Türkiye’nin kayıp yılları: Koalisyon hükümetleri! Dönem medyası darbelere zemin hazırladı
“Kayıp Yıllar” bölümünde bugün 1971 koalisyon hükümeti ele alındı. 1965-1971 yılları arasında Adalet Partisi tek başına iktidara geldi. Aslında 1960’lı yılların sonlarına doğru ise krizler çıkmaya başladı. Ordu tekrar siyasi müdahalelerde bulundu. Tarihler 12 Mart 1971’e geldiğinde artık ordu resmen iktidara son verdi. Süleyman Demirel istifa etti, ardından ise Nihat Erim başkanlığında yeni bir hükümet kuruldu. Tekrar bir koalisyon dönemi yaşandı.
Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Kaya; A Haber ekranlarında yayınlanan "Kayıp Yıllar" isimli programda, 1971 koalisyon hükümeti ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Kaya, şu ifadeleri kullandı:
"İSTİFA ETMEZSEN ORDU OLARAK MÜDAHALE EDECEĞİZ"
Tek parti hükümeti, 65'te Adalet Partisi iktidara geldi. Süleyman Demirel hükümeti ve gerçekten milli bir dış politika, milli yatırımlar ve çok yönlü dış politika, Kıbrıs siyaseti ama yine askerin süngüsü ortaya çıktı. Ve yine milli iradeye karşı askeri darbe gerçekleşti.
12 Mart 1971 tarihinde Faruk Gürler, Cemal Eyicioğlu, Muhsin Batur gibi kuvvet komutanları iktidarın başbakanı olan Süleyman Demirel'e bir ültimatom gönderdi. "Eğer istifa etmezsen ordu olarak müdahale edeceğiz" dediler.
27 Mayıs'tan ve 12 Eylül'den farklı olarak 12 Mart muhtırası hükümete bir uyarı niteliğindeydi. "Hükümetten çekil" diyor. Milli iradenin kararıyla seçilmiş bir başbakana 'Hükümetten çekil' diyorsanız siz demokrasiye karşı büyük bir darbe yapıyorsunuz demektir. Dolayısıyla Süleyman Demirel, tek başına iktidara gelmiş halkın büyük çoğunluğuna almış bir başbakanına ültimatom veriliyor. Bahane olarak, anarşi, kaos ve olayları öne sürüyorlar.