzun seneler Haber Müdürlüğü, Haber Koordinatörlüğü görevinde bulunan ve daha sonra Yazı İşleri Müdürlüğü görevini üstlenen Şaban Arslan (56), 2023'ün Nisan ayında vefat etti. Bir ramazan günü iftar saatini beklerken gazetedeki odasında son nefesini verdi. Kalemini doğruluğa adayan Arslan, geride hoş bir sada bırakarak aramızdan ayrıldı. Kaleme aldığı 4 kitapla mesleğine olan tutkusunu ve heyecanını hiç gizlemedi. Ordulu olan usta gazeteci, Samsun'da merhum babasının yanına defnedildi.
KALEMİ KESKİN, YÜREĞİ PEK
Memur bir ailenin çocuğu olarak Trabzon'da dünyaya gelen Engin Ardıç, tüm zorluklara rağmen önce Galatasaray Lisesi, ardından Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun oldu. Bazen tiyatro eleştirmeni bazen reklam yazarı bazen de yorumcu olarak karşımıza çıktı. Güçlü anlatım yeteneğiyle Türkiye gündeminin keskin kalemi olarak hafızalara kazındı. İlk kitabını 1988'de çıkaran Ardıç, yaşamı boyunca toplam 9 kitabı dilimize kazandırdı. 71 yaşındaki Engin Ardıç, 27 Mayıs günü tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti.
'ÇÖZÜM NEFRETLE BULUNMAZ' DEMİŞTİ
Babıali'nin çınarlarından Mehmet Barlas, 7'den 70'e herkesin tanıdığı bir isimdi. Adeta basın dünyasının hafızasıydı. 60 yıla yakın süren gazetecilik hayatı boyunca, siyaset ve kültür çevreleriyle hep yakın temas kurdu. Türkiye'deki kavgalardan, siyasilerin anılarına kadar çeşitli konularda 7 kitap yazdı. Vatan sevgisi öyle güçlüydü ki darbecilere ve vesayet odaklarına karşı tereddütsüz bir duruş sergiledi. Nezaket sahibi ve vicdanlı bir kalemdi. "Çözüm nefretle bulunmaz" derdi. 7 kitap yazdı. 1942'de Ankara'da hayata gözlerini açan Barlas, 1 Haziran'da aramızdan ayrıldı. Barlas'ın vedası, Türk basın tarihinde bir dönemi kapattı.