İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "Çıkar amaçlı örgüt kurma", "Rüşvet" ve "İrtikap" suçlarından iki yıldır süren soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonla yakalanarak emniyetteki işlemleri tamamlanan aralarında Murat Hazinedar'ın da bulunduğu 17 şüpheli Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi.
16 Aralık 2022'de Murat Hazinedar'ın da aralarında bulunduğu 3 kişi tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Hazırlanan iddianamede, Hazinedar hakkında 154 yıla kadar hapis istemi istenirken iddianamede, Murat Hazinedar'ın Beşiktaş Belediyesini bir şirket gibi yönettiği, aile şirketi statüsüne getirdiği belediyeyi halka hizmet etmekten çıkarıp ticarethane gibi işletmeye başladığı, halkın her başvurusunda işlem yapılmasını sağlamak için 'bağış' yatırılmasını zorunlu tuttuğunun anlaşıldığı yer almıştı.
Aynı suçlardan tutuklu sanıklardan eski Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Avni Sipahi'nin 43,5 yıldan 96 yıla kadar, tutuksuz sanık eski Başkan Yardımcısı Rifat Örnek'in 29 yıldan 62 yıla kadar, tutuklu sanık Çetin Kırışgil'in de 10 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması gerektiği aktarılan iddianamede, diğer sanıklara 4 yıl ile 37 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezası verilmesi talep edilmişti.
YARGILAMA 4 GÜN SÜRDÜ
İstanbul 31. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma, 4 gün sürdü. Tutuklu olarak yargılanan Murat Hazinedar Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, tutuklu sanıklar Çetin Kırışgil ve Hüseyin Avni Sipahi ile bazı tutuksuz sanıklar ve taraf avukatları duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşmalarda tüm sanıkların ve bazı şikayetçilerin ifadeleri alındı.
HAZİNEDAR İKİ GÜN BOYUNCA İFADE VERDİ
İki boyunca ifade veren ve hakimlerin sorularını yanıtlayan Murat Hazinedar, rüşvet iddialarının herhangi bir delile dayandırılmadığını vurgulayarak "Biz ne yapacağız, 'Valla hiçbir delil yok ama iddianamede var. Siz yine de bir cevap verin mi?' mi yapacağız? Nerede rüşvet var, nerede irtikap? Rüşvet verdikleri iddia edenlerin ifadesi biz tutuklandıktan sonra alındı. Oysa ki kanun ne diyor, 'rüşvet alan olacak, rüşvet veren olacak.' Tutuklanan bir tane kamu görevlisi yok. Ben tutuklandım burada" dedi.
''PARAMLA EV ALDIM''
Suçlamaların bir kumpas sonucu yapıldığını da iddia eden Hazinedar, "Murat Hazinedar'ı kirletmek gerekiyor. Bu haysiyet cellatlığı değil de ne? Yasa dışı bir talimat benden almadığı halde yasa dışı bir uygulama yapıyorsa imar müdürü nerede? Hiç kimseye bir talimat vermediğim gibi, almayı da bir zul sayarım. Buna cevap vermeyi de zul sayarak cevap veriyorum, kimseden ev almadım, paramla ev aldım" diye konuştu.
BELTAŞ VAKFI HAKKINDA KONUŞTU
Beltaş Vakfı'na ilişkin iddialara da cevap veren Hazinedar, "Belediye başkanı olunca tüzük gereği mecburen vakfın başkanı oldum. Bir lira geliri yoktu. Kapatmıyorlardı da. Dedim ki 'Arkadaşlar bunu yaşatalım.' Bağış yoluyla Beşiktaş Belediyesi Vakfı haline geldi ve yönetimini oluşturduk. Avni Sipahi'nin vakıfla hiçbir ilgisi yok. Bir tane dosyada imzası yok. Öyle bir algı yaratmışlar ki sanki irtikapla para toplanıyor. Vakıf çok değerli bir vakıf, her kuruşu helalinden harcanmıştır'' dedi.
HAZİNEDAR TAHLİYE EDİLDİ
Duruşma savcısı, sanıkların tutuklu kaldığı süre, üzerine atılı suçun vasfı ve mahiyeti ve delil durumuna göre sanıkların gerekli tedbirlerle tahliyelerine karar verilmesini talep etti. Mütalaa sonrası söz verilen sanıklardan Murat Hazinedar, "Ortada rüşvet veren yok, alan yok. Savcının bahsettiği asıl belge yok. Suç uyduruldu. Benim uzaklaştırılmama neden olan dosyalardan aldığım takipsizlik kararları dosyaya avukatım aracılığıyla sunulacaktır" diyerek tahliyesini talep etti. Daha sonra tutuklu sanıkların avukatları tahliye talebinde bulundular. Mahkeme heyeti, sanıklar Murat Hazinedar, Hüseyin Avni Sipahi ve Çetin Kırışgil'in yurtdışına çıkış yasağa adli kontrol şartıyla tahliyelerine karar verdi.