Konya, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli yaşanan asrın felaketi depremlerin ardından Hatay'da gerçekleştirdiği çalışmalarla Türkiye'ye örnek oldu. Depremin gerçekleştiği ilk andan itibaren Hatay'da büyük bir mücadele içerisine giren Konya Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, halen çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
KOORDİNASYON MERKEZİ KURULDU
Konya'da bir araya getirilen yüzbinlerce yardım, Konya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri koordinasyonunda bölgeye ulaştırıldı. Hatay'da lojistik merkezler ve iş makineleri için araç parkları oluşturan Konya Büyükşehir Belediyesi, ilk anda koordinasyonun sağlanmasına da büyük katkı sağladı. Mobil Mutfaklar ile Mobil Ekmek Fırınları ise ilk günden bu yana bölge halkına hizmet vermeye devam ediyor.
KONTEYNER KENTLER KURULDU
Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram, Karatay, Selçuklu belediyeleri ile Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası ile birlikte Hatay'da 448 konteynerden oluşan Konya Konteyner Kentin 1. Etabını Ramazan ayı içerisinde hizmete sundu. Konteyner kentin içerisinde; 7 çamaşırhane, 4 sağlık kabini, dikiş-nakış ve meslek edindirme kursları, eğitim birimleri, marketler, çocuk oyun alanları ve mescitle birlikte 30 sosyal tesis alanı bulunuyor. 1.445 vatandaşımız burada yaşamlarına devam ediyor. Hatay'da 2. Etap Konya Konteyner Kentin çalışmaları da tamamlanarak AFAD'a teslimi gerçekleştirildi. 28.000 metrekarelik alanda yer alan 2. Etap Konya Konteyner Kentte 302 yaşam konteyneri, sosyal tesisler ve 4 çamaşırhane ile birlikte bir camii alanı da mevcut. 2. etap konteyner kentimizin bulunduğu alanda 3. etap çalışmalar da tamamlandı. 3. etap içerisinde 196 yaşam konteyneri, 3 çamaşırhane ve 16 sosyal birim yer alıyor.
İKİNCİ BEDESTENİ HATAY'DA KURACAKLAR
Konya Büyükşehir Belediyesi, tarihi Bedesten Çarşısı'nın benzerini Hatay'da kuracak. MÜSİAD Konya Şubesi ve Konya Sanayi Odası iş birliğinde Narlıca'da 152 dükkândan oluşan Konya Bedesteni oluşturulacak. Her dükkân ortalama 25 metrekareden oluşuyor. Binaların tamamı çelik konstrüksiyon yapıda inşa ediliyor. Buradaki çalışmalar da yakın zamanda tamamlanarak acil ihtiyaca yönelik bir çarşı alanı oluşturmuş olacak.
ALTYAPIYI BAŞTAN YAPIYORLAR
Konya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ), Hatay'ın temiz suya erişimini sağlamak ve altyapı sorunlarını gidermek amacıyla çalışmalarını ilk günden bu yana sürdürüyor. Büyükşehir, Hatay'da depremzedelerin suya erişimde mağduriyet yaşamamaları için zarar gören hatları ve altyapıyı onarmaya devam ediyor. KOSKİ vasıtasıyla; 867 kabin ile seyyar tuvalet, 330 kabin ile duş hizmeti sağlandı. Ayrıca 10.484 metre içme suyu hattı ve 8.690 metre kanalizasyon hattı yapıldı. Konya Büyükşehir, Hatay'da 56 adet sokak çeşmesi yaparken bunlar aktif olarak kullanılmaya devam ediyor.
'ALLAH REİSİMİZDEN VE SİZDEN RAZI OLSUN'
Sık sık Hatay'a gidip çalışmaları yakından takip eden Başkan Altay, Hatay Uzun Çarşı'daki esnafı ziyaret etti. Alkışlarla karşılanan Altay, esnaf ve vatandaşlar tarafından sevgiyle karşılandı. Hatay'ı bırakmayacağız diye Altay'a çarşı esnafı, "Sizi tebrik ediyorum, ilginizden alakanızdan dolayı. Bu çarşıda 40 yılımız geçti. O nedenle bırakamıyoruz çarşımızı" dedi. Bir başka esnaf ise, "Yolda yürürken bir sürü konteyner gördük. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin konteynırları. Antakyalılar olarak çok teşekkür ediyoruz. Hatay'da her yerde Konya Büyükşehir Belediyesi'ni gördük. Antakya için yaptığınız emeği alkışlıyoruz" diye konuştu.
KEŞKE BİZİMDE BÖYLE BİR BAŞKANIMIZ OLSA
Bir diğer esnaf ise, "Konyalıların çok iyiliğini gördük, bize kucak açtılar, Allah razı olsun. Allah eksikliğinizi göstermesin. Önce reisimize sonra size teşekkür ederiz. Keşke bizim de başımıza böyle bir belediye başkanı gelse bunu kalben söylüyorum. Hakkını helal etmeyenler var ya siz bize hakkınızı helal edin. Hava atan büyükşehir belediyeleri vardı ama siz Hatay Büyükşehir'den bile daha fazla çalıştınız" ifadelerini kullandı.